Oslobodjenje

Od pšenice ostalo z

Miladin Stanić je optužio Vladu RS-A da je pšenica u žetvi bila 350, a da je vlast sada plaća 780 KM, dok iz nadležnog ministarst­va sve negiraju

- Piše: GORAN DAKIĆ

Šef Kluba poslanika SDS-A u Narodnoj skupštini RS-A Miladin Stanić rekao je da vlast Srpske najavljuje povećanje plata i penzija javnom sektoru za deset odsto, a istovremen­o nabavlja pšenicu koja je, kako navodi, 100 odsto skuplja nego prošle godine u žetvi.

(Ne)stvarna briga

- Zašto vlast pšenicu plaća 780, kad je u žetvi bila 350 KM? Čega je to posljedica? Zašto vlast ne prizna da je pokrala Robne rezerve i da je Republika Srpska postala disfunkcio­nalna u pogledu obezbjeđen­ja hrane građanima Srpske. Vlada RS-A zajeda u kontinuite­tu, ali i cijene rastu u kontinuite­tu, što govori da je Vlada potpuno nesposobna da utiče da se cijene stabilizuj­u, istakao je Stanić.

On je optužio Vladu da se ne snalazi na tržištu i ne zna kako da riješi probleme divljanja cijena. Stanić je kazao da pšenica o kojoj priča ministar poljoprivr­ede, šumarstva i vodoprivre­de RS-A Boris Pašalić nije državna pšenica. Podsjeća da su Robne rezerve upropašćen­e, a s njima i pšenica.

- Pašalić kaže da imamo 15.000 tona pšenice. Ja ga pitam ko ima? Država ili privatni preduzetni­ci? Da li Vlada planira ponovo izgrtati pšenicu iz ambara privatnih vlasnika kao što su to komunisti radili poslije Drugog svjetskog rata? Ko garantuje da će pšenica privatnih preduzetni­ka završiti na tržištu RS-A, istakao je Stanić.

Pašalić nabraja kako Mlin “Pavlović” ima zalihe od 7.000 tona, Poljoprivr­ednik Derventa 6.000 tona, Vitaland Gradiška i Trio Tršić-zvornik po 2.000 tona, zatim Žitoprerad­a Omarska 1.300 tona, Produkt Bijeljina

1.200 tona, BN Dukat Bijeljina 854 tone, te Mlin “Tomić” 600 tona.

- Ostali mlinovi imaju između 50 i 500 tona uskladište­ne pšenice, a na začelju liste je Stanićev Mlinpek sa deset tona. To mu ne daje za pravo da tvrdi da i drugi posluju kao on. Iz ovog podatka je još jasno i kolika je stvarna Stanićeva briga za poljoprivr­ednu

Da li Vlada planira ponovo izgrtati pšenicu iz ambara privatnih vlasnika, kao što su to komunisti radili poslije Drugog svjetskog rata?

proizvodnj­u, a o brizi za stanovništ­vo da i ne govorimo. Umjesto da svoje snage kao privrednik i političar usmjeri na nabavku žita i pomoć narodu, on ga dodatno sluđuje lažima i nebulozama, rekao je Pašalić.

Predsjedni­k Udruženja povrtara RS-A Branko Mastalo rekao je da su po

 ?? ?? Da li će biti dovoljno pšenice?
Da li će biti dovoljno pšenice?
 ?? ?? U fokusu razgovora bili su izborni zakon i oktobarski izbori
U fokusu razgovora bili su izborni zakon i oktobarski izbori

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina