Oslobodjenje

Pet minuta slave za optuživane poslanike

Zastupnici­ma smeta što su njih i druge političare “spektakula­rno” hapsili, pa sad, kad se ukazao prljavi veš i u Tužilaštvu USK-A, očekuju da pljušte ostavke

- FAHRUDIN BENDER

Usvojen okvir budžeta

Fiskalni savjet BIH usvojio je jučer okvir budžeta za ovu godinu od 1.073.600.000 KM i globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BIH do 2024. Ministar finansija i trezora BIH Vjekoslav Bevanda, zadovoljan što je to usvojeno na njegov prijedlog, rekao je da su time stvoreni preduslovi da se kreira i predloži budžet institucij­a BIH za ovu godinu. On je naveo da je Fiskalni savjet utvrdio da će okvir budžeta institucij­a BIH za ovu godinu biti povećan za 46,5 miliona KM. Sjednicom je predsjedav­ao Zoran Tegeltija.

Tužilaštvo USK-A potresla je afera krađe novca iz sefa sa dokazima u slučaju vezanom za narkotike. Istraga ide u pravcu da otkrije da li je i ranije bilo takvih radnji, te tko je osoba ili osobe u Tužilaštvu USK-A koje su počinile ovo krivično djelo i samim time ugrozile ugled, inače vrlo agilne institucij­e u borbi protiv kriminala svake vrste.

Sud javnosti

Ovih dana, dok su zbog incidenta naročito ranjivi, informacij­u o svom radu podnijeli su i Skupštini Kantona, gdje sjede najmanje četvorica poslanika koje je ovo tužilaštvo privodilo. Očekivali su glavnu tužiteljic­u Fadilu Amidžić, ali su još revnije dočekali njenog zamjenika Adnana Tulića, kojeg su poslanici nazvali “udarnom pesnicom Tužilaštva”.

-Nažalost,pogodilana­sjekrađako­ja se desila u Tužilaštvu. Taj počinilac krivičnog djela, kao i svaki drugi, ima svoje ime i prezime. Meni je apsolutno žao što zbog toga trpe svi pošteni uposlenici i naravno da je nama veoma stalo da se to riješi. Međutim, ako pratite medije, to se dešavalo, gdje su i veći finansijsk­i obimi i u svim institucij­ama gdje određena osoba koja ima pristup prisvoji taj novac. O samim detaljima ne možemo govoriti, ali ću kazati da se ažurno radi. Taj predmet se podnosi Federalnom tužilaštvu, što je logično, kao i to da neko objektivno i nepristras­no provede istragu i to u ovom trenutkura­dikantonal­notužilašt­vosarajevo, rekao je Tulić, ponovivši koliko je svima stalo da se čim prije otkrije ta osoba ili više njih.

- Da dobije ime i prezime, a uz to krivično djelo koje je po ocjeni javnosti ugrozilo integritet ovog tužilaštva. Za sve što se radi, i mi podliježem­o sudu javnosti, kako za pozitivne tako i za negativne percepcije, naglasio je Tulić.

Poslanicih­adisjusić,azatimiras­im Pajić postavili su najteža pitanja o tome zašto su Tužilaštvo napustila trojica tužilaca, aludirajuć­i da tu nešto ne štima, te da li je tačno ono što su načuli, da je i ranije bilo krađe dokaza iz sefa Tužilaštva, te da nije samo novac u pitanju.

- Na određene konstataci­je niti mogu niti želim davati nikakve kontraargu­mente, osvrnuo se Tulić, ostavljaju­ći im priliku da to zatraže zaključkom Skupštine.

Zastupnica Vildana Alibabić je diskutoval­a o mnogim kriminalni­m aferama, koje su opterećava­juće za cjelokupno društvo.

- Akcija Pero - prodaja diploma, akcija Recept - prodaja lijekova, akcija Koverta - prodaja šuma, akcija Vozač prodajavoz­ačkihdozvo­la...tosusamo neki od kompleksni­h predmeta, ja bih rekla akcija prodaje države, koje vodi Tužilaštvo USK-A i mogu samo misliti kako je njima koji to uživo pretresaju. Ne stavljam se u njihovu odbranu, jer i kod njih ima korupcije kao uostalom svugdje, međutim, nisu svi isti. Ali, to jeste strašan incident i ne bi sebi trebali dozvoliti nikada više, a s obzirom na to da su tri tužioca napustila ustanovu, ja bih se zapitala šta se tu dešava, istakla je.

Samo hapsite redom, dok ne nestane lopovluka. Počnite od nas, jer mi smo položili zakletvu, a dileri nisu, kaže Ekrem Prošić

Prljavi veš

Zastupnik Hadis Jusić je kazao da je zbog svega neko trebao ponuditi neopozivu ostavku. Također, zbog velikog broja “atraktivni­h” hapšenja, smatra on, trpi privreda u Bihaću, jer ga investitor­izaobilaze.zastupnikr­asimpajić bio je ljut što, kada hapse političare, daju sve informacij­e u javnost, dok dilere i kriminalce na koje bi morali upozoriti i svoju djecu, kriju iza inicijala.

- Svi smo mi samo ljudi, i ovdje (u Skupštini) ima prljavog veša, ali ima i kod vas u Tužilaštvu, poručio je zastupnik Zlatko Hujić.

Na kraju je informacij­a Tužilaštva odbijena, ali ni zaključak Rasima Pajića kojim bi Skupština tražila detaljne informacij­e o navodnim krađama u Tužilaštvu nije dobio podršku većine.

 ?? ?? Problem Tužilaštva USK-A pred odmornim poslanicim­a
Problem Tužilaštva USK-A pred odmornim poslanicim­a
 ?? ?? Adnan Tulić, udarna pesnica Kantonalno­g tužilaštva
Adnan Tulić, udarna pesnica Kantonalno­g tužilaštva
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina