Oslobodjenje

Tuzla prati Sarajevo, ostali kantoni ne mogu

Federalni zakon je unaprijedi­o oblast naknada porodiljam­a, ali prema mišljenju zastupnika, ne osigurava jednak tretman za sve žene. Tuzla prati Sarajevo u visini naknade

- SAMRA TUFEK MIREN ALJIĆ

je radno vrijeme do ponoći, a vikendom i do 1 sat za ugostitelj­ske objekte i terase koji posluju izvan stambenih objekata.

Konačno odmor

Ibro Maksumić već 25 godina radi u jednoj lokalnoj mesnici u Mostaru. Kaže da ga radna nedjelja nikad nije mašila, te pozdravlja ovu odluku gradske vlasti. Napominje kako je svakome potreban dan odmora.

- Ljudi će kupovati danas za sutra. Radilo se prije tako u onom sistemu, moglo se bez nedjelje, može i u ovome, Nadali smo se ljetu, kaže nam Enisa, vlasnica jedne trgovačke radnje u blizini Starog grada.

Radniciutr­govačkimla­ncimanapom­inju da će ova odluka sigurno koštati i radnih mjesta.

- Nedjelja se nekako računa kao slobodni dan, ali ovo što se tiče posla, mislim da je bolje da nisu uveli. Šta možemo, priča nam Ines.

Velike kazne

Nedjeljom, praznicima i neradnim danima omogućit će se trgovinama koje se bave prodajom pekarskih proizvoda i cvjećarama rad od 7 do 12 sati, dok je trgovinama koje se bave prodajom suvenira, starim obrtima i zanatima dozvoljen rad nedjeljom i praznicima od 8 do 24 sata. Vlasnici cvjećara kažu nam da je trebalo za sve uvesti potpunu zabranu rada.

- Pekarama i cvjećarski­m radnjama nisu morali ni do 12 sati dozvoliti rad. Mislim da je ovo ispravna odluka, kaže nam Sanela.

Kazne za nepoštivan­je ove odluke kreću se od 1.000 do 3.000 KM.

Naknade za porodilje postale su jedna od glavnih političkih tema, ali i natjecanja političkih stranaka još otkad je Vlada Kantona Sarajevo prošle godine najavila podizanje porodiljsk­ih naknada na 1.000 KM. U međuvremen­u, Vlada KS-A je isplatila prve naknade od 956 KM, a Vlada FBIH je izmijenila Zakon o materijaln­oj podršci porodicama s djecom, koji je već usvojen u Zastupničk­om domu Parlamenta FBIH i kojim je kantone obavezala na to da naknade porodiljam­a moraju iznositi najmanje 55 posto najniže plate, odnosno oko 300 KM.

Razlika plate

Iako je zakon usvojen, veliki broj zastupnika kazao je kako postoje brojni nedostaci u načinu na koji su odredbe definisane. Neki su isticali da se izjednačav­aju porodilje iz porodica s visokom primanjima s porodiljam­a s niskim, dok su drugi isticali problem nejednakos­ti naknada po kantonima.

- Nismo zadovoljni rješenjem Vlade FBIH, jer se ponovo ostavlja na volju kantonima da mogu nejednako tretirati prava porodilja. Mi smo predlagali formiranje fonda iz kojeg bi se finansiral­e sve porodilje. S druge strane, implementa­cija će krenuti tek naredne godine,jerprimjen­apočinje12­mjeseci nakon usvajanja zakona. Svoju podršku smo dali, jer je ovim zakonom bolje riješeno pitanje dječijeg doplatka, kazao nam je zastupnik Naše stranke Mirsad Čamdžić.

Vlada i Skupština Tuzlanskog kantona donijele su odluku kojom je porodiljam­a osigurana naknada od 1.000 KM. Kako je kazao Mahir Mešalić iz DF-A, čiji je Klub poslanika i predložio izmjene kantonalno­g zakona u Skupštini TK-A, ukupna sredstva za ovu namjenu iznose 26 miliona KM godišnje.

- Od 1. aprila 2022. godine Vlada TK-A će obezbijedi­ti za svaku nezaposlen­u majku porodilju 1.000 KM mjesečno, dok će za sve zaposlene majke porodilje koje imaju platu manju od 1.000 KM Vlada uplatiti razliku do 1.000 KM, godinu od dana poroda,

U odluci piše da pravne i fizičke osobe iz oblasti trgovine mogu kao dan odmora odrediti i neki drugi, ali da to posebno istaknu na svojoj radnji

Umjesto dosadašnji­h 2.100, sad će oko 9.100 nezaposlen­ih porodilja imati pravo na porodiljsk­u naknadu, poručio je federalni ministar Vesko Drljača

odnosno rođenja djeteta, pojasnio je Mešalić.

U ovom trenutku još nije poznato hoće li porodilje “na ruke” dobijati 1.000 KM ili će se ta naknada oporezovat­i i u konačnici iznositi oko 790 KM, a konačni sud će dati Poreska uprava FBIH.

Ipak, zbog odugovlače­nja procedure usvajanja zakona, neće sve majke u 2022. godini dobiti naknade, zbog čega je donesena odluka da sve nezaposlen­e majke porodilje koje su se porodile od 1. aprila 2021. do 1. aprila 2022. dobiju jednokratn­u pomoć od 1.000 KM, a da će one majke koje su bile zaposlene dobiti jednokratn­u razliku do 1.000 KM.

Porodiljsk­e naknade su još jednom potcrtaler­azlikeuraz­vijenostik­antona, ilustrujuć­idanijeist­obitimajka­porodilja u Sarajevu ili Tuzli i majka porodilja uorašju,pogotovoak­ojenezapos­lena. Podsjećamo, i Sarajevo i Tuzla su planirali naknade i za zaposlene i za nezaposlen­e majke porodilje od 1.000 KM.

Na teret poslodavca

- Porodna naknada zaposlenim majkama se isplaćuje 12 mjeseci u visini 80 posto prosječne neto plaće, na koju je osoba bila prijavljen­a na obveznozdr­avstvenoos­iguranje,dokposloda­vac može majci u radnom odnosu izvršiti isplatu razlike naknade plaće u većem iznosu do iznosa stoprocent­ne plaće na teret svojih sredstava. Porodna naknada nezaposlen­im majkama iznosi 300 KM mjesečno po novorođeno­m djetetu, te se sad isplaćuje u trajanju od 12 mjeseci, za razliku od ranijih, kad je isplaćivan­o samo šest mjeseci, kazao je za Oslobođenj­e ministar zdravstva i socijalne zaštite Posavskog kantona Damir Živković.

U ovom kantonu su u februaru 2022. godine pravo na naknadu ostvarile 34 nezaposlen­e majke porodilje, te 41 porodilja koja je zaposlena. Za obje kategorije u 2022. planirano je nešto više od pola miliona KM.

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Mahir Mešalić: Godišnje je potrebno 26 miliona KM
/ SENAD GUBELIĆ Mahir Mešalić: Godišnje je potrebno 26 miliona KM
 ?? / SAMRA TUFEK ?? Cvjećarama i pekarama dozvoljeno je reducirano radno vrijeme
/ SAMRA TUFEK Cvjećarama i pekarama dozvoljeno je reducirano radno vrijeme
 ?? ?? Enisa ističe da je nedjelja dobar pazarni dan
Enisa ističe da je nedjelja dobar pazarni dan

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina