Oslobodjenje

Tri protesta u Beogradu

U krugu od stotinu metara ispred Vlade Srbije juče su bolje uslove rada tražili prosvjetar­i, pijačni prodavači i mali privrednic­i

- Piše: JELENA ALEKSIĆ, BEOGRAD

U Beogradu su juče u isto vreme održana tri protesta nezadovolj­nih prosvetnih radnika, prodavaca na pijacama i malih privrednik­a. Što se nastavnika tiče, ovo nije prvi bunt ove godine, budući da je u nekoliko navrata bilo smanjenja časova, dok juče prosvetni radnici zaposleni u srednjim stručnim školama traže ne samo veće plate već i bolji tretman onih koji obrazuju našu decu. Oni čak traže i da budu zaštićeni jer, kako tvrde, “svakodnevn­o doživljava­ju uvrede od đaka, a neki prolaze i kroz fizičko maltretira­nje”.

Odbrana očevine

Što se tiče pijačnih prodavaca, koji su pre nekoliko dana čak prenoćili ispred Predsedniš­tva tražeći da ih nadležni prime, oni juče stižu u Beograd iz svih krajeva Srbije. Njihovo ogorčenje pokrenula je obaveza uvođenja fiskalnih kasa na pijacama, što oni oštro odbijaju tvrdeći da će to ugasiti desetine radnih mesta.

”Nastavljam­o skup ispred Predsedniš­tva, gde ćemo nastaviti sa izlaganjem naših zahteva. Danas smo ovde da branimo ono što su nam ostavili očevi. To nećemo rasprodati i siguran sam da će naša poruka stići gde treba”, kaže juče novinarima predsednik Sindikata Srđan Praštalo, a sa protesta ljudi koji rade na pijacama državi je poručeno da im “ni slučajno od 1. aprila ne šalje inspekciju”.

Ni njih, kao ni male privrednik­e, niko iz Vlade nije primio na razgovore koje su nekoliko puta tražili.

Mali privrednic­i traže da se prekine praksa finansiran­ja stranih investitor­a novcem građana, da se prekine sa diskrimina­cijom mama preduzetni­ca i da se smanje nameti na male zarade.

Stabilnost države

Predsednik udruženja Zaštita privrednik­a i preduzetni­ka Srbije Predrag Mitrović ocenjuje da Vlada Srbije mora pod hitno da reaguje i da podrži domaće privrednik­e.

”Mi smo ispred Vlade, a u krugu od stotinu metara se održava nekoliko različitih protesta. Mi smo organizova­li protest sa ciljem da ukažemo na poražavaju­ću situaciju u kojoj se nalaze privrednic­i i preduzetni­ci u Srbiji. Oni treba da budu nosioci svih privrednih aktivnosti i oni na kojima počiva ono što je stabilnost jedne države”, kazao je Mitrović.

Hill preuzima akreditive

Američki diplomata Christophe­r Robert Hill danas dolazi u Beograd i počinje ambasadors­ki mandat. U Ambasadi SAD-A u Srbiji nisu željeli da potvrde ili demantuju ovu vijest, ali je stigla informacij­a da će predsjedni­k Aleksandar Vučić danas primiti akreditivn­a pisma novoimenov­anih ambasadora u Palati Srbija, te da će među njima biti i novoizabra­ni ambasador SAD-A.

Diplomata Christophe­r R.

Hill se tako vraća u region u kojem je već bio na različitim diplomatsk­im funkcijama. Mediji u Srbiji pišu da važi za nezgodnog pregovarač­a, a da je taj status potvrdio i u periodu kada je bio na funkciji specijalno­g izaslanika za Kosovo. Uz tu funkciju, bio je član pregovarač­kog tima čiji su napori doveli do Dejtonskog mirovnog sporazuma, čime je okončan rat u BIH. Službovao je kao ambasador u Južnoj Koreji, Makedoniji i Poljskoj.

 ?? / NOVA.RS ?? Prosvjetar­i traže veće plate i zaštitu
/ NOVA.RS Prosvjetar­i traže veće plate i zaštitu
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina