Oslobodjenje

Zabrana za rusku naftu

-

Poljska će poduzeti korake kako bi prekinula sav uvoz ruske nafte do kraja 2022, izjavio je jučer premijer te zemlje Mateusz Morawiecki, prenosi Anadolija. On je na konferenci­ji za novinare rekao da je njegova zemlja već uveliko smanjila svoju ovisnost o ruskoj nafti. Rekao je da Poljska pokreće najradikal­niji plan među evropskim državama za odvikavanj­e od ruskih energenata.

Poljska je u utorak saopštila da zabranjuje uvoz ruskog uglja, a Morawiecki je rekao da očekuje da će uvoz gasa biti ukinut do maja. Varšava je pozvala druge zemlje Evropske unije da, također, smanje ovisnost o uvozu goriva iz Rusije.

Poljska već neko vrijeme poduzima korake kako bi smanjila ovisnost o ruskom gasu. U Swinoujsci­eu je izgrađen terminal za tekući plin koji se sada širi, primajući isporuke iz Katara, SAD-A, Norveške i drugih izvoznika. Krajem ove godine bi trebalo da bude otvoren novi baltički gasovod koji dovodi gas iz Norveške.

Kremlj je saopštio jučer da pozdravlja činjenicu da je Kijev predstavio svoje zahtjeve o okončanju konflikta u Ukrajini u pisanoj formi, ali da još nema znakova napretka. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da Rusija nije uočila ništa zaista obećavajuć­e ili nešto što bi ličilo na napredak i da predstoji dugi period rada. Ukrajinski pregovarač­i rekli su u utorak u Istanbulu da su predložili da Ukrajina usvoji neutralan status u zamjenu za bezbjednos­ne garancije, što bi značilo da ne bi ulazila u vojne saveze niti bi na njenoj teritoriji bilo stranih vojnih baza.

Generalšta­b ukrajinske vojske saopštio je jučer da se ruska vojska nastavlja povlačiti iz regiona Kijeva i Černihiva, te da ona ne može da ispuni zadatak opsade Kijeva i da će vjerovatno koncentris­ati svoje trupe na istoku zemlje.

Navodi se da je ruska vojska nastavila napade na naselja u Kreminnu i Mariupolju. Također je navedeno da su jedinice ukrajinski­h odbrambeni­h snaga u blizini naselja Stepnogors­k, Orihiv i Huljaipole bile pod artiljerij­skom vatrom. Rečeno je da se ruska vojska fokusirala na preuzimanj­e kontrole nad naseljima Popasna i Rubizhne u regiji Lugansk i gradom Mariupolj.

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na sjedište regionalne uprave u gradu Mikolajivu na jugu Ukrajine porastao je na 12, dok su 33 osobe

Generalšta­b ukrajinske vojske je saopćio da su od početka rata ukrajinske snage ubile 17.300 ruskih vojnika

povrijeđen­e, saopćile su hitne službe.

Usredotoče­nost Rusije na ofanzivu u regijama Donjeck i Luhansk prešutno je priznanje da se Rusija bori za napredovan­je svojih trupa, saopćilo je britansko ministarst­vo odbrane. Jedinice koje su pretrpjele velike gubitke bile su prisiljene vratiti se u Rusiju i Bjelorusij­u kako bi se opskrbile i reorganizi­rale, što je izvršilo pritisak na ionako napetu logistiku Rusije, kaže se u saopćenju, piše BBC. Ministarst­vo odbrane dodaje da će ruske snage vjerovatno nadoknadit­i smanjenu sposobnost kopnenog manevra masovnim artiljerij­skim i raketnim napadima.

U ukrajinsko­m Mariupolju, koji je pod stalnim napadima Rusije, teško su uništeni brojne zgrade i vozila. Gradonačel­nikmariupo­ljavadimbo­ičenko izjavio je ranije ove sedmice da oko 160.000 osoba želi napustiti grad koji je pod opsadom ruske vojske.

 ?? / ANADOLIJA ?? Irina Vereščuk: Treba otvoriti humanitarn­e koridore
/ ANADOLIJA Irina Vereščuk: Treba otvoriti humanitarn­e koridore
 ?? / EPA ?? Mateusz Morawiecki
/ EPA Mateusz Morawiecki

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina