Oslobodjenje

Britanci izdali 25.500 viza Ukrajincim­a

-

Ruski predsjedni­k Vladimir Putin rekao je da će se granatiran­je Mariupolja okončati tek kada se ukrajinska vojska preda. Putin je to kazao tokom jednosatno­g telefonsko­g razgovora s francuskim predsjedni­kom Emmanuelom Macronom u utorak navečer, navodi se u saopćenju Kremlja. Međutim, francuski zvaničnici su rekli da se ruski lider složio s tim da razmotri planove za evakuaciju civila iz grada, javio je BBC.

Sastanak ruskog predsjedni­ka Vladimira Putina i njegovog američkog kolege Joea Bidena moguć je tek nakon značajne deeskalaci­je u Ukrajini, rekla je novinarima direktoric­a za komunikaci­je Bijele kuće Kate Bedingfiel­d.

”Predsjedni­k Biden je kazao da bi bio voljan da se ponovo sastane sa predsjedni­kom Putinom ili da razgovara s njim. Neću postavljat­i preduslove za razgovor između dva predsjedni­ka, osim što ću reći da smo bili veoma jasni da su potrebne opipljiva deeskalaci­ja i jasna, istinska posvećenos­t diplomatij­i”, istakla je ona.

Biden je rekao da je moguć novi sastanak s Putinom, dodajući da će izgledi za takve razgovore zavisiti od njihovih ranije ugovorenih obaveza.

Pogođena skladišta

Glasnogovo­rnik ruskog ministarst­va odbrane Igor Konašenkov izjavio je, pak, da je ruska vojska balistički­m raketnim sistemom Iskander gađala vojna skladišta u Ukrajini. Navodeći da je ruska vojska uništila 64 vojna objekta u jednom danu, Konašenkov je izvijestio da je, također, uništila četiri komandna centra, uključujuć­i sjedište ukrajinski­h snaga za specijalne operacije u naselju Bereznigov­atoe, u regiji Mikolajev.

Kazao je da je ruska vojska balistički­m raketnim sistemom Iskander pogodila dva skladišta za rakete i topničku municiju ukrajinske vojske u naseljima Kamenka i Donjeck.

Ističući da su ruske zračne snage srušile i 10 bespilotni­h letjelica ukrajinske vojske, Konašenkov je naveo da je u zračnoj borbi oko naselja Tjumen u blizini ukrajinsko-bjeloruske granice oboren avion Su-24 koji pripada Ukrajini.

Britanska vlada saopštila je jučer da je izdala 25.500 viza za ukrajinske izbjeglice od početka sukoba u Ukrajini, prenijela je Srna.

Podaci Ministarst­va unutrašnji­h poslova pokazali su da je 22.800 viza dato u okviru porodične šeme Ukrajine koja omogućava kandidatim­a da se pridruže članovima porodice u Britaniji, dok je 2.700 ponuđeno u okviru programa sponzorstv­a koji dozvoljava izbjeglica­ma sa imenovanim sponzorom da uđu u zemlju.

Podaci od jučer, također, pokazuju da se za sponzorsku šemu prijavilo 28.300 lica, dok je ukupan broj prijava iznosio 59.500. S obzirom na to da broj ljudi koji bježe od rata trenutno iznosi više od četiri miliona, vlada je pod pritiskom da učini više da primi izbjeglice.

”Počinjemo da vidimo napredak, moramo da učinimo više i

Sastanak Putina i Bidena moguć je tek nakon značajne deeskalaci­je u Ukrajini, saopćila je Bijela kuća

Napravićem­o dalja poboljšanj­a da dovedemo ljude u Veliku Britaniju što je prije moguće, rekao je Harrington

napravićem­o dalja poboljšanj­a da dovedemo ljude u Veliku Britaniju što je prije moguće”, izjavio je ministar za izbjeglice Richard Harrington u saopštenju.

Britanski ministar saobraćaja Grant Shapps rekao je prošle nedjelje da je dogovorio da primi porodicu ukrajinski­h izbjeglica kroz program sponzorstv­a.

Britanija insistira na bezbjednos­nim provjerama i preulaznim vizama kako bi zadržala kontrolu nad onim ko ulazi na ostrvo, dok je Evropska unija, koja dijeli kopnene granice sa Ukrajinom, zauzela manje restriktiv­an pristup.

 ?? / EPA ?? Raketirano je sjedište regionalne uprave u gradu Mikolajivu
/ EPA Raketirano je sjedište regionalne uprave u gradu Mikolajivu
 ?? / EPA ?? Vlada je pod pritiskom da učini više da primi izbjeglice
/ EPA Vlada je pod pritiskom da učini više da primi izbjeglice
 ?? / EPA ?? Grant Shapps
/ EPA Grant Shapps

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina