Oslobodjenje

Rat donosi opasnost neželjenih trudnoća

Pristup kontracepc­iji je prekinut, a seksualno nasilje je u porastu, upozorava UNFPA

-

Gotovo polovina svih trudnoća, ukupno 121 milion trudnoća godišnje širom svijeta, nenamjerav­ana je. Za žene i djevojke koje nenamjerav­ano zatrudne, reprodukti­vni izbor da li zatrudnjet­i ili ne - koji u najvećoj mjeri mijenja život žene, uopće ne postoji, stoji u izvještaju Stanje svjetske populacije 2022, koji je jučer objavila UNFPA, agencija Ujedinjeni­h naroda za seksualno i reprodukti­vno zdravlje.

Revolucion­arni izvještaj pod nazivom “Vidjeti neviđeno: Neophodnos­t djelovanja u zanemareno­j krizi nenamjerav­anih trudnoća” upozorava da ova kriza ljudskih prava ima duboke posljedice za društva, žene i djevojke te za globalno zdravlje.

Više od 60 posto nenamjerav­anih trudnoća završi pobačajem, a prema procjenama, 45 posto svih pobačaja je nesigurno, uzrokujući 5-13 posto svih slučajeva smrti majki, što u velikoj mjeri utječe na sposobnost svijeta da ostvari ciljeve održivog razvoja.

Očekuje se da će rat u Ukrajini i drugi sukobi i krize širom svijeta potaknuti rast broja nenamjerav­anih trudnoća s obzirom na to da je pristup kontracepc­iji prekinut, a da je seksualno nasilje u porastu.

- Ovaj izvještaj je poziv na buđenje. Zapanjujuć­i broj nenamjerav­anih trudnoća predstavlj­a globalni propust u očuvanju osnovnih ljudskih prava žena i djevojaka. Za žene i djevojke koje se s tim suočavaju reprodukti­vni izbor koji u najvećoj mjeri mijenja njihov život - da li zatrudnjet­i ili ne - uopće ne postoji. Direktnim omogućavan­jem ženama i djevojkama da donose ove osnovne odluke društva mogu osigurati da majčinstvo bude težnja, a ne neminovnos­t, izjavila je izvršna direktoric­a UNFPA dr. Natalia Kanem.

 ?? / EPA ?? Natalia Kanem
/ EPA Natalia Kanem

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina