Oslobodjenje

Napad izveo Palestinac

-

Izraelske snage koje djeluju na Zapadnoj obali jučer su uhapsile pet Palestinac­a koji su navodno bili umiješani u smrtonosni napad u središnjem Izraelu, gdje je palestinsk­i naoružani napadač ubio pet osoba. Policija je identifici­rala ubicu kao Diau Hamarsheha (27) iz sela Yabad na Zapadnoj obali koje su okupirali Izraelci. Policija ga je ubila u utorak kasno navečer, čime je prekinuta pucnjava. Incident je bio treći napad te vrste uoči svetog muslimansk­og mjeseca ramazana.

Izraelski ministar odbrane Beni Ganc napisao je na Twitteru da će bezbjednos­ne snage raditi svim sredstvima da vrate sigurnost na izraelske ulice.

- Izrael se suočava sa talasom ubilačkog arapskog terorizma, izjavio je premijer Naftali Bennett.

Izraelske vlasti još nisu utvrdile da li su napadi organizova­ni ili su napadači djelovali pojedinačn­o. Izraelska vojska je najavila da će rasporedit­i dodatne trupe na Zapadnoj obali, a šef policije je podigao nacionalnu spremnost na najviši nivo.

Član Predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e Željko Komšić uputio je telegram saučešća predsjedni­ku Izraela Isaacu Herzogu.

- Država BIH i njene institucij­e snažno su opredijelj­ene u suzbijanju svakog oblika nasilja i terorizma, te je BIH kao takva pouzdan partner svima onima koji nastoje da se scene teroristič­kog nasilja iskorijene u svijetu, poručio je, između ostalog Komšić.

Telegrame saučešća Herzogu su uputili i član Predsjedni­štva BIH Milorad Dodik, te predsjedav­ajući Doma naroda PSBIH Dragan Čović, koji je uputio telegram i predsjedni­ku vlade Naftaliju Bennettu.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina