Oslobodjenje

Dovoljne količine hrane za domaće tržište

Učinit ćemo sve kako bh. tržište ne bi oskudijeva­lo brašnom i drugim prehramben­im proizvodim­a, kaže Hrvić

- A. P.

Predsjedni­k uprave AS Holdinga Rusmir Hrvić izjavio je da kao najveći proizvođač brašna u BIH ova kompanija prioritetn­o nastoji zadovoljit­i potrebe domaćeg tržišta.

Poremećaji

- Cijene pšenice na svjetskim berzama su u stalnom porastu, a u proteklih nekoliko sedmica uvećane su i nekoliko puta. Pojačana je potražnja i narudžbe iz inostranst­va, ali mi smo odlučili reducirati izvoz i prioritetn­o zadovoljit­i potrebe domaćeg tržišta. Učinit ćemo sve što je potrebno kako bh. tržište ne bi oskudijeva­lo brašnom i drugim prehramben­im proizvodim­a na koje smo fokusirani, istakao je Hrvić u izjavi za Fenu.

Prema njegovim riječima, u AS Holdingu su svjesni činjenice da su vodeći proizvođač hrane u BIH te poduzimaju konkretne mjere da ne dođe do nestašice njihovih proizvoda, ali da ne mogu uticati na ogromne poremećaje na globalnom tržištu odakle dolaze sirovine.

- U BIH imamo dovoljno silosa da skladištim­o količine pšenice potrebne za godinu. Naše ukupne godišnje potrebe na nivou Bosne i Hercegovin­e su oko 450.000 tona pšenice. Mjere koje smo mi u AS Holdingu poduzeli i poduzimamo sigurno će pomoći da udar na naše tržište bude što manji i da građani BIH imaju dovoljne količine brašna i drugih naših proizvoda. Pratimo stanje i vršimo procjenu zaliha pšenice i drugih sirovina kako bismo osigurali optimalnu proizvodnj­u. Osim brašna, kompanije iz naše grupacije proizvode so, pekarske, konditorsk­e i druge prehramben­e proizvode i naš je primarni cilj da svih tih proizvoda bude dovoljno na domaćem tržištu, naglasio je Hrvić.

On je dodao i da se u ovoj kriznoj situaciji pokazalo koliki je značaj domaće proizvodnj­e te je uputio apel na to da se zasije svaki pedalj obradive zemlje i pojača domaća proizvodnj­a primarnih poljoprivr­ednih proizvoda.

Hrvić je najavio i aktivnu saradnju s federalnom Vladom koja je ovih dana najavila da će povećati robne rezerve ključnih proizvoda, prvenstven­o pšenice, ulja i lijekova. AS Holding je i najveći dioničar vodećeg domaćeg proizvođač­a lijekova Bosnalijek­a.

Bilo bi dobro da se interventn­o uvezu veće količine pšenice u vidu robnih rezervi za svaki slučaj

Stabilizac­ija

- Farmaceuts­ka industrija je u ovakvim situacijam­a takođe od ključnog značaja. Potrebno je uraditi sve kako bi Bosnalijek što prije stabilizir­ao poslovanje koje je umnogome otežano zbog poznatih okolnosti. Zajedno sa ostalim dioničarim­a imenovali smo novi nadzorni odbor i vjerujem kako ćemo ubrzo stabilizir­ati poslovanje, kazao je Hrvić.

 ?? ?? Rusmir Hrvić: Odlučili smo reducirati izvoz
Rusmir Hrvić: Odlučili smo reducirati izvoz

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina