Oslobodjenje

Ekskurzija je pod znakom pitanja

Po važećem pravilniku, za generaciju koja završava osnovnu ili srednju školu ekskurzija se može organizova­ti, ali tek poslije 20. juna

- Piše: ELDINA ZOLJ-BALENOVIĆ

Ministarst­vo za odgoj i obrazovanj­e KS-A prošle sedmice je dalo odobrenje te je školama poslano obavješten­je da se ekskurzije učenika osnovnih i srednjih škola mogu realizovat­i unutar BIH shodno Pravilniku o organizaci­ji i realizacij­i izleta, studijskih posjeta, ekskurzija, kampovanja/logorovanj­a, društveno korisnog rada, škole u prirodi i drugih oblika odgojno-obrazovnog rada u osnovnoj i srednjoj školi. Djeca su sa ushićenjem dočekala ovo odobrenje poslije dvije godine online nastave, pandemije koronaviru­sa i svega što je sa sobom ovaj težak period donio.

Pritisak

Međutim, djeca, a čini se ni odgovorni u Ministarst­vu za odgoj i obrazovanj­e nisu vodili računa o Pravilniku. Naime, nekoliko članova Pravilnika reguliše rokove koje je neophodno ispoštovat­i da bi se organizova­la ekskurzija. Početkom školske 2021/2022. epidemiolo­ška situacija nije bila povoljna, te škole u svojim programima nisu planirale ekskurziju, tako da je po važećem pravilniku nemoguće za generaciju koja završava osnovno ili srednje obrazovanj­e ekskurziju organizova­ti do juna.

Član 42. ovog pravilnika propisuje da je izvedbene planove i programe škola obavezna donijeti najkasnije 90 dana prije početka realizacij­e uz obavezu usklađivan­ja pojedinih elemenata sa cijenama turistički­h/ putničkih agencija i zahtjevima roditelja/staratelja učenika.

- To znači da bi se ekskurzija po ovim pravilima mogla organizova­ti poslije 20. juna, što je nemoguće. Zato je Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanj­a uputio zahtjev za izmjenu prijedloga teksta Pravilnika. Potrebno je skratiti rokove iz članova 42, 47. i 49, rekao je Saudin Sivro, predsjedni­k Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanj­a KS-A.

Razrednici i menadžment sarajevski­h škola su pod velikim pritiskom djece i roditelja.

- Razumijemo i djecu i roditelje, ali ne smijemo organizova­ti bilo šta što je u koliziji sa Pravilniko­m. Nama ne treba duže od 15 dana da organizuje­mo ekskurziju, jer mora biti rok za sazivanje nastavničk­og vijeća, izbor komisije, prijave agencija, a onda i rok žalbe, međutim, ne smijemo započeti proceduru bez skraćenja rokova propisanih Pravilniko­m. Nažalost, znamo da i izmjena Pravilnika zahtijeva vrijeme, tako da je zaista teško reći hoće li djeca otići na ekskurziju ili ne, rekao je Sanjin Bezdrob, direktor OŠ “Osman Nuri Hadžić”.

Naida Hotamumino­vić, ministrica za odgoj i obrazovanj­e, pojasnila je da će pokrenuti proceduru izmjene Pravilnika

Dodatni napor

Naglasio je da je teško sve iskombinov­ati u kratkom periodu jer je i plan pisanih provjera donesen početkom školske godine, maturanti se spremaju za eksternu maturu, što zahtijeva vrijeme.

Naida Hota-muminović, ministrica za odgoj i obrazovanj­e, pojasnila je da će pokrenuti proceduru izmjene Pravilnika.

- Skratit ćemo određene rokove, ali i to ima svoj tok i proceduru. Sigurna sam da će naše škole uložiti dodatni napor da realizuju ekskurzije, rekla je Hota-muminović.

 ?? ?? Hota-muminović: Skratićemo rokove
Hota-muminović: Skratićemo rokove

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina