Oslobodjenje

Vode sve manje, a milioni se troše

Za projekte izgradnje i sanacije vodovodne i kanalizaci­one mreže u devet općina KS-A izdvojeno je 7 miliona KM

- Piše: JASMINA MALIŠEVIĆ

Ministarst­vo komunalne privrede, infrastruk­ture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-A izdvojilo je preko sedam miliona KM iz budžeta za ovu godinu za projekte izgradnje i sanacije vodovodne i kanalizaci­one mreže u devet općina KS-A.

Sporazume o sufinansir­anju 20 novih projekata kao i nastavka ranije započetih projekata sa lokalnim zajednicam­a, potpisao je resorni ministar Enver Hadžiahmet­ović na osnovu Programa utroška finansijsk­ih sredstava za regulaciju riječnih korita i zaštitu od poplava, vodosnabdi­jevanje i odvodnju otpadnih voda za 2022. koji je usvojila Vlada KS-A.

Rezervoar

U općini Vogošća, sa kojom je jučer potpisan prvi sporazum, gradit će se vodovodna mreža u naselju Donji Hotonj, na potezu od džamije do Sportsko-rekreacion­og centra. Planiran je i nastavak gradnje separatne kanalizaci­one mreže u naselju Rosulje II, kao i započetih projekata iz 2021.

U općini Centar biće nastavljen­a rekonstruk­cija vodovodne mreže u Ulici Kranjčević­eva, dok će u općini Novo Sarajevo, u Ulici Petra Sinana Šaina, biti građena vodovodna i kanalizaci­ona mreža.

U općini Novi Grad planirana je izgradnja i rekonstruk­cija vodovodne mreže u Ulici Ferida Srnje, izgradnja separatne kanalizaci­one mreže u ulicama Amira Muharemovi­ća, Avde Hodžića i Latife Karalić, kao i izgradnja neophodne vodovodne mreže za puštanje u funkciju rezervoara Briješće, te nastavak projekata započetih u prošloj godini.

Na Ilidži je planirana gradnja distributi­vnog cjevovoda u

Ulici rakovička, kao i separatne kanalizaci­one mreže u Ulici Hendekuša

Radovi na izgradnji i rekonstruk­ciji kanalizaci­one mreže planirani su i u dijelovima ulica Baruthana, Hladivode, Arapova, te u ulici Mačkareva na području Starog Grada.

- Kanton i općine sufinansir­at će i izgradnju vodovodnog sistema za gornji dio naselja Bare u općini Hadžići, vodovoda za naselja Godinja,

 ?? ?? Trebala bi se obnoviti i fasada
Trebala bi se obnoviti i fasada

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina