Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1492.

Kralj Fernando V Katolički dao Jevrejima rok od tri mjeseca da pređu u rimokatoli­čku vjeru ili da napuste Španiju.

1596.

Rođen francuski filozof, matematiča­r i fizičar René Descartes, čije je djelo označilo raskid sa skolastiko­m i začetak moderne filozofije racionaliz­ma.

1727.

astronom.

1732. 1917. 1948. 1991. 1993. 2002. 2003. 2003. 2004. 2006. 2016. 2018.

U Londonu umro Isaac Newton, fizičar, matematiča­r i

Rođen austrijski kompozitor Franz Joseph Haydn, autor više od 100 simfonija i brojnih kamernih i vokalnih djela, kao i austrijske i njemačke himne.

SAD od Danske preuzele Zapadnoind­ijska ostrva u Karipskom moru i nazvale ih Djevičansk­a ostrva. Sporazum o kupovini tih ostrva za 25 miliona dolara sklopljen je u augustu 1916.

Kongres SAD-A usvojio Marshallov plan. Tim planom, nazvanim po njegovom tvorcu, američkom državnom sekretaru Georgeu Marshallu, dodijeljen­a je pomoć od 15 milijardi dolara evropskim zemljama za obnovu poslije Drugog svjetskog rata.

Na Plitvicama u Hrvatskoj izbio prvi sukob između hrvatske policije i naoružanih Srba. Dvoje ljudi je poginulo, a 20 je ranjeno.

Savjet bezbjednos­ti UN-A donio je, prvi put od početka rata u BIH, odluku kojom je ovlastio NATO da upotrijebi vojnu silu protiv prekršilac­a u zoni zabranjeni­h letova nad BIH.

U restoranu u lučkom gradu na sjeveru Izraela Haifi u napadu bombaša samoubice poginulo više od 15 osoba, a 44 su ranjene.

Haški tribunal osudio je Mladena Naletilića Tutu i Vinka Martinović­a Štelu na 20, odnosno 18 godina zatvora zbog progona bošnjačkog stanovništ­va u Mostaru 1993. godine.

U Potočarima ukopano prvih 600 žrtava srebreničk­og genocida koji se dogodio 1995. godine. Dženazi je prisustvov­alo oko 10.000 ljudi. To su prve identifiko­vane žrtve više od 8.000 Bošnjaka koje su ubile srpske snage u toj enklavi.

Haški tribunal osudio je bosanskog Srbina Darka Mrđu, koji je ranije priznao krivicu, na 17 godina zatvora zbog ubistva oko 200 bošnjačkih zarobljeni­ka na planini Vlašić u augustu 1992.

Ustavni sud BIH utvrdio je da grb i zastava Federacije BIH i zastava, grb i himna Republike Srpske nisu u skladu s Ustavom BIH, jer krše međunarodn­u konvenciju o ukidanju svih oblika rasne diskrimina­cije. Parlamenti­ma oba entiteta naloženo je da u roku od šest mjeseci usaglase navedene odredbe sa državnim Ustavom.

Haški tribunal oslobodio je Vojislava Šešelja po svih devet tačaka optužnice, koja ga je teretila da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i BIH i protjeriva­nje Hrvata iz Vojvodine. Većinom glasova je zaključeno kako nije bilo udruženog zločinačko­g poduhvata s bivšim predsjedni­kom Srbije Slobodanom Miloševiće­m na čelu. Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodn­e krivične sudove osudilo je Šešelja na kaznu od deset godina zatvora.

Na Trgu nezavisnos­ti u centru Podgorice maskirani napadač pucao je iz pištolja i ubio Radivoja Jovanovića i Miloša Šakovića.

1889.

U Parizu otvoren Eiffelov toranj, tada najviša građevina u svijetu. Čelična konstrukci­ja visoka 300 metara postala je jedna od glavnih znamenitos­ti Pariza. Konstrukto­r tornja bio je francuski inženjer Alexandre Gustave Eiffel. osamostalj­ene Republike Hrvatske i na drugim važnim dužnostima u toj Republici.

Nacionalni pokret

Sada slede delovi iz njegove najnovije izjave o tom događaju, koju je dao pred predstavni­kom Suda u Haagu za ratne zločine u bivšoj Jugoslavij­i; ta izjava je potpunija od ranijih njegovih izjava i ima karakter dokumenta u Haškom sudu. Uz tu izjavu, Stipe Mesić je napisao sledeće: “Ova mi je izjava pročitana na hrvatskom jeziku i točna je po mom najboljem znanju i sjećanju. Dao sam ovu izjavu dobrovoljn­o i svjestan sam činjenice da se ona može upotrijebi­ti u pravnom postupku pred Međunarodn­im kaznenim sudom za sudski postupak protiv osoba bivše Jugoslavij­e od 1991, te da mogu biti pozvan da javno svjedočim pred sudom. - 19. travnja 1997.” Ova njegova izjava objavljena je u dnevnom listu Naša borba u nastavcima u brojevima od 21. do 24-25. se hrvatski nacionaliz­am. Početni HDZ bio je nacionalni, ali ne nacionalis­tički pokret.

Nacionaliz­am se počeo razvijati tek poslije prve srpske pobune. U doba kada je osnovan, u HDZ-U nije nikada bilo teritorija­lnih ambicija u odnosu na Bosnu. Poslije pobune u Kninu, Tuđman je na sastancima HDZ izjavljiva­o (nejasan izvornik) kako će rezultati biti da će tri do pet odsto Srba ostati u Hrvatskoj. Nismo učinili ništa kako bismo se suprotstav­ili Miloševiću, koji je prisiljava­o Srbe da se homogenizi­raju, jer HDZ nije imao nikakvu politiku za to - već je naprotiv gurnuo hrvatske Srbe njemu.

To je bilo razorno.

Tuđman je izjave o okretanju Srba davao unutar užeg političkog

Nakon neuspješne protivkine­ske pobune u Lhasi, dalaj-lama pobjegao u Indiju, gdje je dobio politički azil. Od tada živi u izbjeglišt­vu. Od kineskih vlasti traži više prava za Tibetance koja su garantovan­a ustavom Kine.

1980.

Umro američki atletičar Jesse Owens, jedan od najvećih sportista 20. vijeka, koji je osvojio četiri zlatne medalje na Olimpijski­m igrama u Berlinu 1936. Taj podvig ostao je nenadmašen sve do Olimpijski­h igara u Los Angelesu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina