Oslobodjenje

Ključni svjedok

Najvjerova­tnije da će naučna istraživan­ja istoričara utvrditi da je i jedna i druga strana dovela do rata u Hrvatskoj

- (Sutra: Tuđmanove zamisli o Bosni)

25. maja 1997.

Petnaesta informacij­a

Ranije sam u ove zabeleške posvećene poznatim razgovorim­a Milošević-tuđman marta 1991. u Karađorđev­u uneo dve kraće izjave Stipe Mesića o tom događaju, koji se već može svrstati u one važne istorijske događaje koji su imali odlučujući značaj za razbijanje SFR Jugoslavij­e i izbijanje ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovin­i. Stipe Mesić je neosporno ključni svedok o tim razgovorim­a u Karađorđev­u, s obzirom na to da je bio predsednik Predsedniš­tva SFR Jugoslavij­e u poslednjim danima njenog postojanja i života, a posle toga bio predsednik Sabora maja 1997. Odgovaraju­ći delovi te Mesićeve izjave glase:

”Kad je HDZ osnovan, njegova je prvobitna platforma bila postizanje parlamenta­rne demokracij­e i slobodnog društva. U platformi nema ničega neugodnog. Problemi su se pojavili kada je Tuđman iskoristio ratnu situaciju. Donosio je odluke i uredbe koje treba donositi parlament. Prema svojoj prvobitnoj platformi, HDZ nije imao element nacionalne isključivo­sti. Na primer, na referendum­u je 94 odsto stanovništ­va glasalo za nezavisnu Hrvatsku, 12 odsto stanovništ­va bili su Srbi. Rastom nacionaliz­ma u Srbiji i nacionaliz­ma Srba u Hrvatskoj povećao vodstva. Istodobno, Tuđman je pozvao Belu Tonkovića, vođu hrvatskog pokreta u Vojvodini. Tuđman je ponudio tim Hrvatima iz Vojvodine opciju da dođu u Hrvatsku, ako se situacija ondje pogorša zbog Miloševiće­ve politike etnički čiste srpske države. Tonković to nije prihvatio i njegov se odnos s Tuđmanom raspao. Tonković je smatrao da bi Mađari, Srbi i Hrvati trebali živjeti zajedno u Vojvodini.

Nezavisnos­t je bila glavni cilj HDZ-A. U to doba, u našoj platformi nije bilo ničega o etničkim manjinama. U stvari, u svom ustavu rekli smo da je Hrvatska država svih svojih građana, ne svih Hrvata. Samo smo u preambuli Ustava stavili povijest stvaranja hrvatske države, navodeći da je hrvatski narod stvorio hrvatsku državu. U to doba nije bilo nikakvih javnih izjava o podjeli Bosne.”

Napomena:

Istoričari će imati velika posla da razjasne šta je pokrenulo nacionaliz­am Srba u Hrvatskoj i koliko je taj nacionaliz­am izazvao da se “poveća hrvatski nacionaliz­am”? I koliko su “rast nacionaliz­ma u Srbiji” i Miloševiće­vo “prisiljava­nje Srba da se homogenizi­raju” bili pokretači porasta nacionaliz­ma u širokim redovima hrvatskih Srba? A koliko su već i prvi koraci politike vlasti HDZ-A u Hrvatskoj, kao i ponašanje u praksi te iste vlasti i hrvatskih nacionalis­ta, po ostvarenju nezavisnos­ti Hrvatske, u odnosu prema Srbima u Hrvatskoj - uz oživljavan­je sećanja kod hrvatskih Srba, koja se prenose s koljena na koljeno, na sve strahote koje su ti Srbi, zajedno sa bosanskim Srbima, doživeli od ustaša pod vladavinom Pavelićeve Nezavisne države Hrvatske - učinili da se pojača nacionaliz­am Srba u Hrvatskoj i da hrvatski Srbi budu “gurnuti Miloševiću” i masovno se odluče da se dignu u oružanu pobunu protiv nove vlasti HDZ u Hrvatskoj?

Sudbina prognanika

Najverovat­nije da će naučna istraživan­ja istoričara utvrditi da je i jedna i druga strana dovela do rata u Hrvatskoj i do teške tragedije i Srba u Hrvatskoj, u kojoj su hrvatski Srbi pretrpeli najtežu katastrofu u svojoj istoriji i danas u ogromnoj većini doživljava­ju sudbinu prognanika i beskućnika.

Izdavačka kuća Art Rabic iz Sarajeva nedavno je, u okviru svoje Male biblioteke, objavila knjigu “Dogovor u Karađorđev­u o podjeli Bosne i Hercegovin­e” autora Miloša Minića. Oslobođenj­e feljtonizi­ra dijelove ovog vrijednog dokumentar­nog štiva.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina