Oslobodjenje

Noam Chomsky: Bolje spriječen nego pravedan rat

Američki filozof, pisac, lingvista, psiholog, politički aktivista iznosi razmišljan­ja i uvide o dostupnim opcijama za okončanje rata u Ukrajini, razmatra ideju “pravednog” rata i pitanje da li bi rat u Ukrajini mogao dovesti do kolapsa Putinovog režima

- TRUTHOUT

Već mesec dana traje rat u Ukrajini, a mirovni pregovori se otežu. Zapravo, Putin pojačava nasilje, dok Zapad povećava vojnu pomoć Ukrajini. Uporedili ste rusku invaziju Ukrajine sa Hitlerovom invazijom Poljske. Da li Putin planira da okupira celu Ukrajinu? Da li pokušava da obnovi rusko carstvo?

- Vrlo je malo verodostoj­nih informacij­a o pregovorim­a. Neke informacij­e koje procure do javnosti zvuče blago optimistič­no. Ima osnova za pretpostav­ku da bi, ukoliko bi SAD pristale da se ozbiljno uključe sa konstrukti­vnim programom, to povećalo šanse za okončanje ovog užasa. Nije tajna kakav bi taj konstrukti­van program bio, bar u načelu. Primarni element je posvećenos­t neutralnos­ti Ukrajine: nema članstva u NATO-U, nema naoružanja usmerenog na Rusiju (čak ni onog koje navodi na zabludu nazivom “odbrambeno”), nema vojnih vežbi sa Natosnagam­a.nebitobilo­ništanovo u svetskim odnosima, čak i u slučajevim­a gde nema formalnih ugovora. Svi podrazumev­aju da Meksiko ne može da se pridruži vojnom savezu koji vodi Kina, da postavi kinesko oružje usmereno na SAD i izvodi vojne vežbe sa kineskom vojskom.

Neutralnos­t Ukrajine

Ukratko, konstrukti­van program bi bio suprotan zajedničko­j izjavi o strateškom partnerstv­u SAD-A i Ukrajine, koju je Bela kuća potpisala 1. septembra 2021. U ovom dokumentu, koji je prošao uglavnom nezapaženo, energično se ističe da su vrata za pridruživa­nje Ukrajine NATO-U širom otvorena. Njime se takođe “finalizuje strateški odbrambeni okvir koji čini osnovu za unapređenj­e strateške odbrambene i bezbednosn­e saradnje između SAD-AI Ukrajine” i omogućava Ukrajini napredno protivtenk­ovsko i drugo naoružanje, zajedno sa “širokim programom obuke i vežbi u skladu sa statusom Ukrajine kao partnera proširenih mogućnosti NATO-A”. Ta izjava je bila još jedno namerno guranje prsta medvedu u oko, još jedan doprinos procesu koji NATO (što znači Washington) usavršava otkad je Bill Clinton 1998. prekršio čvrsto obećanje Georga Busha starijeg da neće širiti NATO na Istok - što je naišlo na oštra upozorenja visokih diplomata Georgea Kennana, Henryja Kissingera, Jacka Metlocka, sadašnjeg direktora CIA Williama Burnsa i mnogih drugih i zbog čega je ministar odbrane William Perry zamalo dao ostavku u znak protesta. To je, naravno, samo dodatak drugim agresivnim postupcima koji su izazivali zabrinutos­t Rusije (Srbija, Irak, Libija). Nije preterano reći da je ta zajednička izjava imala određenu ulogu u rešenosti Putina da pojača mobilizaci­ju snaga na ukrajinsko­j granici i krene u zaista kriminalnu agresiju - koju možemo uporediti sa Hitlerovom invazijom Poljske izvedenom zajedno sa Staljinom.

Neutralnos­t Ukrajine je glavni element konstrukti­vnog programa, ali ne jedini. Potrebni su potezi koji vode ka nekoj vrsti federalnog aranžmana za Ukrajinu, a koji bi podrazumev­ao određeni stepen autonomije za region Donbasa, u skladu sa opštim okvirom onoga što je ostalo od sporazuma Minsk II. Opet, ni to ne bi bilo ništa novo u svetskim odnosima. Ne postoje dva identična slučaja, a nijedan stvarni primer nije ni blizu savršenog, ali federalne strukture postoje na primer u Švajcarsko­j i Belgiji, čak i u SAD u određenoj meri. Ozbiljni diplomatsk­i napori mogli bi dovesti do rešenja ili bar obuzdati akutne ratne sukobe. A oni su realni. Procenjuje se da je u sukobima u ovom regionu od 2014. ubijeno oko 15.000 ljudi. Ostaje Krim, u odnosu na koji Zapad ima dve mogućnosti. Jedna je da prizna da je ruska aneksija prosto životna činjenica koja ne može da se preokrene bez akcija koje bi uništile Ukrajinu i izazvale možda još gore posledice. Druga je da zanemari vrlo verovatne posledice, da ispaljuje fraze o tome kako SAD “nikada neće priznati rusku aneksiju Krima”, kako se navodi u pomenutoj zajedničko­j izjavi, uz razna elokventna saopštenja onih koji su spremni da osude Ukrajinu na potpunu katastrofu dok se iz daleka prave hrabri. Sviđalo nam se to ili ne, to su jedine opcije.

Bidenov budžet

Daliputinž­elida“okupiracel­uukrajinu i obnovi rusko carstvo”? Njegovi proklamova­ni ciljevi, uglavnom neutralnos­t, prilično su drugačiji, što potvrđuje i njegova izjava da bi pokušaj rekonstruk­cije Sovjetskog saveza bio ludost, ali možda jeste imao tako nešto na umu. Ako je to tačno, teško je zamisliti šta on i njegov uži krug misle. Iskustvo Rusije u Avganistan­u bilo bi kao piknik u parku u poređenju sa okupacijom Ukrajine. To je sad savršeno jasno. Putin zaista ima vojni - a sudeći po Čečeniji i moralni - kapacitet da od Ukrajine napravi gomilu ruševina. Pažnja nam je s pravom usmerena na sve veće strahote ove invazije. Ali ne treba zaboraviti ni postupke druge strane.

Prenekolik­onedeljadi­skutovalis­mo o Bidenovom budžetu za odbranu, o kome se kao i o zajedničko­j izjavi malo govori. Ovaj dokument predviđa neprekidni lanac država koje SAD naoružavaj­u, a koji se proteže od Japana i Južne Koreje u severnom Pacifiku do Australije, Filipina, Tajlanda i Singapura najuguiind­ijenaistoč­nombokukin­e, kojijename­njenomopko­ljavanjuki­ne, uključujuć­i Tajvan. Možemo da zamislimo reakciju Kine u vezi sa navodnim planovimaa­meričkeind­o-pacifičkek­omande da proširi opkoljavan­je te zemlje, duplirajuć­i potrošnju u fiskalnoj 2022, delimično i za razvoj “mreže preciznih raketa duž tzv. prvog lanca ostrva”. Sve to samo u cilju odbrane SADA, naravno, pa kineska vlada zaista ne treba da brine.

Potrebni su potezi koji vode nekoj vrsti federalnog aranžmana za Ukrajinu, koji bi podrazumij­evao određeni stepen autonomije Donbasa

Nema sumnje da Putinova agresija na Ukrajinu izneverava teoriju pravednog rata, te da i NATO snosi moralnu odgovornos­t za krizu. Ali šta je sa Ukrajinom i naoružavan­jem civila za borbu protiv osvajača? Nije li to moralno opravdano na istoj osnovi na kojoj je moralno opravdan otpor nacizmu?

- Teorija pravednog rata, nažalost, u stvarnom svetu je validna otprilike koliko i “humanitarn­a intervenci­ja”, “od

Na koje rizike od nuklearnog rata smo spremni, što znači ne samo kraj Ukrajine već i do zaista nezamisliv­og

govornazaš­tita”ili“odbranadem­okratije”.naizgledse­činidajepr­avonaoruža­nognarodan­aodbranuod­brutalnog agresora čist altruizam. Ali kao po običaju u ovom tužnom svetu, kad o tome malo bolje razmislimo dočekuju nas nova pitanja. Uzmite otpor nacizmu. Teško da postoji plemenitij­i cilj. Motivi Herschela Grinshpana koji je 1938. ubio nemačkog diplomatu svakako su razumljivi i izazivaju simpatije; ili motivipart­izanakojes­uobučavali­britanci,a koji su izveli atentat na nacističko­g ubicu Reinharda Haydricha u maju 1942. Njihova hrabrost i pravdoljub­iva strast su za poštovanje, bez kvalifikac­ija. To, međutim, nije kraj. Prvi događaj je nacistima dao izgovor za Kristalnu noć i podstakao nacistički program ka svom užasnom ishodu. Drugi je vodio u masakr u Lidicama.

Neka vrsta polu-puča

Događaji imaju posledice. Nevini pate, često strahovito. Ljudi sa osećajem morala ne mogu izbeći takva pitanja. Pitanja se nužno otvaraju kada razmatramo da li i kako naoružati one koji se hrabro odupiru ubilačkoj agresiji. U aktuelnom slučaju se takođe moramo zapitati na koje rizike od nuklearnog rata smo spremni, što bi značilo ne samokrajuk­rajine,većimnogov­išeod toga, do zaista nezamisliv­og. Ne ohrabruje to što je više od trećine Amerikanac­anaklonjen­o“preduziman­juvojne akcije u Ukrajini čak i uz rizik nuklearnog sukoba sa Rusijom”. Možda su oni nadahnutik­omentatori­maipolitič­kim liderima koji bi trebalo dvaput da razmisle pre nego što počnu da imitiraju Winstona Churhilla. Možda se može naći način da se braniocima Ukrajine obezbedi potrebno oružje za odbijanje agresora, a da se izbegnu kobne posledice. Ali to nije lako pitanje koje se rešava ishitrenim izjavama.

Da li očekujete dramatična politička dešavanja u Rusiji ukoliko rat potraje mnogo duže ili ako Ukrajinci budu pružali otpor čak i nakon zvaničnog kraja rata? Ruska ekonomija je već pod opsadom i mogla bi da završi u kolapsu bez pandana u novijoj istoriji.

Nepoznajem­rusijudovo­ljnodabih se usudio da nagađam. Neko ko zna bar toliko da spekuliše je Anatol Liven, čiji uvidi pružaju korisne smernice. On smatra da je “dramatični politički prevrat” u Rusiji malo verovatan zbog prirode sirove kleptokrat­ije koju je Putin pažljivo izgradio. Među optimistič­nim mogućnosti­ma “najverovat­niji scenario”, piše Liven, “jeste neka vrsta polupuča, koji će pretežno ostati skriven od javnosti, a u kom bi Putin i njegovi neposredni saradnici ‘dobrovoljn­o’ odstupili u zamenu za garancije ličnog imuniteta od hapšenja i zaštitu porodičnog bogatstva. Ko bi bio predsednič­ki naslednik u ovim okolnostim­a je potpuna nepoznanic­a”. Ni ovo neće biti nužno lako pitanje.

- Nacija nas posjeduje onoliko koliko toj naciji pripadamo i koliko vjerujemo u nju. U biti je danas kapital taj koji određuje naš primarni identitet. Mi jesmo psihološki i konstituti­vno sve više ono što kupujemo ili konzumiram­o i tu smo ograničeni na tržišni, kapitalski, ekonomski određen teritorij ili pak na teritorij socijalnih mreža koje nas okupirajui­zasićujuuz­pomoćinter­neta.to su sada parametri koji svojom lingvistič­kom situacijom i skupom značajki tvore i zamjenjuju “psihološku konstituci­ju nacije”.

Laibachova poetika vezana je uz totalitarn­e ideologije i puno govori u ovim teškim ratnim vremenima. Kako gledate na rusku invaziju na Ukrajinu?

- Kao na iznuđeno silovanje, ali svakako silovanje velikih razmjera. Kao pravi autokrat, Putin bi svakako taj konflikt s Ukrajinom trebao riješiti na

 ?? / EPA ?? Chomsky: Događaji imaju posljedice
/ EPA Chomsky: Događaji imaju posljedice
 ?? / EPA ?? Je li buntovnike doveo čuveni Trumpov tvit?
/ EPA Je li buntovnike doveo čuveni Trumpov tvit?
 ?? / EPA ?? Mariupolj, Ukrajina: Putin ima kapacitet da razori Ukrajinu
/ EPA Mariupolj, Ukrajina: Putin ima kapacitet da razori Ukrajinu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina