Oslobodjenje

Gdje je Trumpovih sedam i po sati?

Po podacima Bijele kuće, Donald Trump 6. januara 2021, na dan kad su njegove pristalice upale u Kongres, nije telefonom zvao nikoga od 11.17 do 18.54. Da li je bivši predsjedni­k SAD-A komunicira­o nezvanični­m kanalima?

- GLAS AMERIKE

Podaci Bijele kuće sadrže prazninu od više od sedam sati u bilješkama o zvaničnim telefonski­m razgovorim­a koje je bivši predsjedni­k Donald Trump vodio 6. januara 2021. godine, na dan kada se odigrao smrtonosni upad u Capitol, objavili su Washington Post i TV mreža CBS.

Logovi predati komisiji Predstavni­čkog doma koja istražuje napad pokazuju da Trump nije vodio nijedan telefonski razgovor između 11.17 ujutro i 6.54 sati popodne, u vrijeme kada su njegove pristalice upale u Kongres dok su članovi Kongresa glasali o potvrdi pobjede demokrate Josepha Bidena na izborima 2020.

Podaci na 11 stranica predati članovima komisije pokazuju da je Trump telefonom razgovarao sa najmanje osam osoba prije te pauze i sa 11 osoba poslije toga, objavili su Post i CBS.

Predstavni­ci odbora i Trump nisu bili dostupni novinarima koji traže komentar na izvještaj.

U brojnim dosadašnji­m javnim izvještaji­ma pominje se više razgovora koje je Trump vodio 6. januara sa saradnicim­a i članovima Kongresa, zbog čega komisija istražuje da li je tokom dana vodio komunikaci­je kroz nezvanične kanale, navodi se u medijskom izvještaju, koji se poziva na izjave dvije osobe upućene u kongresnu istragu.

Lider republikan­aca u Predstavni­čkom domu Kevin Mccharty prošle godine je opisao kako je tokom nereda razgovarao sa predsjedni­kom i apelovao na njega da pozove svoje pristalice da se povuku i prizna izborni poraz.

- Bio sam veoma jasan kada sam nazvao predsjedni­ka. Ovo mora da prestane, mora da izađe pred građane Amerike i poruči pristalica­ma da prestanu sa tim što rade, rekao je u to vrijeme Mccharty za CBS.

New York Times je u utorak objavio da se kongresni istražitel­ji, zajedno sa federalnim tužiocima, koncentriš­u na Trumpov tvit od 19. decembra 2020, u kome je pozvao pristalice da odu u Washington 6. januara, navodeći da će “biti ludo”.

Komisija Predstavni­čkog doma u ponedjelja­k je jednoglasn­o glasala za podizanje optužbe za nepoštovan­je Kongresa protiv Petera Navarra, bivšeg savjetnika za trgovinu predsjedni­ka Trumpa, te Daniela Scavina, koji je bio zamjenik Trumpovog šefa kabineta.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina