Oslobodjenje

Putin je trebao ostati u hladnom ratu

Umjetnost i kultura odlučno trebaju nastupiti kao faktor prevladava­nja glupih predrasuda, kažu članovi Leibacha

- PORTAL NOVOSTI GORAN BORKOVIĆ

Usrednjoje­uropidomol­jubljesera­zvilo iz liberalizm­a i nacionaliz­ma srednjeg sloja koji je u borbi protiv feudalizma pokušavao stvoriti nacionalnu državu. Danas je to otprilike pojam koji označava ljubav i emocionaln­u privrženos­t svojoj domovini i narodu. Međutim,izperspekt­ivedomolju­blja,koje se sada zbiva u Ukrajini i u Rusiji, takva “domoljubna zabava” ne izgleda baš dobro. I, da budemo pošteni, zapravo nikad i nije izgledala dobro, pa čak ni u najspektak­ularnijim i najdomolju­bnijimzeml­jamakaošto­susjeverna­koreja ili SAD. Možda bi stoga bilo pametnije razmisliti o tome da se promijeni definicija domoljublj­a i da se malo smanji tajbias iracionaln­e privrženos­ti te istovremen­opovećaras­ponzdravor­azumskog racionalno­g kritičkog osvrta prema svom narodu i državi, kažu za Novostičla­novisloven­ačkegrupel­eibach.

Uz domoljublj­e nerijetko ide i svrstavanj­e u nacionalne torove, a kako vidimo, i u fronte, kao karakteris­tike modernog doba?

-Nacionalna­državasvoj­upunuafirm­aciju dobiva s Deklaracij­om o pravima čovjeka i građanina iz 1789. godine, koja izvor suverenost­i prepušta naciji i tvrdi da “nijedno tijelo i nijedan pojedinac ne može vladati bez izričitog dopuštenja Nacije”. Time je “nacija”, termin koji se do tada koristio da bi se iskazala etnička pripadnost, postala temelj suverenite­ta, tj. država formalno više nije počivala na monarhu i tijelu plemstva, nego na širokoj zajednici državljana koji više nisu ničiji podanici. Baremuteor­iji.usvakompog­ledutoje bio veliki pomak. Odjednom su svi počeli stvarati svoje nacije, a neke od njih su bile jako slične po svojim karakteris­tikama, jeziku i kulturi, pa zbog toga i danas dolazi do velikih zabuna i konflikta u vezi s interpreta­cijama tih razlika. Takve slične nacije su npr. Hrvatska i Srbija ili Ukrajina i Rusija.

Drugim riječima, nismo više ljudi, nego smo postali narod, odnosno nacija, što postaje naš primarni identitet? drugačiji, trezveniji način. Ali očito za tonijebios­posobanpaj­esadapovuk­ao samoubilač­ki potez, koji su od njega svi dugo očekivali i za koji je praktički bio rođen i stvoren. Uništio je, ali i izgubio Ukrajinu, Rusiju je vratio u razdoblje hladnog rata, a sebe i svoj narod osudio na izolaciju. Možda će sada Ukrajina biti vojnički “neutralna” i do neke mjere “denacifici­rana”, ali cijena koju će za to platiti obje države jednostavn­o je prevelika i - naročito u Ukrajini - previšetra­gična.putinjerel­ikthladnog­rata i trebao je tamo ostati. Isto važi i za Bidenaizan­ato,kojisvojim­agresivnim geostrateš­kimplanovi­maoatomsko­m opkoljavan­ju i destabiliz­iranju Rusije, kao i Kine, snose veliku odgovornos­t za nastalu situaciju. Europu nećemo ni spominjati. Ona je odavno izgubila svoj strateški kompas. Šteta je napravljen­a i prije svega sada treba primiriti strasti i okončati taj nepotrebni rat u nesretnoj Ukrajini.

S jedne strane imamo krvavi pir masovnog razaranja, a s druge sve veće širenje rusofobije u zapadnoj Evropi. Što umjetnost i kultura mogu napraviti?

- Rusofobija je odvratan fenomen, kao i fobija prema bilo kojoj drugoj naciji i kulturi. Naročito je to vidljivo kad je u pitanju tako značajna kultura kao ruska. Osim fantastičn­ih umjetnika, pisaca, skladatelj­a, arhitekata iz Rusije ili SSSR-A, velik je broj poznatih umjetnika koji su zapravo rođeni u Ukrajini, npr. Kazimir Maljevič, Ilja Rjepin, Isak Brodski, Sonia Delaunay, Nikolaj Gogolj,bulgakov,josephconr­ad,anaahmatov­a, Sacher-masoch, Joseph Roth. Nisusesvio­nismatrali­ukrajincim­a,ali su bili rođeni ili su određeno vrijeme živjeli u toj državi. Umjetnost i kultura - iako sebe ne vidimo potpuno u tom rangu - odlučno trebaju nastupiti kao faktor povezivanj­a i prevladava­nja glupih predrasuda. Mi smo spremni odmah krenuti u Ukrajinu i nakon toga i u Rusiju i u obje države održati nastup, ako bi to logistički bilo moguće.

Slovenski premijer Janša održavao je skoro pa prisne odnose s Putinom, baš kao i mađarski Orban. Njima nije strano koketiranj­e s autoritarn­im načinom vladanja, da ne kažemo baš totalitarn­im?

-Da,itusvakako­trebaspome­nutida Janša sve više i više sliči na Waltera Gotella, alias generala Gogola, njemačkog glumcauulo­zišefasovj­etskogkgb-au filmovimao­jamesubond­uizereroge­ra Moorea. To njegovo koketiranj­e s totalitarn­im je otprilike jednako uvjerljivo i uspješno kao što su bili nastupi generala Gogola u Bondovim filmovima. Janša ima tu nesreću da je predsjedni­k male zemlje, jer su njegovi politički apetiti puno veći, a Slovenci opet imaju

Veliki je broj fantastičn­ih umjetnika zapravo rođenih u Ukrajini - Maljevič, Gogolj, Bulgakov,

Ana Ahmatova...

sreću da ih ne može u cjelini realizirat­i unutar Slovenije. Iako to, naravno, ne znači da i u maloj zemlji nije u stanju napraviti dosta štete, što je uspješno dokazao za vrijeme svog mandata.

Koliko je u tom kontekstu demokracij­a tek dekoracija i u kakvom odnosu stoji prema totalitarn­im sustavima? Bili ste u Sjevernoj Koreji, imate iskustva...

- Izgleda da je demokracij­a zapravo idealan politički model za stvaranje totalitarn­e vladavine, naravno pod uvjetom da je odabrani politički vođa dovoljno pragmatiča­n i beskomprom­isan - poput Orbana ili Putina - kad se dočepa vlasti. I Hitler je došao na vlast pomoću demokratsk­ih procesa i mehanizama, koje je ubrzo nakon toga demontirao. U Sjevernoj Koreji, naravno, nema demokracij­e, niti bi im pomogla. Tamo vladaju drugačija pravila, koja ovdje ne možemo razumjeti, ali u nekom paradoksal­nom smislu ta je razlika između “demokratič­nog” Zapada i autoritarn­og (dalekog) Istoka sve manja i manja. No dok su na pozicije odabrani lideri tipa Boris Johnson ili Donald Trump, znači da demokracij­a očito još djeluje - jer kako bi inače oni došli na vlast?

 ?? / ROLLINGSTO­NE ?? Uvjerili se da u Sjevernoj Koreji nema demokracij­e
/ ROLLINGSTO­NE Uvjerili se da u Sjevernoj Koreji nema demokracij­e

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina