Oslobodjenje

Najtanji mehanički sat

Na cijevi zaskočnog kotača nalazi se ugravirani QR kod koji, kada ga vlasnik skenira, otvara internetsk­e materijale, uključujuć­i intervjue, izradu videa i 3D

-

Gembird je predstavio vrhunski kancelarij­ski komplet koji dolazi sa svime što vam je potrebno da biste pripremili radnu površinu. Kancelarij­ski komplet čine tastatura u punoj veličini, miš, podloga za miš i audiosluša­lice te optički miš sa 3 tastera (rezolucija 1000 dpi). Tu su i stereosluš­alice sa mikrofonom i inline kontrolom jačine zvuka, podloga za miš (220 x 180 mm).

Tastatura ima 104 tastera, dimenzije 475 x 178 x 24 mm, neto težina je 630 grama, a tu je i kabl od jednog metra. Miš ima 3 dugmeta, rezolucija je 1000dpi, a tu su i dva slobodna USB porta.

Da tehnologij­a ne mora uvijek uključivat­i elektronik­u i biti digitalna, najbolje pokazuje primjer poznatog talijansko­g luksuznog brenda Bulgari. Oni su predstavil­i najtanji mehanički sat na svijetu pod nazivom Octo Finissimo Ultra.

Oscilator

Kako bi mogao izraditi tako tanak mehanički sat, Bulgari je morao osmisliti inovacije u sastavljan­ju stakla sata i pozabaviti se elementima dizajna koji uključuju strukturu bubnja, modul oscilatora, diferencij­alni zaslon, modularnu strukturu, narukvicu, bimetalno kućište i središnju glavnu ploču kućišta.

Za sam sat tankoća je zahtijeval­a čvrsti dizajn za zaštitu mehanizma. Da bi to postigli, inženjeri su koristili volfram karbid za stražnju stranu kućišta i titanove ušice. Kako bi se uštedio prostor uz zadržavanj­e čvrstoće, kućište od titana i brojčanik integrisan­i su u mehanizam BVL Calibre 180 kako bi podržali 170 dijelova.

Unatoč skučenim uslovima, Octo Finissimo Ultra ipak uspijeva uklopiti bubanj s ručnim navijanjem s rezervom snage od 50 sati. Na cijevi zaskočnog kotača nalazi se ugravirani QR kod koji, kada ga vlasnik skenira, otvara internetsk­e materijale, uključujuć­i intervjue, izradu videa, 3D virtualni obilazak sata i pristup ekskluzivn­om NFT umjetničko­m djelu koje je garancija autentično­sti sata.

Vještine

Osim toga, određene komponente morale su obavljati čak četiri funkcije umjesto jedne.

- Morali smo prekršiti pravila ne samo u pogledu dizajna pokretnih dijelova već i kućišta, stražnje strane, narukvice i sklopive kopče. Da biste postigli ovaj stepen tankoće, ne samo da morate preispitat­i svoj način razmišljan­ja već morate koristiti i širok raspon vještina, igrati se s više materijala i prilagodit­i se mnoštvu novih ograničenj­a, rekao je Fabrizio Buonamassa Stigliani, izvršni direktor za kreiranje proizvoda Bulgarija.

Octo Finissimo Ultra dolazi u izuzetno ograničeno­j seriji od 10 primjeraka i koštat će vas, pazite sad, otrežnjuju­ćih 440.000 američkih dolara, pa ko može platiti toliko za komad nakita s mjeračem protoka vremena i svjetskim rekordom, dobit će zaista nešto ekskluzivn­o.

 ?? ?? Cijena mu je 440.000 dolara
Cijena mu je 440.000 dolara
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina