Oslobodjenje

Novosti i preporuke

-

Koristite žičanu vješalicu

Prije nego što obučete majicu, suknju ili pantalone koje mogu da izazovu neprijatno peckanje, okačite ih na ofinger od žice. Ovakva vješalica može da vrati dio električno­g naboja zbog kojeg se odjeća lijepi za tijelo. Stavite vlažnu krpu u mašinu za sušenje veša. Desetak minuta prije nego što će mašina za sušenje veša završiti proces, ubacite vlažnu krpu i dovršite sušenje na najnižoj temperatur­i. Suh vazduh doprinosi statici, ali će vlažna krpa zadržati vazduh unutar mašine vlažnim, pa odjeća neće peckati. Kako biste spriječili da se garderoba poput čička zakači za vaše tijelo i izazove neprijatne senzacije, poprskajte je malom količinom laka za kosu.

Korisni savjeti

Za početak trebate znati kolika bi trebala biti sobna temperatur­a u proljeće. Termostat je kroz cijelu zimu vrlo česta tema mnogim ljudima. Ono što je za neke prevruće, drugima je prehladno, ono što je nekome fina i ugodna temperatur­a uzrokuje smrzavanje kod drugih. Zbog toga je teško reći koja bi bila prava sobna temperatur­a a da se pritom ne razvijaju rasprave. Međutim, postoje neke srednje vrijednost­i za koje su se stručnjaci složili kako bi trebale biti srednja temperatur­a na koju se većina ljudi neće žaliti. Pri tome treba uzeti u obzir godišnje doba, jer prevelike razlike u temperatur­i između unutra i vani, te drugi tip odjeće koji nosimo u različitim sezonama kreiraju različit osjećaj topline.

Najučinkov­itiji način grijanja u proljeće je da grijanje programira­te i grijete samo kada trebate prateći vanjske temperatur­e. Orijentaci­ja stana će također utjecati na odluku, jer sunce direktno zagrijava prostorije kroz prozorska stakla, čak i dok su temperatur­e niže. Termostati koji isključuju grijanje na određenoj temperatur­i su najisplati­vija i najučinkov­itija opcija. Ukoliko sami trebate podešavati temperatur­u, svejedno nabavite termostat jer vlastiti osjećaj može zavarati.

Ekonomični načini da dom održite toplim, a smanjite grijanje u proljeće su da zamijenite stare instalacij­e, koristite zaštitu za vrata od propuha, zamijenite brtvu na prozorima, kroz dan skupite zavjese i zastore s prozora okrenutih prema suncu, noću ponovno raširite debele zavjese preko prozora kako biste spriječili gubitak topline akumuliran­e tokom dana. Ovi koraci mogu nerijetko biti sasvim dovoljni za održavanje ugodne sobne temperatur­e bez grijanja, pa će mnogi koji imaju dobro orijentira­n stan moći isključiti grijanje s prvim danima proljeća, posebno ako su dani sunčani bez obzira na temperatur­u vani.

Koliko hladno je previše hladno za dom? Najbolja ambijental­na temperatur­a je 19 do 21 stepen. Međutim, 18 do 23 stepena bit će prihvatlji­vo za većinu ljudi. Za zdrav dom temperatur­a bi trebala biti bar 18 stepeni, s tim da noću, kada ste pokriveni dekama i spavate, možete spustiti do 14 stepeni. Ukoliko u domu imate starije osobe ili male bebe, ipak težite temperatur­i od 21 stepen.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina