Oslobodjenje

Obraz je spašen, ali šta dalje?

Nakon utakmice protiv Luksemburg­a (1:0), oglasili su se Musa, Džeko i Zeljković

- Piše: JASMIN TAJIĆ

Fudbalska reprezenta­cija Bosne i Hercegovin­e prekinula je niz od četiri poraza i pobijedila Luksemburg sa 1:0. Tako je spao pritisak barem sa ekipe i selektora Ivayla Peteva, koji će očito ostati na toj poziciji iako naša reprezenta­cija nije nikad izgledala lošije. BIH je odigrala jednu jako lošu utakmicu, a pobjedu je donio kapiten Edin Džeko golom u 86. minuti.

Malo sreće

Petev se nije pojavio na konferenci­ji za medije, a saopšteno je da se osjeća loše, pa je došao njegov pomoćnik Slaven Musa.

- Ne znam po čemu je ovo najlošija utakmica BIH. Ne slažem se da je bila loša. Prije utakmice sam rekao, a to znate, da imamo 16-17 igrača. Upala je viroza među nas. Jučer smo planirali da igraju drugi igrači. Kovačević i Cimirot su ispali, Prcić i Pjanić povrijeđen­i. Trebali su igrati Rahmanović i Krunić, a otpali su nakon ručka. Nismo imali standardna dva vezna reda. Bilo je teško, ali napravili smo šanse u prvom poluvremen­u, a zašto ih nismo realiziral­i... Na kraju je ulaskom Džeko u 16 metara postigao pogodak, uz malo sreće. Nismo zadovoljni kako je igra izgledala, svi su pod pritiskom. Hvala djeci koja su navijala, pomogla su nam i pitanje je da li bismo dali pogodak da ih nije bilo, rekao je Musa.

Džeko je istakao da nije bitno ko je strijelac gola.

- Bilo je bitno da neko ugura loptu u gol. S obzirom na to da smo imali tri ili četiri šanse da damo gol, a nismo, sigurno je da tu mladi igrači izgube samopouzda­nje jer je to normalno u tim godinama. Svi smo to prošli. Nije bila lagana utakmica, ali nekako smo pobijedili, rekao je Džeko.

Kapiten reprezenta­cije BIH pohvalio je selekciju Luksemburg­a.

- Svako ko zna imalo o nogometu, zna da Luksemburg nije više ista reprezenta­cija kao prije 10 godina. To se vidjelo jer imaju ideju i hoće da igraju. Nekada pobijede, a nekada izgube. Sigurno da utakmica ni sa psihološke strane nije bila lagana jer smo izgubili od Gruzije koju nismo trebali izgubiti jer nismo bili na našem nivou, dodao je Džeko.

Oglasio se i predsjedni­k N/FSBIH, čuveni Vico Zeljković.

- Za sve one koji ovih dana napadajusv­imsredstvi­marukovods­tvosaveza, selektora i igrače A reprezenta­cije želim istaći da smo i sami više očekivali od martovskih prijateljs­kih susreta. Naša očekivanja i želje su jedno, a stvarnost i situacija u kojoj se nalazimo nešto sasvim drugo. Poznavaoci fudbala znaju da već nekoliko godina nema rezultatsk­og napretka i da

Reprezenta­cija je u stvaranju, i kao što je izjavio naš kapiten Edin Džeko, potrebno je malo strpljenja i razumijeva­nja, poručio je Vico Zeljković

ga nije moguće preko noći postići. Reprezenta­cija je u stvaranju i kao što je izjavio naš kapiten Edin Džeko, potrebno je malo strpljenja i razumijeva­nja da bi se napravio tim koji će se ponovo plasirati na neko veliko takmičenje, poručio je Zeljković dodavši da je cilj plasman na Euro 2024.

Očekivanja

- Utakmice u Ligi nacija će biti jedna vrsta pripreme za ostvarenje tog cilja. U tom smislu igrači, posebno ovi mlađi, koji tek stasavaju, imat će našu punu podršku i povjerenje. Siguran sam da će strpljenje i podrška, a ne konstantan pritisak, pomoći selektoru i igračima da naprave ono što od njih očekujemo i mi, i javnost. Reprezenta­cija se stvara nekoliko godina, a ne za nekoliko utakmica i ponavljam, naš cilj je plasman na Evropsko prvenstvo 2024. godine.

 ?? / MUHAMED TUNOVIĆ ?? Edin Džeko je bio čovjek odluke
/ MUHAMED TUNOVIĆ Edin Džeko je bio čovjek odluke
 ?? ?? Mlada reprezenta­cija BIH poražena je od Italije
Mlada reprezenta­cija BIH poražena je od Italije

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina