Oslobodjenje

Halilhodži­ć četvrti put izborio Mundijal

Ostalo je još samo pet praznih mjesta, ali i to će se uskoro popuniti, tačnije, najkasnije u junu

- J. T. KENAN KALOPER

Maroko, koji predvodi bh. stručnjak Vahid Halilhodži­ć, nije imao mnogo problema protiv Konga i plasirao se na Svjetsko prvenstvo u Kataru. U prvoj utakmici je bilo 1:1, a u srijedu uvečer Maroko je slavio rezultatom 4:1.

Dvostruki strijelac za Maroko bio je Ounahi, dok su po gol postigli Tissoudali i Hakimi. Počasni pogodak za Kongo postigao je Malango Ngita. Halilhodži­ć je tako postao prvi trener u historiji koji je izborio plasman na Svjetsko prvenstvo sa četiri različite reprezenta­cije. Ranije je to uradio s Obalom Slonovače, Alžirom i Japanom te sada Marokom. No, Halilhodži­ć je od prethodna tri izborena plasmana samo jednom vodio svoj tim na velikom takmičenju i to selekciju Alžira, dok je u Japanu i Obali Slonovače dobio otkaz prije nastupa na Svjetskom prvenstvu. Iako je u Maroku otpisao najveće zvijezde, čini se da ima veliko povjerenje čelnika saveza, pa bi trebao voditi Marokance na smotri najboljih selekcija u Kataru.

Kvalifikac­ije za Svjetsko prvenstvo koje će se ove godine održati u Kataru polako ulaze u završnu fazu, a poznata su imena 27 učesnika. Otvoreno je još svega pet mjesta.

Najveće šanse

Pored selekcije domaćina, iz Azije su se na Svjetsko prvenstvo plasirale reprezenta­cije Irana, Južne Koreje, Japana i Saudijske Arabije. Azijska zona kvalifikac­ija u teoriji može dobiti još jednog učesnika, ali pred tom selekcijom je dug put do eventualno­g plasmana na prvenstvo. Dvije trećeplasi­rane selekcije u završnim grupama kvalifikac­ija, Ujedinjeni Arapski

Posljednji učesnik iz Evrope bit će poznat u junu, kada je na programu završetak u jednoj od mini grupa baraža

Emirati i Australija, međusobno će razigravat­i za plasman u interkonti­nentalni baraž.

Tamo ih čeka reprezenta­cija koja je završila kao peta u južnoameri­čkoj zoni kvalifikac­ija - Peru. Na prvenstvo su se iz Južne Amerike već plasirali Brazila, Argentina, Ekvador i Urugvaj.

Kanada je prva selekcija iz zone Sjeverne i centralne Amerike koja je osigurala plasman na Svjetsko prvenstvo, a njoj će se skoro sigurno pridružiti SAD i Meksiko. Teoretske šanse ima i Kostarika, ali toliko su male da je sigurnije Kostariku jednostavn­o uračunati kao četvrtopla­siranu.

Inače, četvrtopla­sirana selekcija iz ove zone igrat će interkonti­nentalni baraž sa najboljom selekcijom Okeanije. To će biti pobjednik iz duela Solomonski­h Ostrva i Novog Zelanda, koji se igra 30. marta u Dohi.

Stvari su u Africi već završene. Plasman na Svjetsko prvenstvo ostvarile su selekcije Gane, Senegala, Maroka, Tunisa i Kameruna.

Evropska zona kvalifikac­ija sinoć je također privedena kraju, a poznato je 12 od 13 učesnika Svjetskog prvenstva sa našeg kontinenta.

Plasman na Svjetsko prvenstvo kroz baraž su osigurali Portugal i Poljska. Oni su se na smotri najboljih pridružili selekcijam­a Njemačke, Danske, Španije, Francuske, Engleske, Švicarske, Srbije, Hrvatske, Belgije i Nizozemske.

Finale

Posljednji učesnik prvenstva iz Evrope bit će poznat tek u junu, kada je na programu završetak u jednoj od mini grupa baraža. Pomjerena utakmica Škotske i Ukrajine trebala bi biti odigrana u junu, a ako Ukrajina ne bude mogla igrati meč, onda će Škoti vjerovatno dobiti automatski plasman u finale. Tamo ih čeka Vels, a meč će se igrati u Cardiffu.

 ?? / EPA ?? Poljaci su izbacili Švedsku
/ EPA Poljaci su izbacili Švedsku
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina