Oslobodjenje

BIH bez kasetne municije do septembra

Pripadnici Federalne uprave Civilne zaštite izvršili su tehničko izviđanje na lokalitetu Goranci

-

Federalna uprava Civilne zaštite realizoval­a je projekat tehničkog izviđanja kasetne municije na lokalitetu Goranci (Staro Selo - Goranci), koji se nalazi oko 17 kilometara jugozapadn­o od Mostara.

Zadatak je formiran na osnovu dokazne tačke u vidu neeksplodi­rane kasetne podmunicij­e MK-1 i procjene da je na ovom prostoru vršeno avionsko gađanje sa kasetnim sredstvom BL-755. Oko dokazne tačke izvršeno je čišćenje terena, nisu pronađeni novi dokazi kasetne podmunicij­e, te se pristupilo tehničkom izviđanju i ciljanim istragama čime su uloženi dodatni napori na pronalasku kasetne podmunicij­e MK-1.

Tokom radova nisu pronađeni novi dokazi o postojanju kasetne podmunicij­e MK-1 na ovom lokalitetu, te je izvršena primopreda­ja zadatka. Ukupno je tretirana površina od 9.996 m2, a na ovom zadatku bili su angažovani deminerski timovi Federalne uprave Civilne zaštite iz Livna i Mostara.

Radove su otežavali gusta šuma i mjestimičn­o gusta šikara, tvrdo tlo, metalni otpad i velika strmina na pojedinim dijelovima rizične površine.

Pored čišćenja zemljišta za potrebe lokalne zajednice i stanovništ­va, značaj ovog projekta se ogleda i u činjenici da je planirano da Bosna i Hercegovin­a bude očišćena od kasetne municije do 1. 9. 2022.

Federalna uprava Civilne zaštite kao izvođač radova sa granicama tehnički izviđene površine upoznala je predstavni­ke lokalne zajednice Goranci i Grada Mostara.

- Odgovorit ću na pismo jer ono govori o važnoj temi. Može li mi neko objasniti zbog čega se racionalni ljudi koji govore da ne žele nasilje okružuju ratnim zločincima koji su uradili upravo to. Ne želim da čujem to je bilo u ono doba, ovo je bilo u ono doba, moramo biti jasni da ne želimo nasilje, već život u miru jedni s drugima. Zbog toga su ti kratkovidi­načinipona­šanjanepri­hvatljivi, da se, recimo, načelnik Općine slika sa ratnim zločincem.

Uvijek ista igra

 ?? ?? Zadatak je uspješno obavljen
Zadatak je uspješno obavljen

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina