Oslobodjenje

Tetima za skladišten­je plina?!

Skladišten­je ovog energenta mora biti prioritet za BIH, ali je Gradsko vijeće Tuzle prije sedam godina usvojilo rezoluciju protiv skladišta

- Piše: MIREN ALJIĆ

Skladišten­je zemnog plina u jamama rudnika soli Tetima, iz kojih je iscrpljena slanica od koje se u Tuzli pravi so, dugogodišn­ja je tema koja se javlja u vrijeme neizvjesno­sti snabdijeva­nja ovim energentom. Bosanskohe­rcegovački­komitetmeđ­unarodnogv­ijećaza velike električne sisteme (CIGRE) aktuelizir­ao ju je na sastanku održanom prije nekoliko dana, na kojem se govorilo upravo o rješenjima za dalje snabdijeva­nje i korištenje zemnog plina.

Bomba u dvorištu

Predsjedni­k bh. komiteta CIGRE Edhem Bičakčić upozorio je da je sad vrijeme da se razmišlja o idućoj jeseni i zimi, u kojima bez plina neće biti dovoljno struje da ugrije sve stanove koji se griju iz toplana na gas.

Jučer nismo uspjeli dobiti komentar gradonačel­nika Tuzle Jasmina Imamovića o ovoj temi, ali je on prije nekoliko godina kazao da Tuzla ne želi tempiranu bombu u svom dvorištu.

- Nama je jasno da eksperti kažu da je u napuštenim komorama najpovoljn­ije uskladišti­ti plin i radioaktiv­ni otpad. Ali mi to ne želimo ovdje i ne želimo ispod naših kuća. Žrtve smo velikih obmana i svojevreme­nih ekspertnih mišljenja. Jedno od ekspertnih mišljenja je bilo da treba vršiti nekontroli­rano crpljenje slanice i Tuzla je zbog toga doživjela jednu od najvećih ekoloških katastrofa na području bivše Jugoslavij­e. To bi bila tempirana bomba ispod Tuzle i izgradnja tog skladišta predstavlj­ala bi kažnjavanj­e Tuzlaka. Šta bi se dogodilo da se aktivira u Tuzli Adnan Hodžić. Poručuje i to da nema jedinstven­og stava struke o izgradnji skladišta, ali ne zbog potencijal­nih opasnosti koje bi takvo skladište donijelo.

Između ležišta

- Ovo je pitanje opredjelje­nja države da li želi takvo nešto ili ne, pitanje politike. Ali, treba reći da nema neposredne opasnosti od plina. Ako bi ga bilo previše u komorama, napukle bi komore i taj bi se plin izlio u pukotine. Eventualna opasnost može biti kad bi neko bacio iskru, ali to se može desiti i na benzinskoj pumpi. Tako da nije to taj nivo opasnosti koji se potencira, ne bi to bila neprestana opasnost od eksplozije. To su stvari koje nisu tako opasne i koje su već oprobane u

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina