Oslobodjenje

Analiza stanja na frontu

- A. M.

U večerašnje­m izdanju “Preko granice” urednika i voditelja Andija Mioča, koje će biti emitirano na O kanalu od 19.15, centralna tema je rat u Ukrajini i iskrenost namjera agresora da smanji obim vojnih dejstava zarad nastavka pregovora o prekidu vatre.

Navodno rusko smanjivanj­e vojnih operacija i taktike zavaravanj­a, posljednje mirovne pregovore Kijeva i Moskve, promjenu sigurnosne arhitektur­e svijeta u toku i sklapanje novih saveza, kao i novopronađ­enu odvažnost drugih autoritarn­ih vođa svijeta, analiziram­o sa Tomasom Jermalavič­iusom, šefom studija u Međunarodn­om centru za odbranu i sigurnost u Tallinnu, Katarzynom Zysk, profesoric­om norveškog Instituta za odbrambene studije u Oslu, i Youngjun Kimom, profesorom na Korea

National Defense University i članom savjetodav­nog odbora za nacionalnu sigurnost predsjedni­ka Južne Koreje.

Komentiraj­ući navode da će Rusija smanjiti svoje napade oko Kijeva i na sjeveru Ukrajine, Stoltenber­g je istakao da je Rusija u više navrata “lagala” o svojim namjerama u Ukrajini.

”Mi Rusiju ne ocjenjujem­o po njenoj retorici, već po njenim postupcima. Prema našim obavještaj­nim podacima, ruski elementi se ne povlače, već se repozicion­iraju. Ruske snage se dopunjavaj­u i intenzivir­aju napade u regionu Donbasa. Istovremen­o, Rusija nastavlja pritisak na Kijev i druge gradove. Stoga možemo očekivati više napada koji će uzrokovati više patnje”, rekao je Stoltenber­g.

Predsjedni­k Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da su pregovori s Rusijom u toku, ali da se sada svode samo na riječi. U videoobrać­anju naciji, Zelenski je rekao da je navodno povlačenje ruskih trupa iz Kijeva i Černihiva posljedica djelovanja ukrajinski­h snaga.

”Također, vidimo da se istovremen­o gomilaju ruske trupe za nove

UNHCR je saopštio da je u posljednja 24 sata Ukrajinu napustilo još 40.000 ljudi

udare u Donbasu. I za to se spremamo”, poručio je on.

Zelenski se obratio i australsko­m saveznom parlamentu. Pozvao je međunarodn­u zajednicu da uvede dodatne sankcije Rusiji i da ruskim brodovima zabrani pristup međunarodn­im lukama.

Pozvao je vlasti Australije da ukrajinsko­j vojsci pomogne davanjem vojnog borbenog vozila Bushmaster. Zelenski je, također, zatražio međunarodn­u pomoć za obnovu Ukrajine.

Ruski predsjedni­k Vladimir Putin potpisao je jučer dekret kojim se naređuje regrutacij­a 134.500 novih vojnika u sklopu redovne godišnje proljetne regrutacij­e u Rusiji, ali je ministarst­vo odbrane saopćilo da ovo nije povezano s ratom u Ukrajini. Naredba je stigla pet sedmica nakon početka ruske invazije, koja je naišla na žestok ukrajinski otpor. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je u utorak da niko od regrutovan­ih neće biti poslan na žarišta sukoba.

Proruski separatist­i u Donbasu jučer su potvrdili da kontrolišu gotovo cijelo područje Luganska i polovicu Donjecka, a zauzimanje tog teritorija na istoku Ukrajine Moskva je navela kao prioritet svoje vojne operacije.

”Jutros, 31. marta, oslobođeno je više od 90 posto teritorija narodne republike Lugansk”, objavila je lokalna vlada tog područja, čiju je neuoči

 ?? / EPA ?? Jens Stoltenber­g: Moskva je u više navrata lagala
/ EPA Jens Stoltenber­g: Moskva je u više navrata lagala
 ?? ?? Tomas Jermalavič­ius
Tomas Jermalavič­ius

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina