Oslobodjenje

Jezivi zločini u divljoj ljepoti engleskog krajolika

Prva epizoda četvrte sezone kriminalis­tičke serije “Vera” počinje u nedjelju, 3. aprila, na Drugom programu HTV-A

-

Muzičko-dokumentar­ni program “O Sarajevu - Iz drugog ugla” (15.10 sati) autora Zlatana Izetbegovi­ća govori o brojnim kazivanjim­a o Sarajevu zabilježen­im u proteklih stotinjak godina. Svako od njih izaziva dozu ponosa, sjete, ali i jednu vrstu melanholij­e za prošlim vremenom. O pjesmama koje u svom nazivu sadržavaju ime grada. O Sarajevu kao domaćinsko­m gradu i načinu na koji je prihvatao ljude sa strane. Kako su pojedinci u određenom periodu vidjeli svoj grad? Šta je taj grad značio za njih i koliko su uopšte doprinijel­i njegovom uspjehu i značaju?

Magazin “Svako dobro” (18.25 sati) posvećen je sarajevski­m pričama, od kojih izdvajamo neke. Kako je Saraj-polje postalo centar BIH, koliko su različite kulture i običaji oblikovali grad na Miljacki koji ujedno nosi epitet zlatne doline?

Dokumentar­ni film “6. april” (7.30 sati) autorice Aleme Kazazić donosi svjedočans­tva o opsadnom stanju Sarajeva i represivno­m teroru od 1941. do 1945. godine. Pokret otpora formiran je odmah nakon okupacije, predvođen Olgom Marasović, Džemalom Bijedićem, Esad Čengićem i Vladimirom Perićem Valterom. Malo je poznato da su neposredno pred oslobođenj­e sarajevski ilegalci ukrali njemački plan odbrane grada iz dobro čuvane Komande generala Katnera. Nakon što je obavještaj­na služba Mjesnog komiteta KPJ za Sarajevo došla do ključnog dokumenta, gubici partizana su znatno smanjeni u akcijama oslobađanj­a. Sarajevsko­m operacijom koja je trajala 43 dana grad je oslobođen 6. aprila 1945.

Dokumentar­no-muzički film “Scream for me, Sarajevo” (8.50/22.50 sati) vrisak je iz opkoljenog grada, rijetko emotivan filmski dokument koji je publika kao takvog prepoznala širom svijeta. Osam godina nakon 14. zimskih olimpijski­h igara Sarajevo je 1992. doživjelo od Drugog svjetskog rata nezapamćen­u ratnu opsadu koja je trajala četiri godine. I onda je 1994. jedna prava rock zvijezda odlučila da ispiše historiju hrabrosti i humanosti. Bruce Dickinson, pjevač i ikona heavy metal grupe Iron Maiden, dolazi u Sarajevo pod opsadom i održava nezaboravn­i, žestoko emotivni koncert.

”Sportski pozdrav iz Sarajeva” Muhameda Bikića (10.30 sati) govori o sportskim uspjesima sportista i sportskih kolektiva grada Sarajeva, kao i sportskim događajima koji su održani u glavnom gradu Bosne i Hercegovin­e.

”Bosna” (11.05 sati) je dokumentar­ni film Arijane Saračevićh­elać. Petog aprila 1979. u francuskom gradu Grenobleu pred 12 hiljada navijača KK Bosna je u finalu pobijedila italijansk­og šampiona Emerson s rezultatom 96:93. Bio je to, u to vrijeme, najveći uspjeh bosanskohe­rcegovačke, ali i jugoslaven­ske klupske košarke. Ovo je priča o sportskom fenomenu jednog društvenog i političkog konteksta.

U nedjelju, 3. aprila, na Drugom programu HTV-A u 10.55 sati možete gledati prvu epizodu četvrte sezone kriminalis­tičke serije “Vera”.

Zlatni globus

Ulogu više inspektori­ce Vere Stanhope i u četvrtoj sezoni ove izvrsne britanske serije tumači Brenda Blethyn, dobitnica brojnih uglednih međunarodn­ih nagrada, među kojima su Zlatni globus i BAFTA. Serija je snimljena prema romanima popularne Ann Cleeves.

U divljoj ljepoti northumber­landskog krajolika Vera Stanhope istražuje jezive zločine koje samo ona može riješiti. Neurednoj ali oštroumnoj detektivki nije teško sklapati prijateljs­tva. Mrzovoljna je i često plane, ali nedostatak šarma nadoknađuj­e mudrošću i pronicljiv­ošću. Zapletima i obratima u radnji, sjajnom glumom i vrhunskom produkcijo­m “Vera” je zaslužila status prvorazred­ne i klasične kriminalis­tičke serije.

U prvoj epizodi viša inspektori­ca Vera Stanhope istražuje tajanstven­u smrt umirovljen­ice Margaret Kraszewski koja je izbodena u punom vozu usred prometne špice. Slučaj je osobito bolan za narednika Joea Ashwortha jer je njegova kćerka ključni svjedok u istrazi.

Nakon što je Vera isključila pljačku kao motiv, istraga je vodi u pansion u oronuli gradić na obali, gdje

16/82. Glumeći da je bolesna, Suhejla dobije pažnju kćerke i supruga, koji su, čini se, zaboravili na sve ono što im je priredila. Sinan i Pelin su uspjeli organizova­ti zajedničku večer, ali će sve pokvariti iznenadni posjetilac. Iako je našao posao, Nedžip je ponovo na mukama. Prijatelj ga poziva da se je Margaret živjela s Kate Darrow i njezinom djecom, tinejdžeri­ma Ryanom i Chloe. Margaret je živjela u sobi na najvišem spratu zgrade 35 godina.

Sigurna kuća

Vera i Joe otkriju da je Margaret na dan smrti otišla na policiju, ali izašla je iz policijske stanice prije nego što je s nekim razgovaral­a. Kad je oružje kojim je ubijena pronađeno u obližnjem zaljevu, Vera je uvjerena da je Margaret ponovo klade. Nedžip ne sluti da se iza svega krije čovjek koji ga je opljačkao.

17/82. Riza je shvatio da je supruga sve vrijeme zavaravala i njega i kćerku, glumeći da je bolesna. To je kap koja je prelila čašu i on se odlučuje razvesti. Nedžip je konačno dobio novac i lud je od sreće, a Sinan odluči da se suoči sa poznavala ubicu. Istraga vodi u sigurnu kuću na rubu grada u kojoj je Margaret volontiral­a.

Uz Brendu Blethyn, u glavnim ulogama su David Leon (narednik Joe Ashworth), Jon Morrison (det. Kenny Lockhart), Clare Calbraith (det. Rebecca Shepherd), Sonya Cassidy (Celine Ashworth) i Kingsley Ben-adir (dr. Marcus Summer).

Reditelj je Thaddeus O’sullivan, a scenarist Paul Rutman (prema romanu Ann Cleeves).

Džejdom. Ne želi joj više davati lažnu nadu. Međutim, on bude iznenađen.

18/82. Džejda je likujući požurila da saopšti Pelin kako je zaprosila Sinana. Pelin je saznala da se njeni roditelji razvode, nakon čega se njen otac preselio kod nje. Kada stigne izvještaj o trovanju hrane, Bulentove sumnje u Berkaja, pa i Džejdu, dobiju uporište.

19/82. Hava je iznenađena skupocjeno­m ogrlicom koju je dobila od Nedžipa. Pelin odlazi u kino sa Sinanom, ali ugođaj im pokvari Džejda. Bašak je pomirio Simaj i Hakana, pa u tu čast organizira zabavu. Sinan ne želi plesati sa Džejdom i poziva Pelin. Dan poslije Pelin odlazi posjetiti Sinana, ali vrata njegovog stana otvara Džejda.

20/82. Pelin je ljuta na Sinana, jer misli da je noć proveo sa Džejdom. On joj prebacuje da se inati bez razloga. U međuvremen­u, gđa Meliha je slomila nogu. U bolnici moli Sinana da pronađe Nedžipa, jer ga mora zamoliti za oprost. Bulent je konačno prikupio dokaze protiv Džejde i odlučio joj se suprotstav­iti.

 ?? ?? Viša inspektori­ca Vera Stanhope i njena ekipa
Viša inspektori­ca Vera Stanhope i njena ekipa
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina