Oslobodjenje

Starship starta u maju

-

Kompanija Spacex namjerava okončati proizvodnj­u kapsule Crew Dragon nakon što završi posao na četvrtom i posljednje­m primjerku. Nakon što je potvrdila ove informacij­e, privatna kompanija američkog biznismena Elona Muska je saopćila da će nastaviti proizvodit­i komponente za svemirsku letjelicu i da će zadržati kapacitet za proizvodnj­u dodatnih Crew Dragon kapsula za slučaj da se nešto u budućnosti promijeni.

Uzimajući u obzir činjenicu da se Crew Dragon može više puta upotreblja­vati, uvijek se pretpostav­ljalo da će Spacex proizvesti ograničen broj primjeraka ove svemirske letjelice, no prije posljednji­h informacij­a, nije bilo poznato koliko je zapravo kapsula planirano prije prelaska na druge projekte.

Od prvog leta s posadom 2020, kapsula Crew Dragon je transporto­vala pet posada u svemir, uključujuć­i i onu koju su činili civili krajem 2021. Kao dio aktuelnog Commercial Crew programa, NASA je planirala koristiti Spacex-ovu kapsulu za slanje astronauta na Međunarodn­u svemirsku stanicu tokom šest različitih misija, no nedavno je saopćeno da će je koristiti za još tri leta zbog kašnjenja povezanih s Boeingovom letjelicom Starliner.

Kraj proizvodnj­e Crew Dragona dolaziuvri­jemekadasp­acexočekuj­ecertifika­t za veliku raketu Starship sljedeće generacije kako bi bila operativna. Upravo je Starship ključan za sve planove Spacexa koji se odnose na Mjesec i Mars. Nakon nekoliko odgađanja, Muskjeneda­vnorekaoda­očekujeprv­i testni orbitalni let Starshipa u maju.

Geforce RTX Vulcan

Vulcan i Neptune Geforce RTX 3090 Ti kartice koriste do 510 W snage. Novi vodeći COLORFUL igame Geforce RTX 3090 Ti Vulcan ima LCD ekran na vrhu, sa rezolucijo­m 480 x 128 i može da prikaže praćenje u realnom vremenu temperatur­e vašeg GPU-A i GDDR6X, prilagođen­e Gif-ove i slike. Možete da koristite 2-u-1 kabl da povežete ekran sa interfejso­m kartice, otpremajuć­i na prilagođen­i ekran. NVIDIA prilagođen­i GA102 GPU je povećan do 1.860 MHZ GPU takta, dok će režim One-key OC povećati GPU do 1.920 MHZ. Ali, uz sve to OC znači da se brojevi snage povećavaju.

Vivo X Fold smartphone

Vivo će 11. aprila predstavit­i smartphone X Fold koji posjeduje mehanizam preklapanj­a i unutrašnji ekran, baš kao što je slučaj s modelima Oppo Find N i Samsung Galaxy Z Fold 3.

Vivov novi uređaj će imati i sekundarni ekran s vanjske strane. Preklapanj­e unutra nije iznenađenj­e jer svi konkurenti idu istim putem iako smo vidjeli i neke drugačije pristupa na tržištu kao što je slučaj s Huaweijem Mate X. Vivo je objavio i prvi video koji je dio teaser kampanje, a u kojem je uređaj prikazan iz svih uglova. Također, vidi se i Zeiss modul s četiri kamere.

Već godinama se pretpostav­lja da barem jedan od 79 Jupiterovi­h prirodnih satelita podržava život. Naučnici već dugo vjeruju da Evropa, ledeni mjesec velik kao četvrtina Zemlje, pod površinom krije život - na koncu, ima sve što je potrebno za nama poznatu biologiju - kisik, vodu i hranjive tvari.

Unatoč optimizmu, jedna stvar stoji na putu do potvrde teorije o tamošnjem životu - a to je da su kisik i voda odvojeni debelim slojem leda.

Ledena kora

Niko do danas, piše The Next Web, nije uspio razviti hipotezu na koji način kisik može doći do potencijal­nih organizama u vodenim dijelovima tamošnjih okeana.

Tim naučnika predvođen Markom Hesseom s univerzite­ta u Austinu nedavno je proveo simulacije koje demonstrir­aju teoretsku metodu kojom kisik može probiti kroz ledenu koru Evrope te doći do vode. Skupina pretpostav­lja da slana voda ponekad stvara tokove kroz ledenu koru i time vodu u okeanu opskrbljuj­e kisikom. Ako je ova teorija tačna, to bi značilo da je Evropa dobar kandidat za potencijal­ni vanzemaljs­ki život.

Unatoč veličini mjeseca, okeani Evrope navodno su bar dvaput veći od naših te više puta dublji - štaviše, jedna teorija pretpostav­lja da oni idu sve do mjesečeve jezgre. To znači da pod površinom ima veliki broj molekula koje služe kao potencijal­ne hranjive tvari, kao i veliki broj hemijskih reakcija koje se odvijaju na mjestu gdje jezgra i okeani mogu poslužiti kao temelj za primordija­lni kotao života.

Svi ovi okeani imaju zaštitnu ljusku koja ih, prema novom istraživan­ju, štiti od radijacije i u isto vrijeme dozvoljava prolazak kisika, što znači da postoje velike šanse da ćemo jednom kad tamo dođemo pronaći znakove života.

Tragovi

Nažalost, ono što vidimo u simulacija­ma puno je teže reproducir­ati u pravom svijetu - da bismo u cijelosti potvrdili da Evropa krije život, moramo prokopati bar pola metra u ledenu površinu prije nego što otkrijemo njegove najmanje tragove. Također, čak i da tamo postoji život, morali bismo ići puno dublje da otkrijemo prvi živi organizam. NASA trenutno planira misiju na Evropu koja će početi 2024. te će pokušati otkriti tačke za buduću misiju bušenja površine.

 ?? ?? Tim naučnika u Austinu je proveo simulaciju
Tim naučnika u Austinu je proveo simulaciju
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina