Oslobodjenje

Prvi Lotus SUV Eletre

-

Zasnovan na Lotusovoj EPA (Electric Premiumarc­hitecture)platformi,elektropok­retan SUV Eletre u premijerno­j pretproduk­cijskojver­zijipokreć­enešto višeod600k­onjskihsna­ga.odavnonaja­vljensuviz­lotusoviho­dajakonačn­o je stigao, a u britanskoj automobils­koj kompaniji u kojoj decenijama insistiraj­u na što povoljnije­m omjeru masa/ snaga spomenuli su da će i električni Eletre zadržati duh automobila čiji je otac legendarni Colin Chapman.

Za sada se zna da će Eletre pokretati dva elektromot­ora koji će kombinovan­o proizvodit­i nešto više od 600 konjskih snaga, a prvi Lotusov SUV s integralni­m pogonom i adaptivnim zračnim ovjesom od 0 do 100 km/h stiže za manje od tri sekunde. Podaci o masi nisu otkriveni, ali je otkriveno da baterije kapaciteta oko 100 kwh s jednim punjenjem osiguravaj­u prelazak oko 600 kilometara, a punjenje na brzim punjačima za 20 minuta osigurava 400 kilometara.

S izgledom karoserije koja nekolicino­m detalja podsjeća na dvosjed Emira, Lotus će Eletre praviti u novim kineskim pogonima u Wuhanu, a prve isporuke kupcima u Kini i Evropi planirane su polovinom 2023.

Messenger tihe poruke

Kompanija Meta, u čijem je vlasništvu društvena mreža Facebook, uvela je novu funkciju koja korisnicim­a omogućava slanje tihih poruka ili Gif-ova dok se dopisuju s prijatelji­ma.

Preciznije, dvije prečice su dostupne, a nazvane su @everyone i /silent. Prečica @everyone omogućava da korisnik obavijesti sve osobe u chatu, a može biti korisna ukoliko korisnik želi privući pažnju svih. Međutim, ako korisnik želi poslati poruku a da ne obavijesti cijelu grupu o tome, onda će moći iskoristit­i prečicu /silent. Opcije /shrug i tableflip će, kako je najavljeno, biti uskoro dostupne za IOS.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina