Oslobodjenje

Rođeni uz navijače žele osvojiti tri boda

Nakon više od pola godine, mostarski tim će igrati pred publikom na svom terenu, a prvi rival mu je uvijek nezgodna ekipa Širokog Brijega

- Piše: JASMIN TAJIĆ J. T.

Suspenzija VELEŽ ŠIROKI

Dvadeset i četvrto kolo Premijer lige BIH otvorit će fudbaleri Veleža i Širokog Brijega. Jedini način da ekipa Feđe Dudića ponovo zaigra Evropu jeste osvajanjem Kupa Bosne i Hercegovin­e, a kako upravo Dudić ističe, to će biti izuzetno teško.

- Ako se želimo bilo čemu nadati u prvoj utakmici protiv Tuzla Cityja, onda protiv Širokog Brijega moramo na terenu ponuditi maksimum, tu nema nikakve dileme, rekao je Dudić i dodao:

- Sljedeća dva protivnika izuzetno dobro poznajemo, a što se tiče Kupa, u ovom trenutku samo mogu reći da su šanse 50:50 i to je sve. Imamo dva dana do utakmice protiv Širokog i to je susret na koji smo fokusirani.

Nakon dugo vremena igramo na domaćem terenu pred svojim navijačima, ispucali smo suspenziju i vjerujem da će to biti dodatni impuls ekipi.

Trener Širokobrij­ežana Jure Ivanković vjeruje da je njegova ekipa počela hvatati formu nakon lošijeg ulaska u proljetni dio sezone.

- U prošlom kolu ostvarili smo važnu pobjedu, a sada se u ovoj utakmici nadamo dobroj partiji i pozitivnom rezultatu. Nakon lošijeg otvaranja drugog dijela sezone, uspjeli smo se stabilizov­ati, odigrali smo najprije dvije utakmice neriješeno, a zatim smo ostvarili dvije pobjede bez primljenog pogotka i na dobrom smo putu da se vratimo u naš pravi ritam koji nam je potreban da bismo konkurisal­i ovim ekipama koje su trenutno ispred nas, kaže Ivanković i nastavlja:

- Prvenstven­a utakmica nije za Velež rezultatsk­i previše značajna, jer su iz kluba i sami najavili da će više biti fokusirani na Kup koji slijedi nakon toga, ali svejedno očekujem dosta zanimljivu i dinamičnu utakmicu kao što su bile sve naše protiv njih. Uvjeren sam da ćemo mi biti na visokom nivou i da ćemo se dobro potući za bodove.

Poluprilik­e

Što se tiče Veleža, Ivanković je istakao da rođeni igraju agresivno i ne dopuštaju protivniku previše prilika.

- Sve ekipe protiv Veleža teško dolaze u priliku za postizanje pogotka. Velež igra jako dobro u odbrani, jako je agresivan i ima igrače koji su dominantni u situacijam­a jedan na jedan i to jako dobro koristi kroz cijelu utakmicu, tako da je protiv njega teško stvoriti izrazite prilike za pogodak. U ovim utakmicama prije smo uspjeli postići golove iz nekih poluprilik­a i situacija iz prekida, gdje smo bili malo opasniji, kazao je Ivanković.

Gigović u Helsinborg­su

Potencijal­ni bh. reprezenta­tivac Armin Gigović novi je fudbaler Helsinborg­sa, potvrdio je zvanično švedski klub. On se u matični klub vratio na pozajmicu iz ruskog Rostova, te će barem do kraja godine braniti boje ovog švedskog kluba. Iz njega je u oktobru 2020. godine otišao u rusku ekipu. Ove sezone je odigrao 13 utakmica za Rostov u ruskoj Premier ligi i upisao jednu asistencij­u. Gigović je prošao sve kategorije švedske reprezenta­cije, a još postoji mogućnost da zaigra za Bosnu i Hercegovin­u i krene stopama Anela Ahmedhodži­ća i Dennisa Hadžikadun­ića. Za mladu reprezenta­ciju Švedske upisao je osam nastupa i postigao je jedan pogodak, a igrao je nedavno i protiv BIH.

Postaje trener PSV-A

Bivši nizozemski reprezenta­tivac Ruud van Nistelrooy (45) od iduće sezone vodit će PSV Eindhoven, gdje je kao igrač proveo tri godine od 1998. do 2001. godine. Van Nistelrooy će na klupi PSV-A naslijedit­i Rogera Schmidta, kojem na kraju sezone ističe ugovor.

- Oduvijek mi je bio san postati trener PSV-A. Radim na ovom trenutku godinama i sada je pravi trenutak za to, kaže Van Nistelrooy.

Za bivšeg napadača Den Boscha, Heerenveen­a, PSV-A, Manchester Uniteda, Real Madrida, HSV-A i Malage ovo će biti prvi pravi trenerski ispit. U dva navrata je bio pomoćni trener nizozemske reprezenta­cije (2014-16, 2019), radio je i kao trener U19 tima PSVA (2018-21), a jednu sezonu i kao trener Jong PSV-A.

 ?? ?? Prije dvije sedmice Široki je na Pecari slavio 1:0
Prije dvije sedmice Široki je na Pecari slavio 1:0
 ?? ?? Žele treći plasman na Svjetsko prvenstvo
Žele treći plasman na Svjetsko prvenstvo
 ?? ?? Jure Ivanković: Nadam se izlasku iz krize
Jure Ivanković: Nadam se izlasku iz krize
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina