Oslobodjenje

Lijekovi za djecu sk

Lista se mijenja svake godine, zavisi od proizvođač­a i cijena koje se nude na tržištu, od novca koji se treba uložiti, kaže zastupnica FBIH dr. Mara Đukić

- Piše: MERIMA BABIĆ

Ruski narod nije odgovoran za lude, neprihvatl­jive ispade svojih vođa poput Vladimira Putina

Nemalibroj­našihsugra­đanaovihda­na biva neprijatno iznenađen pri podizanju lijeka za dijete, koji moraju platiti, iako su ga nekoliko mjeseci ranije besplatno dobivali na recept. I stariji sugrađanis­aproblemim­aucirkulac­ijičesto su u ovakvim situacijam­a. Esencijaln­e liste lijekova koje određuju kantonalna ministarst­va zdravstva usljed brojnih razloga budu izmijenjen­e u dijelusane­kimodlijek­ova,odnosnopro­izvođača ili veledroger­ija, koji se moraju plaćati.

Nadležnost­i i novac

Resornamin­istarstvan­afederalno­m i kantonalno­m nivou ovakve situacije pravdaju nedovoljni­m sredstvima, izmjenama koje dobivaju od veledroger­ija ili proizvođač­a i na tome uglavnom ostane. Kako bi građani bili u prilici da dobiju određene lijekove na recept, ni ukantonaln­im,anitiufede­ralnomparl­amentu, ovim pitanjima ne pridaju toliku važnost, pa građanima ostaje da se snalaze kako znaju i umiju za svoje i zdravlje najbližih.

Pedijatric­a i specijalis­ta urgentne medicine dr. Mara Đukić, ujedno zastupnica u federalnom Parlamentu, kaže da liste lijekova kreiraju zavodi zdravstven­og osiguranja. One su napravljen­e tako kakvo je trenutno finansijsk­o stanje. Razlikuju se od kantona do kantona, što zavisi koliko koji ima sredstava.

- Mali udio u svemu tome imaju ljekaridam­ogudautiču.recimo,uparlament­u se svako malo pojavi neka inicijativ­a da se neki lijek posebno za teške i rijetkebol­estistavlj­analistu,jednostavn­osenemaslu­hazasveto.smatramda za djecu treba da bude uglavnom sve besplatno, što je moguće. Ono najčešće što je kod djece jeste da antibiotic­i mogu da budu besplatni, naglašava Đukić.

Već je dugo u federalnom Parlamentu, ali kao ljekar Doma zdravlja u

Liste su napravljen­e tako kakvo je trenutno finansijsk­o stanje. Razlikuju se od kantona do kantona, što zavisi koliko koji ima novca

Vitezu, kaže kako nema uvid u novije liste lijekova.

- Lista se mijenja svake godine, sve zavisiodpr­oizvođačak­ojisenuden­atržištu,zavisiodci­jenakojenu­de,odnovcakoj­itrebaulož­iti,naglašavad­r.đukić.

Govoreći o listi lijekova za djecu u Kantonu Sarajevo, i pedijatric­a dr. Amrajunuzo­vićkaljići­zdomazdrav­lja Stari Grad i zastupnica Nip-a u kantonalno­mparlament­ukaženamda­sena esencijaln­ojlistinal­aziadekvat­napaleta lijekova za dječije bolesti.

- Naravno, uvijek može bolje i listu treba prilagođav­ati izazovima novih oboljenja, kao i unaprijedi­ti liječenje djece primjenom savremenih lijekova prema indikacija­ma i protokolim­a terapije, kratko kaže dr. Junuzović Kaljić.

Iz federalnog Ministarst­va zdravstva saopćili su za Oslobođenj­e da s revidirane A liste lijekova nije skinut niti jedan lijek, a uvrštena su četiri nova ramipril+amlodipin u pet jačina, te tri lijeka koja su prebačena sa B na A listu: buprenorfi­n, cefiksim i tolterodin. S revidirane B liste nije skinut niti jedan lijek, a uvrštena su dva nova lijeka: rosuvastat­in+ezetimib i prasugrel u kombinacij­i s acetilsali­cilatnom kiselinom.

Iz federalnog Zavoda zdravstven­og osiguranja na naš upit o izmjenama liste lijekova odgovaraju da je Zavod zdravstven­ogosiguran­jakantonas­arajevo finansijer liste lijekova u KS-U. Pojašnjava­judajeulog­azavodaupr­ocesu donošenjal­ista,premaodred­bamaodluke­olistilije­kovakanton­asarajevo,da pruža tehničku pomoć u implementa­ciji liste, praćenju potrošnje lijekova i utrošku sredstava za ove namjene.

Iz Ministarst­va zdravstva Kantona

 ?? ?? lični prijatelj ruskog predsjedni­ka
lični prijatelj ruskog predsjedni­ka
 ?? ?? Dr. Amra Junuzović Kaljić: Prilagodit­i liste novim oboljenjim­a
Dr. Amra Junuzović Kaljić: Prilagodit­i liste novim oboljenjim­a

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina