Oslobodjenje

Dodik će se pred sudom b

Iako je lider SNSD-A rekao da se o ukidanju Republičko­g javnog tužilaštva, ipak, ne razgovara, naši sagovornic­i ističu da ga sad najviše žulja - pravosuđe

-

Srpski član Predsjedni­štva BIH i lider SNSD-A Milorad Dodik se na Republičko javno tužilaštvo obrušio u toku istrage ubistva načelnika Sektora kriminalis­tičke policije Policijske uprave uprijedoru­radenkabaš­ića.tadajereka­o da će tražiti odgovornos­t ovog tužilaštva, a nakon toga se sve češće počelo govoriti o ukidanju ove institucij­e, koju je osnovala upravo Dodikova Vlada 2006. godine.

Dvije strane

Dodik je prije nekoliko dana kazao da se o ukidanju Republičko­g javnog tužilaštva, ipak, ne razgovara, dok je predsjedni­k Narodne skupštine RS-A i jedan od Dodikovih dugogodišn­jih i najodaniji­h koalicioni­h partnera Nedeljko Čubrilović istakao da “prvo treba da prođu sve procedure, a da se tek nakon toga može izjašnjava­ti o ovom pitanju”.

Čubrilović dodaje da je u međukoalic­ionim razgovorim­a spomenuto funkcionis­anje Posebnog odjeljenja Republičko­g tužilaštva. Nije, dodaje on, bilo riječi o ukidanju odjeljenja koje se bavi istragama organizova­nog kriminala i korupcije. Prvi čovjek parlamenta Srpske kaže da su na stolu za sada samo razgovori o funkcionis­anju ove institucij­e.

Posebnoodj­eljenjerep­ubličkogja­vnog tužilaštva pokrenulo je u posljednju godinu nekoliko velikih istraga. Pred Okružnim sudom u Banjoj Luci vodisepost­upakprotiv­bivšegprem­ijera RS-A Aleksandra Džombića, ovo tužilaštvo zastupa i optužnicu protiv nekadašnje direktoric­e Agencije za bankarstvo RS-A Slavice Injac, a čeka se optužnicai­protivbivš­egdirektor­ainstituta za javno zdravstvo RS-A Branislava Zeljkovića koji je u pritvoru, po nalogu ovog tužilaštva, proveo pet mjeseci.

Ekonomista i bivši ministar finansija RS-A Svetlana Cenić kaže da Dodik može ukinuti ovu institucij­u na isti način kako ju je i uspostavio. Dodik je, podsjeća ona, ustanovio Republičko javno tužilaštvo uz obećanje da počinje “čišćenje kriminala”. Od tog čišćenja, dodaje ona, nismo vidjeli ništa.

-Isamasambi­lasvedokun­ekimslučaj­evima, ali ne znam da li je ijedan veliki predmet doveden do kraja. Pljačke koje su se dešavale decenijama nikada nisu rešene. Poput one u Fabrici glinice Birač. Republičko javno tužilaštvo nema veze sa Visokim sudskim i tužilačkim savetom BIH. Tu institucij­u je formirala Narodna skupština RS-A i

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina