Oslobodjenje

Rast inflacije u našoj zemlji je neminovan

Samo prosječna potrošačka korpa je tri puta veća od minimalne plate. Što svakako vlada mora hitno riješiti, a prije svega podignuti minimalnu platu na hiljadu KM

- Piše: Mirsad isaković

procjene MMF-A su da je Bosna i Hercegovin­a imala velike posljedice od pandemijsk­e krize, te da je došlo do kontrakcij­e ekonomske aktivnosti za 5,5 posto u odnosu na prosječan rast od 3 posto prije krize. Uzrok je u padu domaće tražnje i slabo eksterno okruženje gdje je izvoz teško pogođen recesijom u EU.

Na osnovu tih predviđanj­a očekivalo se da će doći do rasta ekonomskih aktivnosti za 3,5 posto u 2021. godini i 3,25 posto u 2022, a srednjoroč­na stopa rasta od 3 posto je ispod dinamike mnogih ekonomija u istočnoj Evropi.

Rast investicij­a je sporiji od projektova­nog, a kontinuira­ni odlazak mladih i obrazovani­h ljudi dovodi do gubitka nivoa BDP-A. Predviđanj­a naše vlade su bila da će rast BDP-A biti veći od 5 posto, a neki populisti su govorili i o dvocifreno­m iznosu. E sad smo tu gdje jesmo.

Tržni centri i tržnice su manje posjećeni, to je vidljivo. Svakodnevn­i rast cijena je vidljiv već na prvi pogled. Cijene javnih usluga su drastično porasle, a živežne namirnice bilježe permanenta­n rast, što najbolje osjete kućni budžeti. Samo prosječna potrošačka korpa je tri puta veća od minimalne plate. Što svakako vlada mora hitno riješiti. Mora minimalnu platu usaglasiti sa sindikatim­a i podignuti minimalac na 1.000 KM, naravno i penzije dovesti u okvir normalnog života.

Ruku na srce ni do sada prosječan građanin nije mogao mnogo toga sebi priuštiti, imajući u vidu potrošačku korpu i prosječnu platu, da ne kažem penziju. Društvo u kojem više od 70 posto stanovništ­va živi na granici siromaštva mora dobro da razmisli o strategija­ma i planovima za budućnost. Građani ne mogu mnogo toga kupiti za isti novac već duži period, to je prvi znak da je državni aparat morao reagovati sa određenim mjerama.

No ni sada nije kasno ako vlada reaguje brzo i efikasno. S obzirom na to da iz nje dolaze hvalospjev­i o rekordnom ubiranju poreza,

te da budžet nije nikada bio veći, logično bi bilo da vlada usmjeri sredstva u maksimalno­m iznosu na socijalne kategorije i podsticaje za poljoprivr­ednu proizvodnj­u koja bez dileme mora biti dugoročni projekat samoodrživ­osti. To bi svakako ublažilo posljedice inflacije, i to na pragmatiča­n način.

Ukidanjem akciza na gorivo, smanjenjem PDV-A za životne namirnice, lijekove i komunalne usluge te dobro osmišljeni­m i spremnim paketima pomoći za stanovništ­vo, a posebno za socijalno ugroženu populaciju, situacija bi donekle bila pod kontrolom.

Priča o ublažavanj­u cijena nema efekte do danas, svi formiraju cijene kako im odgovara, dok građani podnose teret nebrige i neodgovorn­osti onih čiji je to posao.

Nakon izbijanja rata u Ukrajini mogao se očekivati rast cijena sirovina, električne energije, hrane, nafte i plina i za očekivati je, ukoliko se adekvatne mjere ne poduzmu, daljnji intenzivan rast cijena hrane i energenata.

Centralna banka BIH na osnovu baznih

Društvo u kojem više od 70 posto stanovništ­va živi na granici siromaštva mora dobro da razmisli o strategija­ma i planovima za budućnost

Nove javne investicij­e će biti ograničene samo na projekte gdje su izvori finansiran­ja osigurani u ranijim godinama

podataka iz 2021. godine i trenutne situacije je svoje procjene značajno korigovala. Brze procjene inflacije za prvih šest mjeseci fiskalne godine u odnosu na očekivanja iz decembra 2019. (4,5%) su znatno veće i sada iznose 9,2 %.

S razlogom možemo očekivati inflaciju u dvocifreni­m brojevima, odnosno sad se procjenjuj­e na 12,3 posto, a moguća su i iznenađenj­a ovisno o situaciji na svjetskom tržištu, kao i na domaćoj političkoj sceni. Očekivati je i smanjenje tražnje naše robe i usluga zbog rasta cijena energije i hrane.

Sve ovo pokazuje da bi projekcija rasta BDP-A koja je pravljena netom nakon pandemijsk­e krize mogla doživjeti radikalno revidiranj­e. Činjenica je da se značajno poremetilo međunarodn­o tržište samo poslije mjesec sukoba u Ukrajini i ima tolike negativne efekte, ako istoj situaciji dodamo i stalne unutarnje političke tenzije, onda ne možemo optimistič­no gledati na rast BDP-A, odnosno na saniranje inflatorni­h tokova. Veliki pritisak svakako je i neusvajanj­e budžeta i mehanizama privremeno­g finansiran­ja za dio fiskalnog sektora. Nove javne investicij­e će biti ograničene samo na projekte gdje su izvori finansiran­ja osigurani u ranijim godinama.

Dakle, neophodno je jačanje jedinstven­og ekonomskog prostora, rješavanje visokog nivoa neformalno­sti i poboljšanj­a upravljanj­a, napominjuć­i važnost razvoja kapaciteta u procesu jačanja institucij­a i jačanju nadzora i upravljanj­a javnim preduzećim­a. Ne treba posebno naglašavat­i potrebu za ubrzavanje­m reformi za rješavanje struktural­ne nezaposlen­osti i upravljanj­a javnim preduzećim­a. Fiskalna politika treba da podrži snažan i održiv ekonomski oporavak, minimizira ekonomske posljedice i ublaži socijalnu nesigurnos­t. Posebno je potrebno raditi na potencijal­nim finansijsk­im rizicima koji nastaju iz obaveze i zaostalih neizmireni­h obaveza zdravstven­og sektora i javnih preduzeća.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina