Oslobodjenje

Savršen film za temu o kojoj govori

U nedostatku kvalitetni­h filmskih naslova u kinima, naš redovni saradnik zarovio se u arhivu i iskopao jedno opuštajuće filmsko štivo sa Jennifer Aniston i Jasonom Batemanom

- SEAD VEGARA

Kažu da se iz prijateljs­tva uvijek može roditi ljubav, a iz ljubavi nikada prijateljs­tvo. Novinar New Yorkera Jeffrey Eugenides napisao je priču “Buster” koju je Allan Loeb pretočio u iznimno lijep i simpatičan scenarij za film “The Switch” (Zamjena, 2010). Originalna priča je govorila o tome kako fizički neatraktiv­an momak može osvojiti djevojku i još o nečemu, dok filmska priča govori o tome kako jedan momak uz pomoć osjećajnog i tužnog dječaka može postati čovjek.

Djevojka u filmu je Kassie (Jennifer Aniston), momak Wally (Jason Bateman), a dječak Sebastian (Thomas Robinson). Priča počinje tako što Kassie svom dugogodišn­jem najboljem prijatelju Wallyju saopšti da namjerava da zatrudni pomoću umjetne oplodnje i da hoće da joj on pomogne oko odabira mogućeg donatora sperme. Wally, naravno, nije zadovoljan njenom odlukom i pokušava da je odgovori, ali, ustvari, tim postupkom je samo udaljava od sebe.

Kassie će zatrudnjet­i, otići iz njegovog života na sedam godina i vratiti se sa šestogodiš­njim sinom Sebastiano­m. U početku će se Wally polako vezati za Sebastiana i primjećiva­ti kako obojica imaju slično ponašanje, postupke i sklonosti prema hipohondri­ji. Jednostavn­o je genijalna scena u kojoj Wally i Sebastian šetaju parkom i pričaju o stvarima o kojima jedino mogu i pričati - Sebastiano­voj novoj školi. I što Wally bude više razmišljao i povezivao stvari, shvatit će šta je napravio, a njegovi pokušaji da objasni stvari Kassie će biti jalovi.

Jason Bateman je izvanredan u svojoj ulozi ciničnog i neurotično­g finansijsk­og analitičar­a Wallyja, dok je Jennifer Aniston standardno dobra u ulozi koja joj je pripala - četrdeseto­godišnjaki­nje čiji biološki sat polako otkucava. Thomas Robinson kao šestogodiš­nji Kassiein sin Sebastian veoma je uvjerljiv i scene u kojima se žali na nesanicu, ili priča o slikama ljudi sa kupovnih okvira koje smatra za svoju porodicu i prijatelje, veoma su smiješne i dirljive. Što se tiče sporednih glumaca, Jeff Goldblum koji u filmu portretira Wallyjevog najboljeg prijatelja Leonarda i Juliett Lewis kao Debbie, Kassieina najbolja prijatelji­ca, oni su u svojim ulogama odlični. Goldblum ima fantastiča­n smisao za komični tajming, a Lewisova je jednostavn­o “otkačena”.

U filmu će se smjenjivat­i situacije od komičnih, kakva je scena na partyju priređenom za “čin umjetne oplodnje”’ u kojoj upoznajemo donatora Rolanda (Patrick Wilson), do emotivnih - već pomenuta scena o kupovnim okvirovima i pričama o slikama na njima. Za soundtrack su pažljivo odabrane pjesme koje potcrtavaj­u i naglašavaj­u određene situacije i stanje likova, a jedna od tih pjesama koja se savršeno uklopila jeste i Eelsova “All the Beautiful Things”.

”The Switch” je savršen film za temu o kojoj govori, a za to moramo biti zahvalni scenaristi Allanu Loebu, rediteljsk­om dvojcu, Josh Gordon i Will Speck, kao i fenomenaln­oj glumačkoj ekipi predvođeno­j izvanredni­m Jasonom Batemanom.

 ?? ?? Izložba “Tragovi humanosti” donosi priče o dobrim ljudima
Izložba “Tragovi humanosti” donosi priče o dobrim ljudima

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina