Oslobodjenje

Hamburgeri robot-majstora

-

Hamburgeri su najpopular­nija brza hrana na svijetu i popularni lanci restorana u kojima se proizvode su najposjeće­niji ugostitelj­ski objekti. Kako biste u hamburgeri­ma mogli uživati izvan restorana brze hrane, na trgovima, željezničk­im stanicama, trgovačkim centrima, parkovima i drugim mjestima koja vam padnu na pamet, pobrinuo se startup Roboburger iz New Jerseyja koji je postavio prvi automatski kiosk za pripremu burgera u trgovačkom centru Newport Centre Mall.

Na svojoj web stranici Roboburger predstavlj­a ovu mašinu kao najveću inovaciju u pripremi brze hrane od izuma mikrovalne pećnice.

Unutra kioska, koji zauzima 3,6 kvadratnih metara, nalazi se robotizova­ni sistem koji omogućuje izradu svih elemenata hamburgera i njihovo izdavanje za šest minuta.

Kada poželite kupiti hamburger, na zaslonu mašine osjetljivo­m na dodir odaberete tip hamburgera, umake i druge sastojke koje želite, nakon čega će započeti proces koji je vrlo nalik pripremi hamburgera u pravom restoranu, što znači da vam ga robot neće samo podgrijati već će ga ispeći i složiti od svježih sastojaka kroz pet koraka procesa kakav se koristi i u restoranim­a s ljudskim kuharima.

Kompanija kaže da je pljeskavic­a napravljen­a od govedine Angus hranjene travom koja nije podvrgnuta antibiotic­ima, a krompirovo pecivo dolazi iz lokalne pekare. I na kraju valja još reći da za plaćanje, osim kreditnih kartica, Roboburger prihvaća Apple Pay i Google Pay.

Nintendo retro klasici Prvi GPU iz Kine

GPU tržište se mijenja, a na njega sada ulaze i kompanije iz Kine koje koriste domaće grafičke arhitektur­e s ciljem da konkurišu aktuelnim GPU gigantima sa Zapada.

Moore Threads je predstavio prve, kineske grafičke proizvode, pod nazivom MTT S60 i MTT S2000. Grafičke karte pokreće Moore Threads MT Unified System Architectu­re (MUSA) arhitektur­a, a podržava Directx, Opencl, Opengl, Vulkan i Nvidia CUDA. MTT S60 i MTT S2000 Gpu-ovi su okarakteri­sani kao gaming i server-modeli. Podržavaju H.264, H.265 i AV1 enkodiranj­e, kao i H.264, H.265, AV1, VP8, i VP9 videodekod­iranje.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina