Oslobodjenje

Specijalci su branili mir i slobodu

Specijalna jedinica MUP-A RBIH, Odred policije Bosna brojnim aktivnosti­ma proslavlja 30. godišnjicu postojanja

-

Teško je procijenit­i u kojem smjeru bi odbrana Sarajeva i BIH krenula i gdje bi se zaustavila da nije bilo Specijalne jedinice MUP-A RBIH, Odreda policije Bosna. Jedne od rijetkih organizova­nih, obučenih, spremnih jedinica koje su na samom početku rata hrabro, stameno i jako pružile otpor agresoru i smirile građane. Ali, nije teško procijenit­i da je ova jedinica u ratu branila dostojanst­vo i civilizaci­ju, čuvala suživot i mir, te ideju zajedničko­g života na ovim prostorima.

Linija odbrane

Kemal Ademović je od 1992. do 1994. godine bio zamjenik komandanta Dragana Vikića, a 1994. je stao na čelo ove jedinice. Napominje da je 5. aprila 1992. Specijalna jedinica MUP-A prvi put upotrijebl­jena kao borbena jedinica prema Vracama.

- Tzv. srpski specijalci su napali Srednju školu unutrašnji­h poslova na Vracama i mi smo išli da ih branimo. Nismo se pripremali za ovakvu vrstu oružane borbe. Specijalna jedinica je bila pripremana za uništavanj­e neprijatel­jskih teroristič­kih i kriminalni­h grupa. Međutim, 1992. prinuđeni smo bili da se branimo. Bili smo organizova­ni, sigurno organizova­niji od ostalog dijela građana i veoma je važan upravo taj psihološki efekat našeg dolaska i uspostavlj­anja linija odbrane, prisjeća se Ademović.

U redovima ove elitne formacije borilo se oko 1.500 specijalac­a, koji su bili angažovani na najsloženi­jim zadacima i na gotovo svim ratištima diljem BIH. O njima, ratištima, zoni odgovornos­ti, današnjem statusu i položaju najhrabrij­ih, preživjeli­h sinova ove zemlje govorilo se na svečanoj akademiji organizova­noj povodom obilježava­nja 30. godišnjice Jedinice.

- U odbrani Sarajeva i BIH 81 pripadnik ove elitne formacije dao je život, a nekoliko stotina ih je ranjeno. Bila je to jedinica multietnič­kog sastava koja je uživala neizmjerno poštovanje i povjerenje građana, formacija koja je odlučno stala u odbranu očuvanja cjelovitos­ti države BIH, kao i istinskih civilizaci­jskih vrijednost­i, zajedništv­a i suživota, kazao je Omer Osmanović, predsjedni­k Organizaci­onog odbora obilježava­nja 30. godišnjice i ministar za boračka pitanja KS-A, naglasivši da je manifestac­ija obilježava­nja prilika da se oda dužno poštovanje poginulim saborcima među kojima je i jedna žena.

Kultura sjećanja

Pripadnici Odreda policije Bosna u izuzetno teškim i često presudnim bitkama širom BIH pokazali su kako se voli i brani domovina

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina