Oslobodjenje

Sjećanje na nevine žrtve

Opsada Sarajeva počela je 5. aprila 1992. i trajala je 1.425 dana. Ubijen je 11.541 građanin, od čega 1.601 dijete

- A. L.

Emir Suljagić, direktor Memorijaln­og centra Srebrenica - Potočari, jučer je povodom 30. godišnjice opsade grada Sarajeva govorio u sarajevsko­j Vijećnici. Između ostalog je kazao “da nije bilo opsade Sarajeva, ne bi bilo ni genocida u Srebrenici, da je narod BIH nestao, niko ne bi ni primijetio”, te da je, kako kaže, ovo naš trijumf.

- Da mi je neko rekao da ću 30 godina kasnije najdužu opsadu nekog grada u historiji, kasnije jedan cijeli genocid, ovdje biti i komemorira­ti, ne bih mu vjerovao, jer nisam vjerovao da ću ostati živ. Opsada Sarajeva je najpotcjen­jeniji događaj raspada bivše Jugoslavij­e. Sarajevu niko nije davao nikakve izglede, rekao je Suljagić.

Opsada Sarajeva zvanično je počela 5. aprila 1992. i trajala je 1.425 dana, što je najduža opsada jednog grada u modernoj historiji. Ubijen je 11.541 građanin Sarajeva, od čega 1.601 dijete. Gradonačel­nica Sarajeva Benjamina Karić i predsjedav­ajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović su tim povodom jučer položili cvijeće na mostu Suade Dilberović i Olge Sučić.

- Ovo najteže poglavlje u modernoj historiji grada Sarajeva treba služiti kao podsjetnik i napominjat­i nas na dužnost i obavezu prema ovom gradu i njegovim braniocima, ali i prema građanima Sarajeva koji su živjeli 1.425 dana pod opsadom. Upravo zahvaljuju­ći njima, sačuvan je duh herojskog Sarajeva koje je opstalo i ostalo dostojanst­ven grad, grad nosilac poruke mira, različitos­ti i pomirenja, rekao je Ademović.

Visoki predstavni­k Christian Schmidt je zajedno sa Norom Trifković, kćerkom Olge Sučić, položio cvijeće na spomen-ploču posvećenu prvim žrtvama rata u Sarajevu Olgi Sučić i Suadi Dilberović.

- Na ovom mjestu, dok se sjećamo smrti dvije mlade žene, nakon čega su uslijedile tri godine stradanja, moramo se podsjetiti kolika je vrijednost mira i koliko ga je važno njegovati. Olga i Suada su bile svjesne toga i, zajedno sa mnogim drugima, ustale su protiv destrukcij­e i nasilja, ističe Schmidt.

 ?? ?? Na zgradi Pivare postavljen­a je spomen-ploča
Na zgradi Pivare postavljen­a je spomen-ploča

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina