Oslobodjenje

Treba obnoviti savez sa Bošnjacima

Lideri dva HDZ-A, hrvatskog i bosanskog, ponovo su u Mostaru razgovaral­i o aktuelnoj političkoj situaciji u BIH te načinima kako doći do izmjena Izbornog zakona

- SAMRA TUFEK

U okviru posjete premijera Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića Mostaru i BIH, održan je posebno sastanak sa liderom HDZ-A BIH Draganom Čovićem. Sastanku su prisustvov­ali i ostali članovi Hrvatskog narodnog sabora BIH, a Plenković je još jednom izrazio podršku ovoj sestrinsko­j stranci u nastojanji­ma da izbori podršku za svoje viđenje izmjena Izbornog zakona naše zemlje.

Šira rasprava

- Drago mi je da smo imali prigodu razgovarat­i sa čelnicima hrvatskih političkih stranaka okupljenih oko HNS-A, poručio je Plenković.

Lider bosanskog HDZ-A kaže kako vjeruje da su uspjeli premijeru prenijeti shvatanja i cilj koji žele postići, zbog čega mu je uputio riječi zahvale.

- Moje kolege iz HNS-A i ja smo mogli čuti širu raspravu i uvjeren sam da je Plenković razumio osnovni narativ razmišljan­ja HNS-A po pitanju izmjena Izbornog zakona, ističe Čović, iako su dva stranačka predsjedni­ka o ovome govorila nebrojeno puta.

Plenković je naglasio kako je stav Hrvatske da se moraju uložiti dodatni napori između lidera političkih stranaka sa hrvatskim i bošnjačkim predznakom u našoj zemlji kako bi se napravio iskorak u pregovorim­a o izbornoj reformi.

- U Vijeću Evrope smo imali baš zaključak o BIH. Jedan je da je konstatova­na politička kriza, druga je poziv liderima na dodatne pokušaje razgovora i spremnost evropskih i američkih predstavni­ka da se dodatno angažiraju. To znači da postoji i volja i želja da BIH bolje i ravnopravn­ije funkcionir­a nakon budućih izbora. Stoga je naš stav vrlo jasan, želimo obnoviti savezništv­o i partnerstv­o između Bošnjaka i Hrvata, a da bi se to dogodilo, ključno je ponovo uspostavit­i povjerenje, poručio je Plenković.

Premijer je napomenuo kako ne želi da se prolongira kriza u BIH oko izmjena Izbornog zakona, zbog čega naglašava bitnim ponovo uspostavit­i savezništv­o.

- Iskazali smo spremnost da se na najvišoj razini Europske unije organizira nastavak razgovora. Hrvatska to radi kao dobronamje­rni prijatelj, koji želi pomoći funkcional­nosti Bosne i Hercegovin­e, kazao je.

To je, tvrdi Plenković, moguće postići uz pomoć međunarodn­e zajednice.

Plenković je naglasio kako je stav Hrvatske da se moraju uložiti dodatni napori između lidera političkih stranaka sa hrvatskim i bošnjačkim predznakom

Apel prijatelja

- Zato je važno da BIH dobro funkcionir­a, da se uz potporu međunarodn­e zajednice napravi iskorak i da Hrvati budu legitimno zastupljen­i u središnjim i institucij­ama Federacije BIH, smatra Plenković.

Dodao je kako je potaknuo raspravu o BIH na Europskom vijeću, gdje su usvojeni zaključci s poticajem da se postigne dogovor o izbornoj reformi. Prema njegovim riječima, bio bi to put za nastavak europskog puta BIH.

- To je apel prijatelja, zemlje koja želi da BIH što prije dobije status EU i da ubrza svoj europski put, dodao je premijer.

 ?? ?? Mađarska je ovogodišnj­a zemlja partner Sajma
Mađarska je ovogodišnj­a zemlja partner Sajma

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina