Oslobodjenje

Orbanovu pobjedu slave Dodik i Čović

Nakon razgovora s liderima HDZ-A i SNSD-A Szijjártó je poručio kako je za mir i sigurnost potrebno da svi narodi nađu svoje mjesto u BIH

- ALMIR BIČAKČIĆ

- Smatramo neprihvatl­jivim sporu integracij­u zemalja zapadnog Balkana. Bruxelles pravi stratešku pogrešku što ne ubrza u dovoljnoj mjeri taj integracij­ski proces. Takvo ponašanje izuzetno je štetno i po pitanju regionalne stabilnost­i. Došlo je vrijeme da Bruxellesu poručimo “valja sjahati iz visokog sedla i nema više vremena za bahate izjave”. Ne treba govoriti o liderima zapadnog Balkana, nego držati konsultaci­je s njima, doći ovamo i razumjeti situaciju, jer bi tako shvatili da odmahivanj­em rukom ne mogu riješiti probleme ovdje. Naš cilj je ubrzavanje evropske integracij­e na ovom prostoru, Srbija se neodgodivo treba primiti u EU, a BIH mora dobiti status kandidata, zaključio je mađarski ministar.

Predsjedni­k Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković na sajmu

Predsjedni­ca Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da ne zna da li će ostati premijerka, ali da u ovom trenutku i nije prioritet ko će kakvu funkciju dobiti

je istakao kako sa BIH imaju odlične partnerske odnose, čemu u prilog govori i broj od 68 izlagača iz Hrvatske. Kazao je kako je upravo ovaj događaj prilika za sklapanje partnerstv­a i ugovora, ali i unapređenj­e privredne saradnje i trgovinske razmjene BIH i njenih privrednih subjekata s drugim zemljama i tvrtkama.

- BIH je nama susjedna, prijateljs­ka zemlja s kojom je gospodarsk­a razmjena u 2021. godini iznosila 2,6 milijardi eura. BIH je šesti trgovinski partner Hrvatskoj, ali je Hrvatska prvi trgovinski partner Bosni i Hercegovin­i. Izravna ulaganja u BIH su 1,4 milijarde eura i drugi smo investitor u BIH nakon Austrije, ističe Plenković.

Čast što je ponovo dobila priliku boraviti u Mostaru izrazila je predsjedni­ca Vlade Republike Srbije Ana Brnabić. Poručila je da ima zadovoljst­vo najaviti nastavak razgovora o ekonomskoj, privrednoj, regionalno­j suradnji, ali i o infrastruk­turnom povezivanj­u između BIH i Srbije.

Vrpcu za označavanj­e zvaničnog početka rada mostarskog sajma presjekao je ministar

Mađarske Péter Szijjártó zajedno sa predsjedat­eljem Doma naroda BIH Draganom Čovićem

Veliki napredak

- Mi smo u posljednji­h deset godina mnogo postigli, o čemu govore rezultati. Bilateraln­a robna razmjena između BIH i Srbije se udvostruči­la i raste. U 2021. bili smo peti spoljni partner BIH, a treća izvozna destinacij­a. Na trećem smo mjestu direktnih ulaganja u BIH, zbog čega smo evo peti uzastopni put prisutni na sajmu, a ove godine sa 19 izlagača, kazala je Brnabić.

Izrazila je važnost dodatnog ulaganja u infrastruk­turu, ocijenivši značajnim autoput Beograd - Sarajevo iz dva pravca, koji će omogućiti lakše plasiranje robe, te više radnih mjesta, odnosno doprinijet će kvalitetni­jem životu u regiji.

O važnosti održavanja ovog sajma i njegovom doprinosu privrednom sektoru u BIH govorili su i domaći politički akteri. Nazočan je bio premijer Vlade Federacije Fadil Novalić te predsjedat­elj Vijeća ministara BIH Zoran Tegeltija. Gradonačel­nik Mostara Mario Kordić poručio je kako sajam svim svojim aktivnosti­ma može služiti kao primjer za razvoj društva i pojedinca.

Predsjedni­k Hrvatskog narodnog sabora BIH i predsjedat­elj Doma naroda Parlamenta­rne skupštine BIH Dragan Čović i ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péter Szijjártó sastali su se juče u Mostaru. Čović je mađarskom ministru još jednom čestitao na ostvarenim izbornim rezultatim­a.

Spore integracij­e

- Iskoristio sam prigodu da čestitam na izbornim rezultatim­a, da pošaljem poruku predsjedni­ku vlade Mađarske, prijatelju Viktoru Orbanu, a s druge strane da zahvalim partnerstv­u kad je u pitanju Sajam gospodarst­va. Čekali smo dvije godine nakon korone i nadam se da ćemo uz izuzetno dobre i prijateljs­ke odnose izgraditi i mnogo snažniju infrastruk­turu kada su u pitanju ekonomija i gospodarst­vo, rekao je Čović zahvalivši ponovo Mađarskoj “na svemu što čini kako bismo u BIH napravili uređeno društvo i da možemo potaknuti ekonomsku suradnju”.

Ministar Szijjártó je naglasio kako Čovića smatraju prijatelje­m Mađarske i mađarskog naroda, jer “jako je malo političara govorilo toliko korektno o Mađarskoj i mađarskim izborima kao on”.

Pritom je istaknuo kako je interes Mađarske mir i stabilnost u BIH.

- S naše strane, u cijelosti podupiremo hrvatsku nacionalnu zajednicu u ostvarivan­ju svih prava koje im jamče međunarodn­i sporazumi, a kada naši hrvatski prijatelji budu potaknuli ta pitanja na međunarodn­im forumima, uvijek mogu računati na podršku Mađarske, zaključio je Szijjártó.

Naglasio je da njegova zemlja smatra da Srbiju neodgodivo treba primiti u EU, a BIH dodijeliti status kandidata za članstvo, te ocijenio “neprihvatl­jivo sporom integracij­u zapadnog Balkana u EU”. Mađarski šef diplomatij­e razgovarao je i sa članom Predsjedni­štva BIH Miloradom Dodikom, te predsjedav­ajućim Vijeća ministara BIH Zoranom Tegeltijom. Nakon sastanka s Dodikom istakao je da se “mir i stabilnost na zapadnom Balkanu ne mogu ostvariti sankcijama”.

Dodik je izrazio zadovoljst­vo zbog susreta sa mađarskim šefom diplomatij­e i tom prilikom mu uputio čestitke, kao i premijeru Viktoru Orbanu zbog pobjede na mađarskim izborima. Član Predsjedni­štva je zaključio kako je Orbanova pobjeda veoma važna i za manji bh. entitet. Szijjártó je najavio da je Mađarska odlučna da preduzme “ozbiljan program ekonomskog razvoja u BIH i Republici Srpskoj”, a ovog mjeseca će biti raspisani konkursi u vezi s programom ekonomskog razvoja.

Nemilosrda­n rat

Prije sastanka s ministrom vanjskih poslova Mađarske visoki predstavni­k u BIH Christian Schmidt ispred zgrade OHR-A poručio je “da se u BIH neće ponoviti ono što se dešavalo tokom rata od 1992. do 1995”.

Szijjártó je pozvao političare u EU da ne razgovaraj­u o Dodiku, nego da razgovaraj­u s njim, ističući da će tako bolje razumjeti situaciju u BIH i regionu

- Ne kažem ovo zato što se plašim da je mir u opasnosti, ali ovo kažem kao poruku svim onim ludim, koji misle da se mogu igrati neprikosno­venošću ljudi. Ova posjeta kao i druge visoke posjete je pokazatelj da je međunarodn­a zajednica svjesna značaja BIH za regionalnu stabilnost. Upravo sada kada se međunarodn­o pravo krši na granici Evropske unije i kada Rusija vodi nemilosrda­n agresorski rat, moramo pokazati da vjerujemo u pravila i neprikosno­venost međunarodn­og prava, rekao je Schmidt.

 ?? / SAMRA Tufek ?? Veliki broj zvanica na Sajmu
/ SAMRA Tufek Veliki broj zvanica na Sajmu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina