Oslobodjenje

Nema tragova o susretima Mahmuljina

Advokati su jučer pred Sudom BIH kazali da Sakib Mahmuljin treba biti oslobođen iako je Tužilaštvo BIH ranije tražilo zatvorsku kaznu

- DŽENISA ZUKANČIĆ

Jučer su pred Sudom Bosne i Hercegovin­e iznesene završne riječi odbrane na obnovljeno­m suđenju Sakibu Mahmuljinu, bivšem komandantu Trećeg korpusa Armije RBIH, optuženom da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika odreda “El-mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića. Zločini su počinjeni nad ratnim zarobljeni­cima i civilima srpske nacionalno­sti.

Otimanje zarobljeni­ka

Podsjećamo da je do obnovljeno­g suđenja došlo nakon što je Apelaciono vijeće Suda BIH poništilo prvostepen­u presudu kojom je Mahmuljin osuđen na deset godina zatvora.

Advokat Nermin Mulalić jučer je naveo da Tužilaštvo BIH nije utvrdilo kakav je odnos bio između Mahmuljina i direktnih izvršilaca djela koja su navedena u optužnici, odnosno, Tužilaštvo se nije bavilo ključnim kriterijim­a prema kojima se utvrđuje odnos nadređen i podređen. Rekao je da optuženi Mahmuljin

nije dobio nikakvu informacij­u koja bi mogla dosegnuti nivo “mogao znati” da će djela biti počinjena. Advokat Mulalić smatra da se Tužilaštvo uopće nije bavilo identifika­cijom direktnih izvršilaca djela navedenih u optužnici.

Vasvija Vidović, advokatica, nastavila je iznošenje završnih riječi, govoreći o tome koje i kakve informacij­e su pristizale o ubistvima i nečovječni­m postupanji­ma pripadnika odreda “El-mudžahidin”, te da li su one bile dostupne, tada, komandantu Mahmuljinu.

Optužba je ranije navela da postoji dovoljno dokaza da je optuženi obaviješte­n o otimanju zarobljeni­ka, njihovom odvođenju i informacij­ama da se zlostavlja­ju i ubijaju.

Tužilac Mladen Vukojičić je pri iznošenju završnih riječi podsjetio na izjavu svjedoka S-10 koji je rekao da je o svemu obavijesti­o komandanta, koji mu je tom prilikom kazao “riješit će se”, ali da poslije od komandanta o tome nije dobio informacij­e.

Međutim, Vidović je govorila o nevjerodos­tojnosti iskaza svjedoka S-10, kazavši da nije bio u stanju pobliže opisati lokaciju sastanka te da se njegovo svjedočenj­e sastoji od brojnih nelogičnos­ti. Napominje, o susretu nije zabilježen bilo kakav pisani trag, “nema informacij­a ni o tome da se sastanak uopće desio, a tek onda o tome da je Mahmuljin informisan o ubistvima”.

Advokati odbrane predložili su da se Mahmuljin oslobodi krivice, dok je Tužilaštvo BIH na prethodnom ročištu tražilo da se on proglasi krivim i da mu se izrekne kazna zatvora u skladu sa zakonom.

Životna ubjeđenja

Sudu BIH se obratio i Mahmuljin, kazavši da od 2004. godine, kada je kao osumnjičen­i ispitan u Haagu, svaki dan preispituj­e svoju savjest, te da nije nimalo blag prema sebi zbog svojih vjerskih i životnih ubjeđenja, ali da je ipak siguran da nijedna informacij­a koja je došla do njega nije bila takva da bi zbog nje poduzeo više nego što jeste. Napominje da nije bio informisan o bilo čemu što mu se stavlja na teret, a od Suda, kao što je i njegova odbrana, traži oslobađaju­ću presudu.

Izricanje presude bivšem komandantu Trećeg korpusa Armije BIH zakazano je za 28. april, a prvostepen­om je osuđen na 10 godina

 ?? / Miren ALJIĆ ?? Carinski terminal GP Rača: Gužve i ljeti i zimi
/ Miren ALJIĆ Carinski terminal GP Rača: Gužve i ljeti i zimi
 ?? ?? Vidović i Mahmuljin ispred Suda BIH
Vidović i Mahmuljin ispred Suda BIH
 ?? ?? Mahmuljin: Preispitiv­ao sam svoju savjest
Mahmuljin: Preispitiv­ao sam svoju savjest

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina