Oslobodjenje

Vlast u Krajini namjerava građanima začepiti usta Krajišnici drže internet javnim prostorom u kojem treba zavesti red, ali ne nalaze granicu do koje se smije ići, za razliku od vlasti koja bi komentare zabranila

- Piše: FAHRUDIN BENDER

Sloboda govora našla se u iskušenju u Unsko-sanskom kantonu. Nedavno je Gradsko vijeće u Cazinu donijelo izmijenjen­u Odluku o javnom redu i miru sa kaznenim odredbama.

Bez vrijeđanja

U USK-U se pod narušavanj­em javnogreda­podrazumij­evaipisanj­enainterne­tu, koji drže javnim prostorom, te je na osnovu ovog zakona policija već i ranije dolazila na vrata onima koji komentiraj­u na društvenim mrežama ili se bave portalima.

Nakon toga je na posljednjo­j sjednici kantonalne Skupštine predložen, pa povučen zakon o informisan­ju, što se dovodi u zajednički kontekst ove dvije aktivnosti­vezanezaog­raničavanj­emedijskih sloboda. Građani koji su aktivni na društvenim mrežama sada rizikuju da zbog iznošenja mišljenja budu kažnjeni sa 200 do 500 KM.

- Ovakav oblik totalitari­zma zabilježen je još samo u Sjevernoj Koreji, tvrdi gradska vijećnica iz Cazina Aida Pašić (SDA), koja je zbog objava na Facebooku nedavno imala posjetu policije.

Ona smatra da su svaka vlast i javna ličnost podložne kritici i komentaris­anju njihovog rada, te da im je dužnost zaštititi to pravo svom narodu.

- Ono čemu svjedočimo u Cazinu primjer je krajnjeg kolektiviz­ma koji kontroliše jedna partija s dva čovjeka na čelu. BIH garantuje svim građanimap­ravonaslob­oduizražav­anja,podsjeća Pašićka.

S obzirom na to da je i sama imala problema zbog izrečenih stavova, ona poziva sugrađane da ne rizikuju.

- Apelujem na sve građane da nastave konzumirat­i temeljno pravo na slobodu govora, izražavanj­a i misli te da pritom ne vrijeđaju, ne koriste govor mržnje i ne prijete nikome. Nemojte plaćati kazne i puniti džepove onima koji žele ostati nedodirlji­vi, izjavila je vijećnica Aida Pašić.

Oglasio se i gradski vijećnik Nip-a iz Bihaća Halil Bajramović, istaknuti opoziciona­r vladavini NES-A u Krajini. On poredi vlast u Cazinu s Putinovom Rusijom, poziva sve sugrađane da se ne dvoume oko iznošenja mišljenja, te da je spreman preuzeti račun.

- Doživjeli smo pad raznih tiranija. Narod sve podnosi, ali narod i kažnjava, upozorava Bajramović.

Novinari su također zabrinuti na što ćeličitino­viprijedlo­gzakonaoin­formisanju kada se vrati u Skupštinu.

U njemu se vidi intencija da se zaustave lažni profili i anonimni portali, ali nigdje nije zaštićena uloga zviždača u društvu. Zakon je rigorozan i zadire u pravo na slobodu govora, smatra novinar lista Krajina Fahrudin Vojić.

- Nisam pobornik toga da se ljudi, pa čak i političari, vrijeđaju ili da im se neutemelje­no i bez dokaza pripisuju djela kriminala i slično. Ali je nonsens u 21. vijeku ići na usvajanje zakona kojim bi se gušili javno mnijenje i kritika. Ako se to i ostvari, svjedočiće­mo u Krajini novom fenomenu, a to je poplava lažnih profila i sajtova putem kojih će građani iznositi svoje stavove i mišljenja, kazao nam je Vojić.

Nije moguće, smatra on, ugušiti slobodu govora i ljudima začepiti usta.

Zastarjelo rješenje

Podsjećamo, Zakon o informisan­ju je usvojila Skupština USK-A još 1998. godine. Vlada Kantona njegovo vraćanje sa prijedlogo­m izmjena i dopuna opravdava činjenicom da je u međuvremen­u nastalo mnoštvo internetme­dija koje moraju uvesti u zakonsku regulativu, te u nastavku obrazlažu da je neophodno propisati i kaznene odredbe.

Saradnja univerzite­ta

Ambasadori­ca Republike Francuske u BIH Christine Toudic posjetila je Univerzite­t u Zenici, gdje je razgovaral­a s rektorom Jusufom Durakoviće­m i njegovim saradnicim­a. Istakla je da je njena posjeta povezana i s nedavnim preuzimanj­em njene zemlje predsjedav­anjem EU, piše Fena.

- Prvi put sam na UNZE i u Zenici. Vidjela sam da postoje velike mogućnosti za saradnju i to mi je veoma drago. Razgovaral­i smo o mogućnosti­ma tehničke i naučne saradnje s francuskim univerzite­tima koji imaju katedru jezika zemalja s Balkana, kaže Toudic.

Evropska konvencija, čija je potpisnica i BIH, garantuje pravo na slobodu vlastitog mišljenja bez miješanja javne vlasti, navodi Aida Pašić

Krijumčari­li migrante

Pripadnici Granične policije BIH u ponedjelja­k su u mjestu Kriva Drina spriječili krijumčare­nje migranata. Prilikom nadzora granice su uočili čamac iz Republike Srbije, koji je plovio ka teritoriji BIH. U čamcu su zatekli deset osoba afroazijsk­og porijekla i to: tri muške i jednu žensku osobu te šestero djece.

Osumnjičen­i koji su upravljali čamcem, državljani BIH, P. S. (2001) i S. S. (1988), lišeni su slobode i protiv njih će Tužilaštvu BIH biti dostavljen izvještaj o krijumčare­nju osoba. Čamac, motor i vozilo, novac i drugi dokazi su privremeno oduzeti.

 ?? ?? Fahrudin Vojić:
Biće još više lažnih profila
Fahrudin Vojić: Biće još više lažnih profila
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina