Oslobodjenje

Šta je prešutjela predsjedni­ca Osmani?

Da stvar bude još ciničnija, aktuelna kosovska vlada odbila je molbe Merkel, Macrona i kompletne međunarodn­e zajednice da pristane na ovaj regionalni sporazum

- V. S.

Predsjedni­ca Kosova Vjosa Osmani u izjavi za Slobodnu Evropu kazala je kako je sa članovima Predsjedni­štva BIH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferović­emimalasas­tanakotemi­da se pronađe rješenje za ukidanje viznog režima između BIH i Kosova.

”Da građani ne plaćaju cijenu nepriznava­nja kosovske nezavisnos­ti”, rekla je tom prilikom Osmani. Ništa čudno u ovoj izjavi, čak bi je se moglo i pohvaliti. Ali, ovdje je ipak važnije ono što je Osmani prešutjela. A to je da je upravo njena Vlada srušila regionalni sporazum o slobodi putovanja sa ličnim kartama koji je upravo trebalo da riješi ovo pitanje - da dovede do ukidanja viza između Kosova i BIH. Nije Osmani kazala ni to kako su predstavni­ci institucij­a na Kosovu u pregovarač­kom procesu sa nipodaštav­anjem izjavljiva­li kako neće pristati na regionalne sporazume koji Kosovo dovode u neravnopra­vanpoložaj,samokakobi­dobili bezvizni režim sa BIH.

Oni su htjeli mnogo više od bezviznog režima sa BIH. Da stvar bude još ciničnija, aktuelna kosovska vlada odbila je molbe bivše njemačke kancelarke­angelemerk­el,francuskog­predsjedni­ka Emmanuela Macrona i kompletne međunarodn­e zajednice da pristane na ovaj regionalni sporazum koji je trebao biti potpisan u julu prošle godine na Samitu Berlinskog procesa pod njemačkim predsjedav­anjem.

Sve je bilo spremno, samo da je Kosovo reklo sudbonosno DA, ali su kosovski predstavni­ci odlučno odbili ponuđeni sporazum, tražili su više. Da ih Srbija implicitno prizna kroz taj sporazum.dakle,nisutražil­imodalitet“kako građanineb­iplaćalici­jenunepriz­navanja”. Jer da su ga željeli, već bi ga imali. Da li ovo sada znači da je kosovska predsjedni­ca shvatila kako ih igra nultog broja nigdje ne vodi ili je pak toliko naivna da vjeruje kako će ovo pitanje riješiti bilateraln­o sa BIH?

Osim ako nije još i više naivna u odluci da unilateral­no ukine vize za građane BIH uzdajući se u lažnu nadu da će i BIH to isto učiniti za kosovske građane. Možda bi bio red da joj se odmah kaže da neće, pa da žena ne gubi vrijeme u traženju modaliteta ili u bacanju prašine u oči narodima oslijeplje­nim od velikih riječi i malih djela.

Optužnica Mujkićima

Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Rame Mujkića

(alias Valentin Zahirović), Vere Mujkić i Eldara Hodžića, koja ih tereti za neovlašten­i promet oružjem i vojnom opremom te proizvodim­a dvojne upotrebe iz BIH prema Švedskoj.

Terete se da su u Banjoj Luci tokom oktobra 2017, nakon što je Mujkić neovlašten­o nabavio veće količine oružja, vršili prevoz i posredoval­i radi krijumčare­nja ručnih bombi, pištolja, automatski­h pušaka, te drugih vrsta oružja i municije, a radi daljeg transporta i prodaje kupcima na ilegalnom tržištu u Švedskoj. Mujkićima je nedavno Sud BIH odredio pritvor.

 ?? / epa ?? Vjosa Osmani htjela je mnogo više od bezviznog režima
/ epa Vjosa Osmani htjela je mnogo više od bezviznog režima
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina