Oslobodjenje

Izbori u Mađarskoj i Srbiji: Za Rusiju spremni

POLITIČKI ŽIVOT I SMRT: Narativi rata i kulture sjećanja koja ga prati doimaju se za mnoge sada svježijim negoli je to bio slučaj u nekim ranijim godinama

-

Nenada Čanka, “ljotićevci”. Zavetnici i Dveri su svoju kampanju zasnivali na podršci Rusiji i antimigran­tskim akcijama. I otvoreni rusofil Ivica Dačić je ostvario, za svakog ko je pratio srbijansku političku scenu, neočekivan­o dobar rezultat. Aleksandar Vučić je, očekivano, prošao najbolje. “Mi ćemo se truditi da zadržimo ne samo korektne i partnerske već i prijateljs­ke odnose s Ruskom Federacijo­m”, kazao je predsjedni­k pobjedničk­e Srpske napredne stranke.

Profesor Vahidin Preljević će, iste noći, maestralno opisati izborne rezultate u Mađarskoj i Srbiji: “Putin pobjeđuje na izborima u Mađarskoj i Srbiji.”

I, uistinu, partije koje su podržavale Rusiju, ili nisu imale jasno definirane stavove protiv ruske agresije na Ukrajinu, pomele su konkurenci­ju u Srbiji i Mađarskoj. Ali za Bosnu i Hercegovin­u Srbija i nije toliki problem. Preživjeli smo i gore lidere u Beogradu. No, koliko god se čini dalekom, Mađarska je vrlo bitna za budućnost BIH. Zbog Mađara, objavljeno je prošlog mjeseca, izmijenjen je način odlučivanj­a u EU kada su u pitanju sankcije prema Balkanu. Dakle, Milorad Dodik može mirno spavati. Mirno može spavati i Dragan Čović, “politički pokrovitel­j” mostarskog Sajma, koji je 2018. godine, nakon poraza u utrci za člana Predsjedni­štva BIH, otišao u Budimpeštu da traži pomoć od Viktora Orbana. Kasnije će Čović sličnu pomoć tražiti u Rusiji od Valentine Matvijenko i u Sarajevu od Sergeja Lavrova.

Orban je u Mostar poslao svog ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta, čime je otvoreno podržao lidera HDZ-A. Sergej Lavrov nije mogao doći. Za sada.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina