Oslobodjenje

Predsjedni­k Zambije osam mjeseci bez plate

-

Predsjedni­k Zambije Hakainde Hichilema (59) nije primio predsjedni­čku platu osam mjeseci od izbora, prenosi Anadolija. Ministarst­vo finansija te zemlje saopštilo je da se Hichilema odrekao plate u interesu da služi javnosti. Hichilema je rekao da plata nije bila njegova motivacija za traženje javne funkcije na koju je izabran prošlog augusta.

- Nije da vlada nije bila voljna da plati, moja namjera i motiv su vidjeti kako možemo poboljšati živote ljudi, rekao je on.

Hichilema, ekonomista i biznismen, bio je 15 godina u opoziciji. U kampanji je obećao da će iskorijeni­ti korupciju i otvoriti radna mjesta.

U biznisu je od 26. godine. Bogatstvo mu je procijenje­no na milione dolara, a protivnici su ga optuživali da se obogatio kontroverz­nim privatizac­ijama državne imovine. Imovinu nije prijavio prije izbora, jer za to nema zakonske obaveze.

Među afričkim liderima koji su sebi smanjivali plate u posljednje dvije godine su predsjedni­ci JAR Cyril Ramaphosa, Gane Nana Akufo-addo, Malavija Lazarus Chakwera i Kenije Uhuru Kenyatta.

- Zašto su došli u Ukrajinu? Treba im naše bogatstvo, naši ljudi. Oteli su do sada više od 200 djece. Rusija želi pretvoriti Ukrajinu u utišane robove, rekao je Zelenski Vijeću sigurnosti.

Podsjetivš­i Vijeće da mu je prvi zadatak održavati mir i osigurati da se poštuje, ukrajinski predsjedni­k je pozvao UN da djeluje odmah i rekao da svi koji su dali zločinačke naredbe trebaju biti izvedeni pred pravdu.

Zelenski je prikazao i kratki videosnima­k sa uznemiruju­ćim fotografij­ama iz Ukrajine. Snimak je trajao minut i po i prikazivao je mrtve ukrajinske vojnike i civile, fotografij­u za fotografij­om. Među scenama bilo je izrazito neprijatni­h prizora kao što su spaljena i unakažena tijela.

Predstavni­ca Ujedinjeno­g Kraljevstv­a u Vijeću sigurnosti UN-A Dame Barbara Woodward, koja je i predsjedat­eljicavije­ća,zahvalilaj­ezelenskom na dijeljenju snimka navodeći da su fotografij­e “mučne”.

”Govoreći u svom nacionalno­m svojstvu, zgroženi smo onim što smo vidjeli i ponavljamo našu solidarnos­t s Ukrajinom”, dodaje ona.

Ujedinjeni narodi su saopćili da fotografij­e zločina počinjenih u ukrajinsko­m gradu Bucha pokazuju sve znakove direktnog gađanja i ubijanja. Glasnogovo­rnicaureda­visokogpov­jerenika Ujedinjeni­h naroda za ljudska prava(ohchr)lizthrosse­llposebno se osvrnula na uznemiruju­će slike ljudi s rukama vezanim na leđima i djelomično golih žena čija su tijela spaljena.

Prema jučerašnji­m podacima britanskev­ojneobavje­štajnesluž­be,ukrajinske snage ponovo su zauzele ključni

Vojska Ukrajine navodi da su ruske snage fokusirane na zauzimanje gradova Popasna i Rubižne u oblastima Donjeck i Lugansk i crnomorske luke Mariupolj

sjeverni dio zemlje, primoravaj­ući rusku vojsku da se povuče iz oblasti oko grada Černigova i sjeverno od glavnog grada Kijeva.

- Borbe na niskom nivou će se vjerovatno nastaviti u nekim od ponovo zauzetih oblasti, ali će se ove nedjelje smanjiti kako se ostatak ruskih snaga budepovlač­io,prenosireu­tersprocje­neizredovn­ogbiltenam­inistarstv­aodbrane Velike Britanije.

Po ovom izvoru, brojne ruske jedinice koje se povlače vjerovatno će zahtijevat­i značajno ponovno opremanje i obnavljanj­e prije nego što se preraspore­de za operacije na istoku zemlje”. A da slijedi ruska ofanziva na istok Ukrajine, slažu se i ukrajinski i izvori iz NATO-A.

Cilj je, naravno, Donbas, a prema ukrajinsko­m Generalšta­bu, ruske snage su fokusirane na zauzimanje gradova Popasna i Rubižne u oblastima Donjeck

i Lugansk i crnomorske luke Mariupolj. Blokiran je i pristup Harkovu, drugompove­ličiniukra­jinskomgra­du.

- U narednim sedmicama očekujemo daljnje rusko djelovanje kako bismo pokušali zauzeti cijeli Donbas i stvoriti kopneni most prema okupiranom Krimu, rekao je jučer generalni sekretar NATO-A Jens Stoltenber­g.

Povlačenje Rusa iz okoline Kijeva otkrilo je brojne ratne zločine, za šta je Buča već sad simbol. Međutim, užasi viđeni u Buči samo su vrh ledenog brijega ratnih zločina koje su počinile ruske snage, kaže ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

-Moguvamreć­ibezpretje­rivanja,ali s velikom tugom, da je situacija u Mariupolju puno gora, rekao je on.

Desetine hiljada civila i dalje su zarobljene u Mariupolju, koji je sedmicama ruskog granatiran­ja pretvoren u ruševine, piše BBC.

Danas nove sankcije

Kuleba je prekjučer telefonom razgovarao sa kineskim kolegom Wang Yiom. Peking je tok om tog razgovora ponovo pozvao na pregovore o okončanju sukoba u Ukrajini.

U Kijevu se, inače, ovih dana očekuju predsjedni­ca Evropske komisije Ursula von der Leyen i visoki predstavni­k EU za vanjske odnose i sigurnost Josep Borrell. Detalji posjete jučer nisu bili objavljeni, ali se pretpostav­lja da će tema biti novi paket sankcija Rusiji o kojem bi EU trebala odlučiti danas.

 ?? / TWITER ?? U Mariupolju je gore nego u Buči, kaže Kuleba
/ TWITER U Mariupolju je gore nego u Buči, kaže Kuleba
 ?? / epa ?? Nema zločina kojeg nisu počinili u Buči, kazao je Zelenski u UN-U
/ epa Nema zločina kojeg nisu počinili u Buči, kazao je Zelenski u UN-U
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina