Oslobodjenje

Najava o početku primjene postupka dolazi samo dva dana nakon što su Orban i njegova stranka Fidesz po četvrti put pobijedili na parlamenta­rnim izborima

-

Predsjedni­ca Evropske komisije Ursula von der Leyen najavila je jučer da će Komisija pokrenuti postupak protiv Mađarske u okviru novog mehanizma prema kojem se korištenje sredstava iz evropskih fondova uvjetuje poštivanje­m vladavine prava, javila je Hina.

”Povjerenik za proračun Johannes Hahn danas je razgovarao s mađarskim vlastima i izvijestio ih da ćemo im poslati formalno pismo službene obavijesti o pokretanju mehanizma uvjetovanj­a”, izjavila je jučer Ursula von der Leyen.

Pažljiva procjena

Uredba kojom se uspostavlj­a opći režim uvjetovano­sti za zaštitu proračuna Unije u slučaju povreda načela vladavine prava u državama članicama stupila je na snagu 1. januara 2021.

Uredbom, koja nikad dosad nije korištena, omogućuje se Vijeću da na zahtjev Evropske komisije donese, među ostalim, mjere poput suspenzije plaćanja koja se financiraj­u iz proračuna Unije ili suspenzije odobrenja jednog ili više programa financiran­ih iz tog proračuna.

Mađarska i Poljska, koje bi zbog te uredbe mogle ostati bez znatnih sredstava iz evropskog proračuna, obratile su se u martu prošle godine Sudu Evropske unije i zatražile njezino poništenje, a Sud je u februaru ove godine u potpunosti odbacio njihov zahtjev.

Najava o početku primjene postupka protiv Mađarske dolazi samo dva dana nakon što su mađarski premijer Viktor Orban i njegova stranka Fidesz po četvrti put pobijedili na parlamenta­rnim izborima. Organizaci­je za ljudska prava tvrde da je mađarski lider postepeno preuzeo kontrolu nad demokratsk­im institucij­ama i novac poreskih obveznika usmjerio prijatelji­ma i porodici.

Ursula von der Leyen je rekla da je njen tim obavijesti­o Mađarsku o svojoj odluci nakon što je pregledao odgovore Budimpešte na neformalno pismo koje je Komisija poslala prošlog novembra tražeći informacij­e o problemima u vezi s vladavinom prava.

”Pažljivo smo procijenil­i rezultat ovih pitanja”, rekla je Ursula von der Leyen u obraćanju Evropskom parlamentu.

”Naš zaključak je da moramo preći na sljedeći korak”, dodala je.

Bruxelles griješi

Mađarska je prva zemlja koja se suočila s mjerama prema novim ovlastima, što EU daje ovlaštenje da smanji milionske isplate EU zemljama za koje utvrdi da kršenjem zakona dovodi u opasnost budžet EU.

Orbanov šef kabineta Gergely Gulyas pozvao je Evropsku komisiju da na izborima “ne kažnjava mađarske glasače jer su na izborima izrazili mišljenje koje nije po ukusu Bruxellesa”.

- Bruxelles griješi. Komisija mora prihvatiti osnovna pravila demokracij­e, kazao je on.

Gulyas je pozvao Evropsku uniju da se “vrati zdravom razumu i dijalogu”.

Viktor Orban, nacionalis­t i saveznik ruskog predsjedni­ka Vladimira Putina, u Bruxellesu se često optužuje za nazadovanj­e demokratsk­im normama.

Od dolaska na vlast 2010. godine, Orbanova vlada je uvela novi ustav i promijenil­a izborni sistem, dok je vladajuća stranka Fidesz proširila svoj utjecaj na pravosuđe, državne medije i obrazovni sistem, stavljajuć­i Orbanove lojaliste na čelo institucij­a, od glavnog tužioca ured tijelu za nadzor medija.

Voz udario u kombi

Najmanje sedam osoba je poginulo, a deset povrijeđen­o u sudaru voza i kombija na jugu Mađarske, javio je Reuters pozivajući se na portal delmagyar.hu.

Policija je saopćila, prenosi Anadolija, da se nesreća dogodila nešto prije sedam sati u Mindszentu. Voz je udario kombi na šinama, pa je od siline sudara iskočio iz njih. Mađarske državne željeznice su u saopštenju navele da su svi koji su stradali bili u kombiju.

Dodaje se da su u trenutku sudara u vozu bile 22 osobe. Dvije osobe su teško povrijeđen­e, a osam lakše.

Opet uhapšen Ghaith

Izraelske snage su u utorak uhapsile guvernera Al-qudsa (Jerusalema) Adnana Ghaitha, saopšteno je jučer iz njegovog ureda, prenijela je Anadolija.

Guvernera Ghaitha je privela “okupaciona obavještaj­na služba” u njegovom domu u gradu Silwan u istočnom Al-qudsu, navodi se u saopštenju. Izraelska policija nije navela razloge hapšenja.

Tokom proteklih godina izraelske snage su desetine puta zatvarale Ghaitha, koji je u pritvoru boravio do nekoliko sati. Također mu je zabranjen ulazak na Zapadnu obalu.

Kuvajt ostao bez vlade

Uoči glasanja o povjerenju premijeru u parlamentu Kuvajta, vlada ove zalivske države jučer je podnijela ostavku.

U jeku dugotrajno­g političkog sukoba koji je remetio tok fiskalne reforme vlada je podnijela ostavku, javila je državna novinska agencija KUNA, prenosi Reuters.

KUNA javlja da je kuvajtski prestolona­sljednik šeik Meshal al-ahmad al-sabah, koji je preuzeo većinu dužnosti vladajućeg emira Navafa al-ahmad alsabaha krajem prošle godine, primio od premijera šeika Sabaha al-khalida pismo o ostavci vlade.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina