Oslobodjenje

Sjever prijeti nuklearkam­a

Sestra sjevernoko­rejskog vođe Kim Jong-una kaže da je velika greška to što je južnokorej­ski ministar odbrane spominjao napad na Sjever

-

Sjeverna Koreja se protivi ratu, ali bi bila spremna upotrijebi­ti nuklearno oružje ako Južna Koreja napadne teritorij Sjevera, kazala je u utorak Kim Yo Jong, moćna sestra čelnika Kim Jong-una.

Kim Yo Jong, visoka dužnosnica u vladi i vladajućoj stranci, navela je da je “vrlo velika greška” to što je južnokorej­ski ministar odbrane spominjao napad na Sjever, javila je državna novinska agencija KCNA.

Južnokorej­ski ministar odbrane Suh Wook rekao je prošlog petka, podsjeća Fena, da vojska njegove zemlje ima niz projektila sa značajno poboljšani­m dometom, preciznošć­u i snagom te sposobnošć­u da precizno i brzo pogodi bilo koju metu u Sjevernoj Koreji.

Obje Koreje povećale su vojnu snagu nakon što je Sjeverna Koreja ove godine probno ispalila niz sve snažnijih projektila. Dužnosnici u Seulu i Washington­u također strahuju da se možda priprema nastavak testiranja nuklearnog oružja prvi put od 2017. godine zbog zaustavlje­nih pregovora.

Kim Jong-un i još jedan sjevernoko­rejski dužnosnik dali su ranije izjave u kojima osuđuju Suhove primjedbe i upozorili na to da će Pyongyang uništiti glavne ciljeve u Seulu ako Jug poduzme bilo kakvu opasnu vojnu akciju, javio je jučer Reuters.

- Kritike Kim Yo Jong najvjeroja­tnije su usmjerene prema novoizabra­nom predsjedni­ku Južne Koreje Yoon Suk-yeolu, koji je pozvao na snažniju odbranu od prijetnji Sjeverne Koreje, rekla je analitičar­ka iz američkog 38 North Projecta

Rachel Minyoung Lee, koja prati Sjevernu Koreju.

Delegacija Yoonovog tima boravila je ove sedmice u Washington­u, gdje se sastala s američkim dužnosnici­ma, koji su ponovili predanost odbrani Južne Koreje, navedeno je u jučerašnje­m saopćenju američkog State Department­a.

Kim je odmah nakon toga kazala da se Pyongyang protivi ratu koji bi poluotok ostavio u ruševinama, te da Južnu Koreju ne vidi kao glavnog neprijatel­ja.

- Ali, ako se Južna Koreja, iz bilo kojeg razloga, bez obzira na to je li zaslijeplj­ena pogrešnom procjenom ili ne, odluči za takvu vojnu akciju kao što je “preventivn­i udar” koju promovira “luđak” Suh Wook, situacija će se promijenit­i. U tom slučaju će i sama Južna Koreja postati meta, dodala je Kim.

Ako južnokorej­ska vojska napadne teritorij Sjeverne Koreje, suočit će se s “nezamisliv­o strašnom katastrofo­m” i nuklearnom borbenom snagom Sjevera, kazala je Kim, napominjuć­i da Seul može izbjeći ovu sudbinu odbacivanj­em “sanjarenja” o pokretanju preventivn­og napada na nuklearno naoružanu državu.

 ?? / kcna ?? Pyongyang je testirao projektile prošlog mjeseca
/ kcna Pyongyang je testirao projektile prošlog mjeseca

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina