Oslobodjenje

Resursni centar za kreativnu industriju

Cilj je omogućiti mladim ljudima da se zaposle ili samozaposl­e u brojnim sektorima kreativne industrije

- A. P.

Implementa­cija projekata Kreativne industrije za zapošljava­nje bez granica i Welcome to Konjic, te razmatranj­e mogućnosti za pripremu novih projekata bio je povod nedavno održanog sastanka predstavni­ka Udruženja za poduzetniš­tvo i posao LINK Mostar i organizaci­je Naša perspektiv­a sa načelnikom Općine Konjic Osmanom Ćatićem i saradnicim­a.

50 zanimanja

- Kada je riječ o projektu kreativne industrije za nova radna mjesta, on će se provoditi u narednih 28 mjeseci, a planirano je da se u Konjicu u ovoj godini otvori Resursni centar za kreativne industrije. Centar će se nalaziti uz prostorije Agencije za ekonomski razvoj Prvi korak sa kojom ćemo intenzivno sarađivati tokom implementa­cije projekta, kazao je Rasim Tulumović, projekt-menadžer iz Udruženja LINK Mostar.

Dodao je da je cilj implementa­cije projekta omogućiti mladim ljudima da dobiju određene resurse, da se zaposle ili samozaposl­e u sektorima kreativne industrije, koja obuhvata preko 50 zanimanja, od rada u biblioteci do IT industrije, CNC mašina, proizvodnj­e suvenira, umjetnosti.

- Nadamo se da ćemo u ovoj godini postići naš cilj, a to je da mladi čovjek u Konjicu može doći u Resursni centar, dobiti prostor za rad, opremu koja mu treba da radi, savjete, mentorsku podršku kao i mogućnost stažiranja. U narednoj godini plan je da se krene sa pružanjem usluga, obukama, uvezivanje­m mladih sa inostranst­vom, te rad online za potrebe firmi koje pružaju takve usluge, naglasio je Tulumović govoreći o detaljima planiranih aktivnosti.

Ovaj projekt finansira Evropska unija iz programa prekograni­čne saradnje BH-CG uz partnerstv­o sa

U sklopu objekta DO ARK Titov bunker planiran je turistički info-centar, sa kafeterijo­m, suvenirnic­om i multimedij­alnom salom

Općinom Konjic i Općinom Jablanica, te Općinom Danilovgra­d i Općinom Bijelo Polje iz Crne Gore.

Drugi značajan projekat, čija implementa­cija počinje uskoro, jeste projekat Welcome to Konjic. Riječ je o projektu koji će Općina Konjic narednih 12 mjeseci realizovat­i putem agencije Prvi korak, a u partnerstv­u sa organizaci­jom Naša perspektiv­a.

Promocija

Projektom, koji je dio javnog poziva Eu4busines­s Recovery, prema riječima Ajle Grede, direktoric­e agencije Prvi korak, pokušat će doprinijet­i boljoj promociji Konjica kao atraktivne turističke destinacij­e i to putem unapređenj­a postojeće web stranice konjictour­ism.ba.

 ?? ?? Projekt Welcome to Konjic realizovać­e se u narednih 12 mjeseci
Projekt Welcome to Konjic realizovać­e se u narednih 12 mjeseci

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina