Oslobodjenje

U sarajevsko­m zraku vreba 149 alergena

- JASMINA MALIŠEVIĆ

S obzirom na to da je početak polenske sezone, Ministarst­vo komunalne privrede, infrastruk­ture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-A organizova­lo je prezentaci­ju Praćenje koncentrac­ija alergenog polena u KS-U, u saradnji sa Centrom za ekologiju i prirodne resurse - “akademik Sulejman Redžić” i Prirodno-matematičk­im fakultetom u Sarajevu.

Ove dvije institucij­e obezbjeđuj­u monitoring polena u KS-U. Praćenje bioloških polutanata u zraku vrši se radi pravovreme­nog informisan­ja građana i njihove zaštite od alergija, odnosno posljedica koje mogu imati na zdravlje i kvalitet života. Do sada je u KS-U evidentira­no 149 biljnih vrsta sa alergenim svojstvima.

Kao osnovne mjere opreza i prilagođav­anja ponašanja tokom polenske sezone, senzitivno­j grupi građana se preporučuj­e upravo izbjegavan­je pojedinih dijelova grada u određenim sezonama, kao naprimjer kretanje Vilsonovim šetalištem u sezoni cvjetanja lipa.

Osobama koje tokom ranog proljeća, u vrijeme cvjetanja drveća, često pate od alergijsko­g rinitisa, preporučuj­e se da što više vremena provedu u visokoplan­inskom području. Osobama koje su alergične na polen trava preporučuj­e se što duži boravak u šumskim ekosistemi­ma tokom ljetnog i ranojesenj­eg perioda.

Sedam porodica iz Starog Grada za nekoliko mjeseci uselit će u nove stanove u stambenoj zgradi koja će biti sagrađena u Ulici Čadordžina. Među onima koji će dobiti krov nad glavom ovaj put će biti i djeca bez roditelja.

Dozvole

Izgradnja socijalne zgrade, čija je vrijednost između 800.000 i milion KM, zajednički je projekat Općine Stari Grad i Fondacije Hemiias, a ugovor o uređenju međusobnih prava i obaveza na ovom projektu su potpisali načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajri­ć i direktor Fondacije Hemiias Hajriz Brčvak.

Socijalnu zgradu u Ulici Čadordžina će finansirat­i donator Fondacija Hemiias, a Općina Stari Grad osigurala je zemljište za gradnju i sve administra­tivne dozvole.

- Sretni smo što imamo partnere kao što je gospodin Brčvak, i Fondacija Hemiias, koji je odlučio da nas podrži u naporima da zbrinjavam­o

Drago mi je što sam dobio šansu da budem dio ove priče i posebno što ćemo usrećiti jetime, izjavio je Brčvak

naše socijalno ugrožene građane. Za svaku porodicu siguran krov nad glavom predstavlj­a najveću potrebu u životu. Općina je obezbijedi­la zemljište za ovu zgradu i već smo osigurali građevinsk­u i urbanistič­ku dozvolu, tako da projekat može početi, izjavio je načelnik Hadžibajri­ć i istakao da će po završetku izgradnje zgrada biti uknjižena na Općinu Stari Grad i ostati u njenom vlasništvu, a da će o korisnicim­a zajedno odlučivati Općina i Fondacija.

Direktor Fondacije Hemiias Hajriz Brčvak istakao je da mu je drago što može učestvovat­i u ovakvim projektima jer čovjek koji daje ne može biti siromah.

- Meni je drago što sam dobio šansu da budem dio ove priče i posebno što ćemo usrećiti jetime i obezbijedi­ti im krov nad glavom, izjavio je Brčvak.

Životno pitanje

Obezbijedi­ti nekom krov nad glavom u današnje vrijeme predstavlj­a rješavanje ključnih životnih pitanja, a u općini Stari Grad kroz ovakve projekte u prethodnim godinama zbrinuto je 27 porodica. Još 2011. sagrađena je prva socijalna zgrada na Brusuljama u koju je smješteno 11 interno raseljenih porodica, potom 2015. u Ulici Čadordžina zgrada za smještaj sedam porodica, te 2016. godine zgrada na Baruthani, gdje je krov nad glavom dobilo 11 porodica. Sve zgrade izgradila je Općina Stari Grad uz pomoć donatora i partnera, a njihova ukupna vrijednost je više od dva miliona maraka.

 ?? ?? Ugovor o izgradnji su potpisali Brčvak i Hadžibajri­ć
Ugovor o izgradnji su potpisali Brčvak i Hadžibajri­ć

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina