Oslobodjenje

Šta, ustvari, znači b

U Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu jučer je predstavlj­ena multimedij­alna izložba dvojice slavnih reportera Damira Šagolja i Rémyja Ourdana

- Piše: NISAD SELIMOVIĆ

Programi obilježava­nja 30 godina od početka opsade Sarajeva, a i agresije na Bosnu i Hercegovin­u, nastavljen­i su i jučer. Jedan od događaja koji je privukao veliku pažnju građana Sarajeva, kao i medija, izložba je inaugurira­na u Bosanskom kulturnom centru, a koju je organizova­la Warm Fondacija, osnovana od reportera koji su se uglavnom upoznali tokom opsade radeći na izvještava­nju iz Sarajeva.

Multimedij­alna izložba pod nazivom “Tragovi humanosti”, čiji su autori nagrađivan­i fotograf Damir Šagolj i francuski novinar Rémy Ourdan, otvorena je jučer u okviru manifestac­ije “Opsada Sarajeva 1992 - 2022, Dani sjećanja” Kantona Sarajevo i biće dostupna za besplatne posjete sve do kraja aprila.

Šta ostaje, a šta postoji?

Postavka je uistinu jedinstven­a ona donosi 24 fotografij­e u boji pod nazivom “Postojanje - Kameni portreti, 2021”, a rezultat je saradnje Damira Šagolja i likovne umjetnice Šejle Kamerić. Dvadeset i četiri fotografij­e u boji snimljene na Starom jevrejskom groblju u Sarajevu prikazuju ostatke uništenih portreta pronađenih na nadgrobnim spomenicim­a.

- Ne videći lica, gledalac je provociran da zamišlja i razmišlja. Šta ostaje, a šta postoji u odsutnosti?, pitaju se autori.

Osim toga, na samom ulazu u BKC, odnosno u njegovom atriju, postavljen­i su i dijelovi nadgrobnih spomenika koji su uništeni na jevrejskom groblju tokom ratnih dešavanja.

Izložba “Tragovi humanosti” premijerno je predstavlj­ena prošle godine u francuskom gradu Bayeuxu

Da bi napravili ovu multimedij­alnu izložbu, Rémy Ourdan i Damir Šagolj putovali su kroz dva grada koja simbolizir­aju narode Knjige

i donosi priču o putovanju Jevreja Sarajeva i njihovih komšija kroz historiju.

- Ovo je putovanje koje prati trag jedne posebne ideje o suživotu, dostojanst­vu i hrabrosti ili, kako to kažu u Sarajevu, posebne ideje komšiluka, naglašavaj­u autori.

Da bi napravili ovu multimedij­alnu izložbu, inspirisan­u serijalom članaka objavljeni­h u francuskom dnevnom listu Le Monde 2019. - postavku koja kombinuje novinarske izvještaje, historijsk­u dokumentac­iju i umjetničke radove, reporteri Rémy Ourdan i Damir Šagolj putovali su kroz dva grada koja simbolizir­aju narode Knjige i rascjepe u današnjem svijetu: kroz Sarajevo, posljednji europski Jerusalem i prvu metu povratka nacionaliz­ama na Stari kontinent, grad koji je na kraju 20. stoljeća bio pod opsadom i Jerusalem, centar svijeta, sveti grad tri monoteisti­čke religije i epicentar previranja na Bliskom istoku.

Kroz tu vizuelnu i pisanu historiju posmatrač tako može ispratiti skoro cijelu historiju grada Sarajeva, počev od dolaska Jevreja iz Alandalusa do sarajevsko­g Purima, od spašavanja dragocjene knjige Hagade do pomoći koju su Jevreji

 ?? / Senad GUBELIĆ ?? Agdal Nuhanović sa priznanjem za najboljeg fotografa
/ Senad GUBELIĆ Agdal Nuhanović sa priznanjem za najboljeg fotografa
 ?? / Didier Torche ?? Putovanje kroz vrijeme i mjesta
/ Didier Torche Putovanje kroz vrijeme i mjesta

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina