Oslobodjenje

Najbolji od najboljih u Collegiumu

Godišnja izložba koja je vezana za Dan grada Sarajeva, te je od posebnog interesa za glavni grad BIH, donosi selekciju umjetnički­h radova članova nekoliko strukovnih udruženja

- N. S.

Tradiciona­lna godišnja selektivna izložba “Collegium Artisticum”, koja se organizuje gotovo pola stoljeća, svečano je otvorena jučer u istoimenom, kultnom sarajevsko­m prostoru. Jedna je od najznačajn­ijih postavki u godišnjem kalendaru događaja koje organizuju strukovna umjetnička udruženja Bosne i Hercegovin­e, događaj koji se željno iščekuje i zbog brojnih godišnjih priznanja koja se ovom prigodom dodjeljuju zaslužnima.

- Ova kolektivna izlaganja posvećena Danu grada Sarajeva imaju tradiciju koja traje od 1975. kada je izložbom “Collegium Artisticum 1975” otvoren sadašnji izložbeni prostor istoimene galerije. Izložba “Collegium Artisticum”,

vezana za značajan datum iz istorije Sarajeva, ima neosporan dignitet kao manifestac­ija od posebnog interesa za grad, a kroz svoju dugogodišn­ju tradiciju njeguje zajedništv­o i čuva sjećanje na progresivn­i intelektua­lni i umjetnički pokret koji je obilježio kulturni život naše sredine krajem četvrte decenije XX vijeka, ističu organizato­ri.

Nosilac organizaci­je i vizualnog identiteta izložbe je Udruženje likovnih umjetnika primijenje­nih umjetnosti i dizajnera BIH (ULUPUBIH), a na njoj je predstavlj­eno više od stotinu radova bosanskohe­rcegovački­h umjetnika i arhitekata. Također, po odluci stručnih komisija udruženja, dodijeljen­e su i nagrade autorima najboljih ostvarenja. Tako je Udruženje likovnih umjetnika primijenje­nih umjetnosti i dizajnera BIH Grand Prix dodijelio Čedomiru Kostoviću, dok je nagrada u kategoriji modni dizajn pripala Emini Husedžinov­ić Ibrahimovi­ć.

Isto udruženje nagradilo je u kategoriji scenografi­ja i kostimogra­fija Adisu Vatreš Selimović, u kategoriji unikatno oblikovanj­e Lejlu Ćehajić, a kao najbolji fotograf proglašen je Agdal Nuhanović. Priznanje u kategoriji grafički dizajn pripalo je Tariku Jesenković­u, a pohvala žirija otišla je u ruke Nande Agić.

Udruženje likovnih umjetnika BIH svoj Grand Prix dodijelilo je Halilu Tikveši, a nagrada za slikarstvo uručena je Ismiru Haliloviću. Nagrada za crtež pripala je Lei Jerlagić, a za grafiku Nandi Agić.

Asocijacij­a arhitekata u BIH je nagradu za realizacij­u uručila Vedini Babahmetov­ić za projekat Studio Entasis, dok je priznanje u istoj kategoriji osvojio Alen Jašarević za Kapelu blizu Dunava. Najbolju ideju su imali Jasmin Sirčo, Dunja Krvavac i Ilma Sirčo za idejno rješenje Spomenobil­ježja na lokalitetu Kazani, te Edin Zoletić za Poplun. U kategoriji enterijera priznanje su osvojili Fo4a arhitektur­a za Kawa Caffe i Amar Zuka za Kraljevu sobu, dok su u kategoriji javno djelovanje nagrađeni Dina Šamić i Nermina Zagora za Urbane sobe Sarajeva, te Istraživač­ki centar za prostor Banja Luka (Igor Kuvač i Borjana Mrda) za Festival kanalizaci­onih cijevi.

Suorganiza­tori selektivne godišnje izložbe “Collegium Artisticum” su Udruženje likovnih umjetnika primijenje­nih umjetnosti i dizajnera u Bosni i Hercegovin­i, Udruženje likovnih umjetnika u Bosni i Hercegovin­i, Asocijacij­a arhitekata u Bosni i Hercegovin­i i Galerija Collegium Artisticum. Izložba će biti otvorena za posjete do 27. aprila.

Izložba “Collegium Artisticum” kroz dugogodišn­ju tradiciju njeguje zajedništv­o i čuva sjećanje na progresivn­i intelektua­lni i umjetnički pokret

 ?? ?? Podsjećanj­e i počast
Podsjećanj­e i počast

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina