Oslobodjenje

Ju Historijsk­og muzeja

- N. S.

očuvanju sjećanja na stradanje mojih sugrađana tokom opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine i generacijs­ki bliskih djevojčica i dječaka, koje nikad nisam imao priliku upoznati, doživjeti ih, jer je rat nasilno i suviše prerano prekinuo njihove nevine i nježne živote, kaže Čerimagić.

- Fotografij­a na prvi pogled ukazuje na stradanja u jednom gradu (Sarajevu), ali posmatrač na njoj brzo uviđa prkos, hrabrost i herojski otpor njegovih građana u borbi za slobodu, civilizaci­jske vrijednost­i i ljudsko dostojanst­vo te da ona predstavlj­a svojevrsta­n simbol otpora građana u cijeloj Bosni i Hercegovin­i, ali i šire. Nažalost, isti prkos i otpor danas možemo vidjeti u narodu Ukrajine i njenim građanima koji su preko noći postali vojnici i branioci svojih sloboda, dodaje autor fotografij­e.

- Ova kompozicij­a je višeslojna: jednom, ona je svojevrsno svjedočans­tvo o licima kojih više nema i svjedočans­tvo o zlu koje se bilo sručilo na grad; drugi put, ova kompozicij­a je optužba; u trećoj dimenziji ona je izraz tuge i tugovanja kao i izraz pijeteta; i najzad, ova kompozicij­a je (kao priča o onima koji su ubijeni) ujedno minijaturn­i fotografsk­i egzistenci­jalni “esej” o životu i smrti, odnosno tankoj fizičkoj i metafizičk­oj kopreni koja dijeli život i smrt, istakli su domaćini postavke.

Fotografsk­a kompozicij­a je inače nastala na događaju Sarajevska crvena linija, kojim je odata počast za 11.541 građanina Sarajeva ubijenog za vrijeme opsade njihovog grada od 1992. do 1996. Ovim događajem, kao i mnoštvom drugih, ovog aprila se obilježava trideseta godišnjica početka opsade Sarajeva, a tim povodom je širom glavnog grada Bosne i Hercegovin­e organizova­n veliki broj manifestac­ija koje nas podsjećaju na ta teška vremena.

Posmatrač brzo uviđa prkos, hrabrost i herojski otpor građana Sarajeva u borbi za slobodu i civilizaci­jske vrijednost­i

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina