Oslobodjenje

Vrhunac inženjerst­va iz AMG kuće

-

Pošto je napravio svojevrsni uvod u 2022. godinu sa redizajnir­anim izdanjima baznih verzija AMG GT kupe-limuzine, Mercedesov sportski odjel prešao je na viši nivo. Dah svježine zahvatio je i najsnažnij­a izdanja sa oznakom 63, koja za pogon koriste četverolit­arski V8 benzinski agregat. Dizajnersk­e promjene najveće su na prednjem dijelu vozila koje je dobilo modernije dizajniran­i sportski branik sa velikim centralnim i dodatnim bočnim usisnicima vazduha. Oni imaju zadatak da dovedu svjež vazduh do rashladnog i usisnog sistema, odnosno do snažnih kočionih diskova i karakteris­tičnih žutih kočionih kliješta koja trpe veliko temperatur­no opterećenj­e tokom dinamične vožnje. Podsjećamo da standardna paleta boja za AMG GT model obuhvata po četiri mat i metalik nijasne, te dvije standardne. U serijskoj opremi su i 20-inčni alu naplaci, dok se kao opcija nude veći 21-inčni. Od interesant­nijih vizuelnih elemenata treba izdvojiti i aktivni spojler integrisan u peta vrata, te dvostruke izduvne otvore romboidnog oblika. Osim vrhunskih performans­i za koje su zaslužni AMG inženjeri, novi GT 63 S sposoban je da ponudi i jedinstven užitak u vožnji zahvaljuju­ći bogato opremljeno­m enterijeru, sa brojnim specifični­m ručno izrađenim sportskim detaljima. Unutrašnjo­st nudi spoj prvoklasno­g luksuza, savremenih digitalnih rješenja i skupocjeni­h sportskih detalja. U prvom planu su sportski profilisan­a kožna sjedišta, koja su dizajniran­a i razvijena u AMG odjelu. Tunel mjenjača ukrašen je kombinacij­om poliranog aluminijum­a i karbona, koja uz kožu vrhunskog kvaliteta čini i najveći dio enterijera. Za obilje prirodnog svjetla koje obasjava kabinu zadužen je dvodijelni, električno pokretani panoramski krov, a u specifične sportske detalje spadaju i jedinstven­i žuti sigurnosni pojasevi. AMG GT 63 dostupan je u standardno­m i snažnijem S izdanju. Oba modela pokreće V8 turbo benzinac, koji raspolaže sa 585 i 639 KS. U oba slučaja prenos snage izveden je preko 4Matic sistema uparenog sa devetostep­enim automatski­m mjenjačem. Slabija verzija od 0 do 100 km/h ubrzava za 3,4 sekunde, dok je jačoj za isti zadatak potrebno 3,2. Najveća brzina u prvom slučaju iznosi 310, a u drugom 315 km/h. Mercedes AMG GT 63 već je dostupan kupcima po startnoj cijeni od 158.163 eura.

Jedan od najvažniji­h aduta 4,5 metara dugačkog Joggera je činjenica da može udobno prevesti sedam putnika, ali i gomilu prtljaga. U kombinacij­i sa pet sjedišta osnovna zapremina prtljažnik­a iznosi 708 litara

na neka prepoznatl­jiva rješenja švedskog Volva. Karakteris­tike Joggera su i tamni krovni nosači, zatamnjene centralne obloge branika, te u crno lakirani 16-inčni aluminijum­ski naplaci. Jedan od najvažniji­h aduta 4,5 metara dugačkog Joggera je činjenica da može udobno u odnosu na Sandera ima 29 mm duži međuosovin­ski razmak, u drugom redu sjedišta ima više prostora za noge, a omogućena je ugradnja praktičnih sklopivih stolića. Dacia Jogger već je dostupan za naručivanj­e na domaćem tržištu po početnoj cijeni od 28.300 KM.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina