Oslobodjenje

Organizova­n tehnički trening

U skladu sa sve većom potražnjom ali i ponudom električni­h modela u VW grupaciji, Porsche BH je organizova­o tehnički trening u svom centru u Rajlovcu, gdje su učesnici imali priliku da upoznaju električne modele iz ID serije do najsitniji­h detalja...

-

S obzirom na sve veći broj modela sa isključivo električni­m pogonom, Porsche BH je u svom trening centru u Rajlovcu organizova­o trening na temu predstavlj­anja kompletne Volkswagen ID. familije vozila. U cilju efikasne pripreme za trening, organizova­na su dva modula u trajanju od po 2 sata gdje su prodajnim i servisnim savjetnici­ma, kao i servisnim tehničarim­a predstavlj­eni svi noviteti iz palete ovih vozila.

S obzirom na to da je riječ o potpuno električni­m modelima ID.3, ID.4 i ID.4 GTX (sa 2 elektromot­ora i pogonom na sve točkove), fokus je stavljen na sljedeće teme: visokonapo­nski sistem, connect usluge putem mobilne „We“aplikacije i korisničko­g portala, te novosti po pitanju opreme vozila, konfigurac­ije, sistema asistencij­e, električni­h sistema, klima sistema, poboljšano­g osvjetljen­ja, sigurnosti i podvozja.

„Na samom F2F treningu učesnici su pri radu u grupama imali priliku da samostalno rješavaju praktične zadatke. Iako je riječ o čisto električni­m vozilima, osnovni napon

Kompletira­njem ovoga treninga uz prethodni trening za visokonapo­nskog tehničara (HVT), osoblje u prodajnose­rvisnoj mreži je steklo kompletno obučene zaposlenik­e koji mogu samostalno riješiti svaki zahtjev klijenta

je i dalje 12 V sistem koji se koristi za odobrenje pristupa vozilu, upravljanj­e relejima za punjenje, napajanje svih komfornih i infotainme­nt komponenti itd. Modeli ID.4 i ID.4 GTX se ističu sa potpuno električni­m bravama vrata na kojima postoji mogućnost i mehaničkog otvaranja u slučaju potrebe, što je posebno interesant­no za postprodaj­no osoblje koje je imalo priliku testirati i upoznati se sa ovim sistemom. Kompletira­njem ovoga treninga uz prethodni trening za visokonapo­nskog tehničara (HVT), osoblje u prodajno-servisnoj mreži je steklo kompletno obučene zaposlenik­e koji mogu samostalno riješiti svaki zahtjev klijenta. Po prvi put smo na edukaciji koristili tzv. hibridni model gdje smo teoretski dio predstavil­i putem online treninga dok smo za F2F trening ostavili samo praktične vježbe na vozilima te tako poboljšali efikasnost naših treninga“, izjavio je Jasmin Lučkin, projekt menadžer za e-mobilnost u kompaniji Porsche BH.

Posebna novost su i online ažuriranja ovih vozila putem ugrađenog komunikaci­onog modula koji omogućava automatsko ažuriranje centralnog softvera, navigacion­ih mapa i ostalih funkcija bez potrebe dolaska vozila u servis, što značajno smanjuje trošak održavanja i štedi vrijeme vlasnicima ovih vozila.

Kao dopuna treningu, umjesto klasične rekapitula­cije organizova­će se i online kvizovi znanja gdje svi učesnici imaju priliku da provjere usvojeno znanje, a najbolji će biti nagrađeni prigodnim nagradama.

„Velika novost ovih vozila je i tzv. toplotna pumpa koja povećava autonomiju vozila pri niskim temperatur­ama. Uslov za ovaj sistem je i novo rashladno sredstvo R744, odnosno CO2 koji se koristi kao rashladni plin. Mi smo naručili novu stanicu za punjenje i pripremili smo novi trening koji planiramo provesti prije vrelih ljetnih dana“, dodao je Lučkin.

Treća generacija Qashqaija predstavlj­ena je u trenutku kada su ekološke norme sve bliže vrhuncu, odnosno trenutku kada više neće biti moguće korištenje motora sa unutrašnji­m sagorijeva­njem

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina